Tüfek Ustaları Teknolojiye Direniyor
Tüfek Üretiminde Dünyada Söz Sahibi Olan Konya'nın Beyşehir İlçesine Bağlı Huğlu Beldesinde, El İşçiliği Sanatına Sahip Tüfek Ustalarının Giderek Azalması Silah Sektörünü Endişelendiriyor.
Tüfek üretiminde dünyada söz sahibi olan Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı Huğlu beldesinde, el işçiliği sanatına sahip tüfek ustalarının giderek azalması silah sektörünü endişelendiriyor.
Teknolojiyle birlikte Huğlu'nun gözbebeği olan el işçiliğiyle av tüfeği üretimi yapan usta sayısı da azaldı. 30 yıllık tüfek ustası olan, aynı zamanda Huğlu beldesinde faaliyet gösteren Akus Silah Sanayi Ticaret A.Ş.'nin Genel Müdürü Sadık Akdaş, yörede üreticilerin makineleşmeye yönelmesi nedeniyle el işçiliği yapan usta sayısının oldukça azaldığını belirterek, "Tüfek sektöründe gelecekte bunun sıkıntısı ve sancıları şimdiden yavaş yavaş hissedilmeye başlandı. El işçiliği yapacak usta sayısının azalması
nedeniyle talep fazla, üretim yeterli noktalarda değil. Ama bu sıkıntıyı aşabileceğimizi düşünüyorum" dedi.
Bölge insanlarının tüfek sektöründe faaliyet gösterdiğini, belde merkezine bu sektörde çalışacak dışarıdan fazla insan getirilemediğine vurgu yapan Akdaş, her şeye rağmen Huğlu yöresinde 500'e yakın tüfek ustasının faaliyet gösterdiğini söyledi. Akdaş, "Tabii bu ustaların hepsi de aynı konumda değil. Parmakla gösterilebilecek el işçiliği yapan usta sayısı 10, belki de 20'dir. Herkesin kendine göre bir ustalık seviyesi ve çok iyi olduğu branşı vardır. El işçiliği yapan usta sayısının artması için
bölgemizde bu sektörde okullaşmanın olması önemli bir avantaj sağlar. Şirket olarak bizler Huğlu'da öğrenim gören Endüstri Meslek Lisesi ve yüksekokul öğrencilerimizden de istifade etme yoluna gidiyoruz, onlara istihdam alanları oluşturmanın gayretini gösteriyoruz" diye konuştu.
Huğlu Belediye Başkanı Mehmet Doğdu ise, el işçiliği yapan tüfek ustalarının Türkiye'de ve dünyada ender bulunan ustalar olduğunu söyledi. Doğdu, "Huğlu'daki tüfek ustalarımızın yegane gayesi kaliteyi yakalamaktır. Yıllardır hep bunun mücadelesi içinde olmuştur. Atalarından aldıkları bu mesleği daha da geliştirerek, bugünkü noktalara getirmişlerdir. Hiçbir sanayi sektöründe böyle bir ustalık şekli bulamazsınız. Huğlu'nun ustası, yaptığı tüfek bozulduğu zaman kendisine getirildiğinde memnun olur. Çünkü,
bizim ustalarımız yaptığı bir hatayı daha öğrenmenin mutluluğuyla bu sektörde kendisini daha iyi yetiştirmektedir. O yüzden, Huğlu'da üretilen av tüfeklerinin sonsuza kadar garantisi vardır. Av tüfeğini birer sanat eseri haline dönüştüren el işçiliği yapan ustalarımızın bu gibi özellikleri kalitesini daha da artırıyor. ABD'ye gönderilen silahlar içerisinde güvenirlilik yönünden Huğlulu ustalar dünyada üçüncü olmuş durumdadır. Bu Huğlu ve Beyşehir'le birlikte Türkiye açısından da övünülecek bir durumdur.
Kalitede dünya devleriyle yarışan ustalarımızın tek sıkıntısı ekonomik krizle birlikte yaşanan maddi sıkıntılardır. Ama bunun da zamanla aşılacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu.
(ARÖ-İP-CC-Y)