Haberler

Tüed, Başbakan'dan Emeklilere Promosyon Verilmesini İstedi

Abone Ol

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED), emekliler için önemli bir beklentiye dönüşen promosyon sorunuyla ilgili kamu idaresinin karar vermesinin hızlandırılmasını talep ederek, "Başta kamu bankaları olmak üzere, emeklilerin aylıklarından elde ettikleri"...

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED), emekliler için önemli bir beklentiye dönüşen promosyon sorunuyla ilgili kamu idaresinin karar vermesinin hızlandırılmasını talep ederek, "Başta kamu bankaları olmak üzere, emeklilerin aylıklarından elde ettikleri karların küçük bir kısmından promosyon adı altında emeklilere ödenmesi çok görülmemelidir. Bu sorunun çözümü için çalışanlara promosyon ödenmesine imkan veren 2007/21 sayılı Başbakanlık Genelgesi'ne emeklilerin de dahil edilmesini Sayın Başbakan'dan talep etmekteyiz" dedi.

Türkiye Emekliler Derneği Başkanlar Kurulu'nun bugün Narlı/ Erdek Eğitim ve Sosyal tesislerinde yaptığı toplantının sonuç bildirisi yayınlandı. Emeklilerin sorunları ve ülke gündemine ilişkin önemli değerlendirmelere yer verilen bildiride, yeni bir anayasanın hazırlanması da ele alındı. Türkiye Emekliler Derneği Başkanlar Kurulu, katılımcı ve sağlıklı bir demokratik sistemin, sorunların çözümlenmesi için bir gereklilik olduğunu değerlendirerek, uzlaşma yoluyla tüm kesimlerin görüşlerinin yansıtılacağı bir düzenlemenin benimsenmesini talep etti.

-GÖSTERGE SİSTEMİ YENİDEN GETİRİLSİN-

Bildiride, 2008 sonrasında aylık bağlanan emeklilerin hak kayıplarına uğradıklarına dikkat çekilerek, "Bunun nedeni, güncelleme katsayısının değiştirilmesi ve aylık bağlama oranlarının düşürülmesidir. Türkiye Emekliler Derneği, 2000 öncesi emeklilere uygulanan intibak benzeri bir sistemin, 2000 sonrasında emekli olanlara ve olacaklara da aynı ölçüde uygulanması için 1999 sonunda kaldırılan gösterge sisteminin yeniden getirilmesini, sosyal devletin ve sosyal güvenliğin bir gereği olarak talep etmektedir. Prim kazancına göre değişmekle birlikte özellikle, 2008 sonrasında düşük kazanç üzerinden prim ödeyenlerin, gelecek yıllarda emekli aylıklarının daha da düşmesi riski bulunduğundan, bu soruna çözüm bulunması için aylık bağlama oranları ve güncelleme katsayısı eşitlik temelli olarak yeniden ele alınmalıdır" denildi.

2013 yılı birinci altı ay yüzde 4.14, ikinci altı ay ise yüzde 4 emekli aylıklarına artış yapıldığının anımsatıldığı bildiride, "Aynı dönemde emeklinin mutfağında ve diğer harcamalarında daha yüksek artışlar yaşanmıştır. Bu kıyaslama ile Türkiye İstatistik Kurumu'nun tüketici fiyat endeksinin sağlıklı olmadığı ve emeklilerin harcama kalıplarını temsil etmediği net bir şekilde anlaşılmıştır. Bu haklı gerekçemizle Türkiye İstatistik Kurumu'ndan genel endeks yanında çalışanları ve emeklileri kapsayan geçim endeksi yayınlamasını talep etmekteyiz. Aksi takdirde emekli aylıklarına tüfe oranında yapılan artışların, reel anlamda hiçbir koruyucu özelliği olmayacaktır" ifadelerine yer verildi.

-BAŞBAKAN'DAN PROMOSYON TALEBİ-

Bildiride promosyon talebi de dile getirilerek, "Emekliler için önemli bir beklentiye dönüşen promosyon sorunumuzla ilgili kamu idaresinin karar vermesi gecikmemelidir. Başta kamu bankaları olmak üzere, emeklilerin aylıklarından elde ettikleri karların küçük bir kısmından promosyon adı altında emeklilere ödenmesi çok görülmemelidir. Bu sorunun çözümü için çalışanlara promosyon ödenmesine imkan veren 2007/21 sayılı Başbakanlık Genelgesi'ne emeklilerin de dahil edilmesini Sayın Başbakan'dan talep etmekteyiz" denildi. Bildiride şunlar kaydedildi:

"Yaşları itibariyle sıklıkla sağlık hizmeti alan emeklilerin ödemiş oldukları muayene ücreti ve ilaç katkı payları önemli bir yük olmaktadır. Çalıştığı dönemde sağlık primi ödemiş olan emeklilerden katkı payı alınmamalıdır.

Sosyal güvenlik destek primlerinin emekli aylıklarına bir katkısı olmadığından yeniden değerlendirilmelidir. Önerimiz; 4-a sigortalıları olarak iş sözleşmesiyle çalışan emeklilere sosyal güvenlik destek primi ödemeleri, belirlenecek bir kurala göre emekli aylıklarında bir iyileştirme sağlamalıdır. Bağ-Kur kapsamında bir işyeri açan emeklilerimizden yüzde 15 oranında alınan sosyal güvenlik destek primi kaldırılmalıdır."

Kaynak: ANKA / Güncel

Türkiye İstatistik Kurumu Narlı Erdek Tüed Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title