Haberler

Tüfenkci: "Sebze Meyve Piyasasında Revizyon Yıl Ortasında"

Abone Ol

MUSTAFA ÇALKAYA/HÜSEYİN KARATEPE - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, piyasa aktörlerinin sebze meyve piyasasına ilişkin yeni bir revizyon istediğini belirterek, "Biz de bununla ilgili çalışmalarımızı başlattık. 2017'nin ortalarına doğru bunu hayata geçirmiş oluruz.

MUSTAFA ÇALKAYA/HÜSEYİN KARATEPE - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, piyasa aktörlerinin sebze meyve piyasasına ilişkin yeni bir revizyon istediğini belirterek, "Biz de bununla ilgili çalışmalarımızı başlattık. 2017'nin ortalarına doğru bunu hayata geçirmiş oluruz." dedi.

Tüfenkci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gıda fiyatlarında yaşanan dalgalanmanın hem tüketicileri hem de üreticileri yakından ilgilendirdiğine işaret etti.

Söz konusu dalgalanmanın enflasyonla da ilişkili olduğuna dikkati çeken Tüfenkci, "Çünkü gıda fiyatlarının enflasyon sepeti içindeki oynamaları ve yeri önemli. Buradaki 1 veya 1,5 buçuk puanlık oynama, enflasyonu da ciddi anlamda artırıyor. Bu da maliyet olarak bütün ülkeye yansıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Tüfenkci, bir yandan üreticilerin ürünlerini değerinde satmasını, diğer yandan da tüketicilerin bunları makul fiyatlarla tüketebilmelerini istediklerini söyledi.

Sebze ve meyve fiyatlarının mevsimsel koşullardan çok fazla etkilendiğini belirten Tüfenkci, "Ürünler selde de donda da aşırı sıcaklarda da etkileniyor. Bu arz ve talep içinde gelişen bir durum, ama hükümet olarak Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi oluşturduk. Merkez Bankasının sekreteryasında bu gözetim devam ediyor." diye konuştu.

Sebze meyve satışında birçok aracının olduğunu ifade eden Tüfenkci, bu nedenle yüksek kar marjlarının görüldüğünü dile getirdi.

Yapılan çalışmalar neticesinde sebze meyvede fire oranlarının çok yüksek olduğunun tespit edildiğini bildiren Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Bunların da maliyet olarak tüketiciye yansıdığını tespit ettik. Fire oranlarını düşürerek, maliyetleri azaltmak istiyoruz. Özellikle soğuk hava depoları, usulüne uygun paketleme, soğuk zincirle taşıma ve sağlıklı mekanlarda depolanmasına kadar birtakım düzenleme ve teşvikleri ortaya koyarak sebze ve meyve fiyatlarının makul seviyelere çekilmesini arzuluyoruz. Çalışmalarımız bu yönde. Bunlar, bugünden yarına hemen harekete geçirilen hususlar değil. Piyasaları da yakından izliyoruz. Bununla ilgili müdahale mekanizmaları oluşturmaya çalışıyoruz."

Tüfenkci, dünyada sebze ve meyve piyasasında yaşanan gelişmeler çerçevesinde kanun değişikliği çalışmasına devam ettiklerini belirterek, "Hal Kanunu 2012'de hayata geçmişti. Şimdi yeni bir revizyon piyasa aktörleri tarafından isteniyor. Biz de bununla ilgili çalışmalarımızı başlattık. 2017'nin ortalarına doğru bunu da hayata geçirmiş oluruz." şeklinde konuştu.

"Avrupa'da 22,5 avro, Çin'de çok daha düşük"

Bakan Tüfenkci yurt dışından e-ticaret yoluyla ithal edilen ürünlerde uygulanan gümrük muafiyetinin 75 avrodan 30 avroya düşürülmesine ilişkin de açıklamalarda bulundu.

Söz konusu düzenlemenin belli kesimler tarafından tepkiyle karşılanabileceğine işaret eden Tüfenkci, " Türkiye'de e-ticaretin geliştirilmesini istiyoruz. Şu andaki e-ticaret oranına baktığımızda istenilen düzeyde değil. Bunun çeşitli nedenleri var." ifadesini kullandı.

Sektör temsilcileriyle e-ticaret konusunda sık sık bir araya geldiklerini vurgulayan Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Biz yerli üreticilerimizi, e-ticaret yapan sitelerimizi ve işletmelerimizi korumak adına bu kararı aldık. Çünkü dünyada da bu şekilde. Avrupa'da mesela 22,5 avro civarlarında, Çin'de çok daha düşük. Biz e-ticaret Türkiye'de yaygın olmadığı için muafiyet sınırlarını çok yüksek tutmuşuz ve dolayısıyla da her türlü ürünü, parfümünden tekstiline kadar 75 avronun altında getirtebiliyordunuz. Bu anlamıyla yerli e-ticaret sitelerimizi ve ticareti geliştirme adına bunu koyduk. Yine de 30 avro az bir rakam değil. İnternetten alabileceğiniz, sipariş ettiğiniz varsa bunun 30 avrosu muafiyet bunun üzerine belli bir oranda vergi ödeyecek tüketicilerimiz. Dolayısıyla bir kısıtlama yok aslında."

E-ticarette güvenin önemine dikkati çeken Tüfenkci, "Güven Damgası" gibi uygulamalarla e-ticaretin daha güvenilir şekilde yapılabileceğini belirtti. Bakan Tüfenkci, "Satıcıların da taahhütlerini yerine getirme noktasında düzenlemeleri ortaya koymamız lazım. Çünkü en büyük sıkıntı buralarda. Bununla ilgili çalışmalarımız da son aşamaya geldi." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Bülent Tüfenkci Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title