Haberler

Tuğgeneral Ertürk Davasında Mağdurlar İfade Verdi: 9 Gün İşkence Gördüm (2)

Abone Ol

Abdo YAMUK'UN İFADESİ Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde öldürülen Abdo Yamuk'un kardeşi Süleyman Yamuk'un ifadesi alındı.

Abdo YAMUK'UN İFADESİ

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde öldürülen Abdo Yamuk'un kardeşi Süleyman Yamuk'un ifadesi alındı. Ağabeyinin götürülmesi üzerine köye gittiğini belirten Yamuk, "Köyden dumanlar yükseliyordu ve her yer yanmıştı. Askerler beni burada yakaladı. Götürüldüğüm zaman Aliköy'ü de yakmaya başlamışlardı" dedi.

Kendisinin ve köylülerin helikopterle Muş'a götürüldüğünü anlatan Abdo Yamuk, "Gözlerimizi bağladılar. Alay Komutanlığı'nın nezarethanesinde 9 gün tutulduk. İnsanları götürüp işkence ediyorlardı. İşkence yapanlara elektrik veriliyordu. Soğuk havada suyla ıslatılıyordu. 9 gün sonra ifademizi bile almadan bizi bıraktılar. Kemikleri ben buldum. Kemiklere ağabeyime ait pijama ve ceketin parçalarını buldum. Diğer kayıp yakınlarına haber verdim. Savcı'ya gidip bilgi verdik. Savcı tehlikeli bir yer olduğu için gelemeyeceğini ve kemikleri alıp getirmemizi söyledi. Her yeri aradık, ancak kafataslarını bulamadık. Sanırım kafalarını kesmişler" dedi.

ZEKİYE DEMİR'İN İFADESİ

Olayda kaybolan Turan Demir'in 75 yaşındaki annesi Zekiye Demir de mahkemede mağdur sıfatıyla ifade verdi. Sanık Yavuz Ertürk'ten ölene kadar şikayetçi olduğunu belirten Demir, şunları söyledi:

"Operasyon sırasında evde yalnızdım. 3 gün boyunca bombardıman yapıldı. Hayvanlara, evlere, insanlara ateş ediyorlardı. Evleri zincirleme olarak yakıyorlardı. 20 evin tamamını yaktılar. Askerler evden çıkmamız için uyarı yapmadan evleri yakıyordu. Hayvanlar öldürülmüştü. 3 gün boyunca üzerimize ateş yağdırdılar. Tüm ailemizin evleri yandı. İnsanlar buldukları her yere kaçıyorlardı. Oğlumun yakalandığını duyunca askerlerin yanına gittim. Oğluma yemek götürdüğümde elleri bağlıydı. Yalvardım ve oğlumun bırakılmasını istedim. Yaptığım yemeğin bir kısmını askerlere de paylaştırdım. Orada ölenlerden Salih Akdeniz vardı. Salih bana dönerek, 'Alay komutanını telsizini duydum. Yarın sabah saat 9'da hepsini ormanlıkta öldürün dediler' dedi. Oğlum bunu duyunca ağlamaya başladı. Başka biri telsizden Alay komutanına 'öldürün' emri vermiş. Yakalananların bir kısmı yaralı haldeydi. Bazılarının ayaklarına silah sıkılmıştı."

AVUKAT RAPOR SUNDU

Mağdur ailelerin avukatı Rehşan Bataray Saman, bulunan kemiklerle ilgili antropolog raporunu mahkeme heyetine okudu. Devletin en üst düzey yetkililerinin sanığı korumaya çalıştığını öne süren avukat Saman, "O dönemlerde köy yakma ve boşaltma olaylarının olduğu tartışmasızdır. Savcı Bolu Tugayı'ndan belge istediği zaman, depremde tüm arşivin yok olduğu cevabı verilmişti. Ancak Afet İşleri Kurumu'ndan gelen yazıda depremde Bolu Tugayı'nın zarar görmediğini bildirdi. Bulunan kemiklerle ilgili 2011'de antropolog raporu hazırlandı. Raporda bu insanların nasıl öldüğü yazılmış. Raporda kemiklerin en az 11 kişiye ait olduğu belirtilmiş. Bulunan kafatası üzerinde mermi deliği tespit edilmiş. En az 3 kişinin ateşli silah yarasından öldüğü, en az 6 kişinin kemiklerinde ise kurşun deliği olduğu tespit edilmiş" dedi.

Avukat Sama sanığın istenen belgelere etki etme gücü olduğundan tutuklanmasını da talep etti. Mağdur avukatlarından Serdar Çelebi ise 11 kişinin öldürülmesinden yargılanan tutuksuz bir sanık olduğunu belirterek, "Bu sanık hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde açılan davaya bile gitmemiştir. Bu sanık yüzünden Türkiye'nin ihtar edildiği tek dosyadır. Yani sanık bu davaları takmamaktadır" dişe konuştu.

"MÜVEKKİLİM TÜRKİYE'NİN EN İYİ KORUNAN 3'ÜNCÜ KİŞİSİDİR"

Sanık avukatı ise elde edilen delillerin yasal olarak toplanmadığını belirterek, "Dava yerine takipsizlik kararı verilmeliydi. Müvekkilim hasta ve yatağındadır. Müvekkilim belki de Türkiye'nin en iyi korunan 3'üncü kişisidir. Buraya gelmesine sağlığı müsait değildir. İfadesi alınacaksa Ankara'da alınsın. Kenan Evren'in ifadesi de hastanede alındı. Buraya gelirse çok kalabalık gelmesi lazım. Ancak buna maaşı bile yetmez. Zaten 3 bin 500 lira maaş alıyor" dedi.

ZORLA GETİRME KARARI

Duruşma savcısı ise davanın önemi nedeniyle sanık Emlekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk hakkında zorla getirme kararı çıkarılıp, bir sonraki duruşmada hazır edilmesini istedi. Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme, sanık Yavuz Ertürk hakkında zorla getirme kararı çıkarılmasına hükmetti ve duruşmayı erteledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Aliköy Bolu Muş Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title