Haberler

TÜGİAD Çukurova Şubesini Açtı

Abone Ol

Genç İşadamları Anadolu'da 'Bölgeye Odaklı' Modelle Örgütleniyor

Bu yıl kuruluşunun 25. Yılını kutlayan Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD), örgütlenme konusunda yeni bir model oluşturarak, Çukurova Şubesi'ni faaliyete geçirdi. TÜGİAD, Ankara ve Bursa Şubelerinin ardından "bölgeye odaklı" modelle Mersin, Adana, Hatay illerini kapsayacak Çukurova Şubesi'nin 1. Olağan Genel Kurulu'nu bugün yaptı. Genel kurulda Armağan Öner şube başkanlığına seçildi.

Türkiye'de Genç Girişimciliğin ve Girişimcilik Kültürü'nün yaygınlaştırılmasını hedefleyen TÜGİAD, ülke çapında etkinliğini arttırmaya yönelik olarak Mersin, Adana, Hatay İllerini kapsayacak örgütlenme çalışmalarına Çukurova Bölgesi'nden başladı. Mersin'de Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın canlı bağlantıyla katıldığı genel kurul toplantısında, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ile MHP Grup Başkan Vekili ve Mersin Milletvekili Mehmet Şandır da hazır bulundular.

Toplantıya canlı video bağlantı yolu ile katılan Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, TÜGİAD Çukurova Şubesinin açılışını kutladı ve başarılar diledi. Toplantıda TÜGİAD Çukurova şubesinin yönetim kurulu seçildi. Seçime tek liste giren Armağan Öner, şube başkanlığı görevine getirildi. Genel kurulda konuşan Türkiye Genç İşadamları Derneği - TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Coşkunkan, sivil toplum hayatı açısından bakıldığında Türkiye'nin henüz gelişimini tamamlamamış bir ülke olduğunu belirterek, Türkiye'de 450 bin STK olması gerekirken bu rakamın 88 binde kaldığını söyledi.

"Türkiye'de 450 bin STK olması gerekiyor"

Türkiye'de karar vericileri etkileyen birlik ve bütünlüğün tam anlamıyla oluşmadığına dikkat çeken Coşkunkan, "Uluslararası makale ve raporlara göre, Almanya'da 2 milyon 200 bin, Fransa'da 1 milyon 500 bin, ABD'de 1 milyon 300 bin dernek bulunuyor. Bu rakamlara göre, her 10 Fransız'dan 4'ü en az bir derneğin faaliyetine katılıyor. Yine raporlara göre, ABD'de, yaklaşık 8 milyon kişi, STK'larda istihdam ediliyor. Tüm bu rakamlar Türkiye'de henüz sivil örgütlenme sürecinin istenen güce ulaşmadığını gösteriyor. Bizim tahminlerimize göre, 450 bin STK olması gereken Türkiye'de, mevcut STKların yaklaşık yüzde 90'nı 10 ila 100 üyelidir. TÜGİAD, aslında bu tabloyu dikkate alarak, örgütlenme konusunda yeni bir rol model olmak yolunda ilerliyor" diye konuştu. Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma konusunda önemli adımlar attığını ifade eden Coşkunkan, sivil toplum gücü açısından da hedefin ilk 10 olması gerektiğini vurguladı. Coşkunkan, "bölgeye odaklı" şubeleşme modelini de "bölgenin gelişimini ve menfaatlerini ön planda tutan" bir şube kurgusu olarak tanımladı.

Türkiye'de girişimcilik 'kariyer' olarak görülmüyor

Global Girişimcilik Monitörü (2008) Raporu'na göre Türkiye'nin, gelişmekte olan ülkeler arasında, girişimciliği bir kariyer olarak görenlerin oranına göre sonuncu olduğunun altını çizen Coşkunkan, Türkiye'de girişimcilerin sayısının artmasının işsizlik dahil tüm makro politikalara en güçlü destek ve çözüm olduğunu dile getirdi. Coşkunkan girişimciliğin geliştirilmesi için öncelikli konuları ise, finansmana erişim, vergi politikaları ve rekabetçilik, hibe ve destek programlarının koordinasyonu, finansal okuma yazma ve girişimcilik eğitimi ve girişimcilik olarak sıraladı. Coşkunkan, derneğin ulusal faaliyetlerinin de bu önceliklere göre planlandığını kaydetti.

Coşkunkan, 50 farklı sektör ve sektör alt gurubunu temsil eden, yaklaşık 14 milyar dolar ihracat gücü olan ve Türkiye'nin toplam kamu dışı istihdam gücünün yüzde 3'ünü oluşturan TÜGİAD'ın sadece yurtiçinde değil, uluslararası platformlarda da çeşitli faaliyetler yürüttüğünü anlattı. TÜGİAD'ın Akdeniz Genç Girişimciler Federasyonu'nun kurulmasına öncülük ettiğini ve federasyonun merkezinin İstanbul'da olacağını açıklayan Coşkunkan, "45 bin üyeye sahip Avrupa Genç Girişimciler Konfederasyonu'nun başkan yardımcılığını, yaklaşık 1 milyon genç girişimci ağıyla dünyanın en etkili genç girişimci ağı olan G20 Genç Girişimciler İttifakı'nın icra kurulu üyeliğini yürütüyoruz. Ayrıca, 84 Ülkede 300 bin genç girişimciye ulaşmayı hedefleyen Akdeniz – Afrika – Orta Doğu Genç Girişimciler Ağı'nın icra kurulu üyesiyiz" dedi.

Armağan Öner: "Çukurovalı işadamları olarak, TÜGİAD'a güç katacağız."

TÜGİAD Çukurova Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Armağan Öner de konuşmasına, şu sözlerle başladı: "Türkiye'nin ekonomik potansiyelinin önemli bir kısmını oluşturan Çukurovalı işadamları olarak, çatışmadan değil, uzlaşıdan yana olan, ekonomik, siyasi, sosyal konularda ülkesi için duyarlılık gösteren TÜGİAD'ın gücüne, güç katacağımıza inanıyoruz."

Türk İş Dünyası ve Sivil Toplum Kuruluşlarının toplumsal sorunlar karşısında çözümün bir parçası olması gereğine değinen Öner, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünyanın küçüldüğü, girişimin önündeki engellerin kalktığı bir çağda, Türk işadamları da vizyonlarını geniş tutmak zorundalar. Özellikle işadamlarımızın temsil ettiği kurumlar, toplumsal sorunların çözümü için yol gösteren, yapıcı, çözüm odaklı politikaların takipçisi olmalıdır. Bunu yapacak, Türk iş dünyasına yepyeni bir soluk ve enerji getirecek olan da, Türkiye'nin Genç İşadamlarıdır. Anadolu sermayesi – İstanbul sermayesi gibi tartışmalara girmeye gerek yoktur; zira bizler, Türkiye'nin Geç İşadamlarının oluşturduğu kocaman bir aileyiz."

Ali Yücelen: "Güçlü demokrasi güçlü ekonomiyle mümkündür"

TÜGİAD Yönetim Kurulu Üyesi; Ankara ve Çukurova Şube Koordinatörü Ali Yücelen de, bir girişimcinin en önemli özelliklerini sosyal kaygıları olması, emeğe insan onuruna saygı göstermesi, yaşadığı ülke ve insanlarına karşı ödevlerini yerine getirmesi, milli birlik ve beraberliğe değer vermesi ve en önemlisi de katma değer üretme gücüne sahip olması olarak özetledi ve "Bizim tarafında olduğumuz da işte böyle bir girişimcidir" dedi. Güçlü bir demokrasinin, ancak güçlü bir ekonomi ile mümkün olacağını söyleyen Yücelen, girişimcilerin katma değer üretme gücünün bu açıdan büyük önem taşıdığını dile getirdi.

TÜGİAD Çukurova Bölge 1. Dönem Yönetim Kurulu, Armağan Öner Başkanlığında, şu isimlerden oluştu: Fırat Sarıbıyık, Haluk İnanoğlu, Özlem Koşar, Can Gazel, Melih Aydoğdu ve Rasim Narin

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title