Haberler

Tüfek İmalatına Kadın Eli de Değiyor

Abone Ol

Konya’nın Beyşehir ilçesinde, yakın gelecekte av tüfeği yapımına kadın eli değecek.

Konya'nın Beyşehir ilçesinde, yakın gelecekte av tüfeği yapımına kadın eli değecek. Tüfek sektörünün kalbinin attığı Beyşehir ilçesine bağlı Huğlu mahallesinde üretilerek büyük bölümü yurtdışına gönderilen av tüfeklerine marka değeri kazandıran el işçiliği ile gravür sanatını öğrenmek için Türkiye'de ilk kez açılan kursa katılan genç kız ve ev hanımları, tüfek sektöründe yerini almaya hazırlanıyor.

Beyşehir Kaymakamlığı'nın önderliğinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı Halk Eğitim Merkezi tarafından Huğlu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde açılan akşam gravür sanatı kurslarına erkeklerden daha çok kadınların katılımı göze çarpıyor. Kurs atölyesinde yükselen çekiç sesleri arasında tüfeğe gravür işlemeyi öğrenen genç kız ve ev hanımları, eğitimlerini tamamlayıp meslek sahibi olduktan sonra tüfek sektöründe mesai yapmak için çalışmaya hazırlanıyor. Kursu gezen ve yetkililerden bilgi alan Kaymakam Muzaffer Başıbüyük, kursiyerlerle sohbet etti. Başıbüyük, eline aldığı çekiçle metal üzerine gravür yapmayı da denedi.

Başıbüyük, yaptığı açıklamada, Beyşehir'in Huğlu ve Üzümlü mahallelerinin av tüfeği yapımında Türkiye'nin yanı sıra dünyada söz sahibi olan iki yerleşim birimi olduğunu anımsatarak, "Bu mahallelerde yaşayan insanlarımızın kıvrak zekası, çalışkanlığı, dürüstlüğü sayesinde ülkemize ciddi şekilde döviz giriyor. Burada yaşayan insanlarımız, bu mahallelerin etrafında yaşayan insanlar işsizlik sorunu yaşamıyor" dedi.

Bölgede üretim yapan sanayiciler ve tüfek imalatı yapan kooperatif yetkilileri ile zaman zaman bir araya geldiklerinde üretimle ilgili bilgi alırken, sorunlarını da dinlediklerini anlatan Başıbüyük, "Özellikle bize yetişmiş eleman sıkıntısı çektiklerini ve bu gravür sanatını yapanların sayısının oldukça az olduğundan yakınıyorlar" diye konuştu.

Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi'nin ürettiği tüfeklere marka değerinin daha çok el işlemeciliği ile gravür sanatından kaynaklandığının vurgulandığını belirten Başıbüyük, şunları söyledi: "Kaliteli gravür yapıldığı takdirde dış piyasalarda da, pazar konusunda daha da ileriye gideceklerini, üretimlerini artıracaklarını söylediler. Biz de İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'müz ile bu konuyu değerlendirerek buraya bir gravür kursu açalım ki, buradaki üretimi destekleyelim, bu darboğazı aşalım diye düşündük. 28 civarında kursiyerimiz buraya devam ediyor. Sevindirici olan bayanlar özellikle kursa gelmiş hepimiz gördük. Tabi bu işin biraz sanat yönü de var. Kooperatifte parça başı üretim var. Bayanlar evlerde bile bu gravür işini yaparak kooperatifin ve fabrikaların ihtiyacı olan işleri görebilirler. Dolayısıyla başlayan kurs başarıyla devam ediyor. Kursa katılan bu insanlar çok mutlu, geleceğe ümitle bakıyor. Çünkü bu işi öğrendiklerinde işleri de hazır. İş arama problemi yok. Komple bir mahalleye ve ülkemize katkıda bulunacaklar. Bu anlamda önemli bir iş yaptığımızı düşünüyorum."

Kaymakam Başıbüyük, öte yandan okulun diğer bölümünde açılan kursta da kursiyerlerin CNC tezgahlarını kullanmayı öğrendiğini, kursiyerlerin eğitimlerini tamamlamalarının ardından yetişkin bir eleman olarak tüfek sektöründe mesai yapmaya başlayacaklarını kaydetti.

Beyşehir Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Gündüz de, silah sektöründe nam salmış bölgede silah sektörüne yardımcı olmak amacıyla bu tür kursları başlattıklarını dile getirerek "Özellikle gravür kursu bizim için çok özel oldu. Ben burada 12 erkek bularak kursa başlarız diye ümit etmiştim ama şu an burada 20'den fazla bayanın bu kurslarda çalıştığını görünce çok daha memnun oldum" dedi.

Kurs öğretmeni Usta Öğretici İbrahim Sarı ise, kursa katılanların çoğunun bayan kursiyerler olduğunu söyledi. Kursiyerlerin av tüfeklerine işlenen gravür sanatını öğrenmek için ve farklı alanlarda bu işi ilerletmek için kursa katıldığını aktaran Sarı, "Öğrenmesi zor bir sanat, onun için süreyi biraz uzun tuttuk. Üç ay sürecek. Türkiye'de metal üzerine nakış bir ilk. İlk olması itibariyle bazı soru işaretleri vardı ama kafamızdaki soru işaretleri kalktı. Bu iş bayanlara daha uygun bir meslek ve bu tür işleri onların da yapmasında fayda var. Kursiyer genç kızlarımız var, hem liseye devam ediyor hem de akşam kursumuza geliyorlar" dedi.

Huğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ömer Candan da, Huğlu Mahallesi'nde gravür üzerine yetişmiş eleman eksikliğini gördükten sonra okuldaki atölyelerde bu kursu açtıklarını dile getirerek "Atölyemizde gündüzleri normal ders yapılıyor, akşamları ise burada usta öğreticilerimiz nezaretinde gravür kursumuz çok başarılı bir şekilde devam ediyor. İnşallah bu kurslar sonunda bölgemize çok faydalı neticeler alırız" dedi. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Muzaffer Başıbüyük Beyşehir Konya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (2)

gülsüm uzunmobilWeb@haberler.com:

Huglu da açılan bu kurslar keşke beyşehir dede açılabilse huglu lu kardeşlerime başarılar dilerim.

Yanıtla00
gülsüm uzunmobilWeb@haberler.com:

Huğlu da açılan kurslar keşke beyşehir de de açılabilse ilk lerdn olcak bayan kardeşlerime başarılar dilerim

Yanıtla00
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title