Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın Öldürülmesi Davası
Diyarbakır'dan güvenlik gerekçesiyle Eskişehir'e alınan Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 2'si asker 16 kişinin ölümüyle ilgili dava, Eskişehir'de özel yetkili mahkeme bulunmaması nedeniyle Yargıtay 5. Ceza Dairesine gönderildi.
Diyarbakır'dan güvenlik gerekçesiyle Eskişehir'e alınan Lice'de 1993 yılında Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 2'si asker 16 kişinin ölümüyle ilgili dava, Eskişehir'de özel yetkili mahkeme bulunmaması nedeniyle Yargıtay 5. Ceza Dairesine gönderildi.
Davanın sanıklarından dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Emekli Albay Eşref Hatipoğlu'nun "güvenlik" gerekçesiyle yargılamanın başka ilde görülmesi yönündeki talebi üzerine Yargıtay 5. Ceza Dairesince Diyarbakır'dan Eskişehir'e gönderilmesine karar verilen dosya Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde ele alındı.
Mahkeme, Eskişehir'de özel yetkili mahkeme bulunmadığı gerekçesiyle, davanın açıldığı Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nin TMK'nın 10. Maddesiyle görevli bir mahkeme olduğu bu nedenle söz konusu dosyanın da aynı görevle yetkili bir mahkemede görülmesi gerektiği yönünde karar verdi.
Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyayı, Yargıtay 5. Ceza Dairesi'ne gönderdi.
"İhmal söz konusu"
Diyarbakır Baro Başkanı ve davanın müdahil avukatı Tahir Elçi, AA muhabirine, söz konusu gelişmelerde Yargıtay 5. Ceza Dairesi üyelerinin ihmalinin olduğunu öne sürdü.
Dosyayı inceleyen Yargıtay üyelerinin Eskişehir'de özel yetkili mahkeme bulunmadığını bilmemesinin büyük bir eksiklik olduğunu savunan Elçi, "Bu da gösteriyor ki dosya hiç incelenmeden böylesi bir karar verilmiş. Hukuk istismar edilmiştir. Artık Yargıtay 5. Ceza Dairesi, dava dosyasını özel yetkili mahkemelerin bulunduğu illerden birine gönderecek" dedi.
İddianameden
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanıklar Eşref Hatipoğlu ve Tünay Yanardağ hakkında, TCK'nın "Taammüden öldürme", "Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik", "Cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 24 yıla kadar hapis cezası isteniyor. - Diyarbakır