Tüik Başkanı Aydemir: Kır Olan Her Yer Şimdi Kent Oldu
Türkiye istatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir, TÜİK basın toplantısında, hanehalkı iş gücü ve il düzeyinde yaşam memnuniyeti araştırmaları hakkında bilgi verdi.
Türkiye istatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir, TÜİK basın toplantısında, hanehalkı iş gücü ve il düzeyinde yaşam memnuniyeti araştırmaları hakkında bilgi verdi. Aydemir, yaşam memnuniyetinin çok kullanılması gereken bir araştırma olduğuna vurgu yaparak, şunları söyledi:
"Araştırmayla kişilerin yaşam memnuniyetlerinin yanında, kamu hizmetlerinden memnuniyetleri de ölçülüyor. Bakanlıkların, belediyelerin icraatlarıyla ilgili vatandaşların memnuniyetini gösteriyor. Biz belediyelerin yaptığı bütün hizmetlerle ilgili vatandaşların ne düşündüğünü soruyoruz. Bunlar il düzeyinde sonuçlar olduğu için aslında çok kullanılabilir bir araştırma. Sanıyorum uzun süre daha bu araştırmanın sonuçları kamuoyunda yer alacak. Mesela ilginç şekilde, AB ile ilgili en büyük destek Hakkari'den geliyor. Yaşam memnuniyetinde ise Hakkari, sonlarda yer alıyor. Demek ki Hakkari, düşük yaşam memnuniyetinin çaresi olarak AB üyeliğini görüyor. Sonuçlar değerlendirildiğinde gerçekten toplum ve şehirlerle ilgili ilginç analizler ortaya çıkıyor."
Aydemir, hanehalkı işgücü araştırmasının, kamuoyunda en çok konuşulan ve haber yapılan araştırmalardan biri olduğuna dikkat çekerek, "Metodolojinin ILO ve AB'ye uygun olmasının yanında, Türkiye gibi AB'ye girmeye hazırlanan ve AB ülkeleri için belli. Kimse kendine göre yöntem geliştiremez. Anketlerin tamamını AB düzenlemesi varsa kesinlikle onu dikkate alarak yapıyor. Uluslararası bir kuruluşun, ILO'nun, IMF'nın, BM'nin düzenlemesi varsa, araştırmalarımızı kesinlikle bunların düzenlemelerini dikkate alarak yapıyoruz" diye konuştu.
KENT-KIR AYRIMI KALKIYOR
Bu yıl başından itibaren üretici fiyatları endeksinde değişikliğe gittiklerini belirten Birol Aydemir, "Burada tamamen AB standartlarına uygun şekilde ÜFE'yi böldük. Yurtiçi fiyatlarını ayrında bir uygulama, yurtdışı fiyatlarını ayrı bir endeks yaptık ve tarımı ayırdık. Bu bizim için çok radikal bir değişiklikti" ifadelerini kullandı. Aslında iş dünyasında en çok kullanılan endeksin TÜFE değil, üretici fiyatları olduğunu belirten Aydemir, "Biz bu geçişi sağladık ve TEFE'yi durdurduk. İkisi arasında çok ciddi farklılıklar var. Bunun devam ettirilmesi ciddi bir yanlıştı" dedi.
Aydemir, "kent-kır ayrımı"nın uygulanması durduracaklarını belirterek, "Kent-kır ayrımını bırakıyoruz geçici bir süre için. Bu son açıklanan işgücü anketlerindeki kent-kır ayrımı muhtemelen son olacak. Bir müddet kent-kır ayrımının vermeyeceğiz. En son 30 büyükşehir belediyesinin kuruması ile ilgili kanundan sonra bizim kent-kır ayrımı tamamen anlamını yitirdi. Daha önce kır olan her yer şimdi kent oldu. Büyükşehirlerde kır oranı yüzde 3'e düştü" şeklinde konuştu.
"EV İPOTEKLİ Mİ İPOTEKSİZ Mİ?"
Konut satış istatistiklerinde de veri kalitesini artırdıklarını söyleyen Aydemir, şöyle devam etti:
"Daha önceden bunu 3 ayda ve sadece merkezdeki konut satışlarını veriyorduk. Artık, bankalar vasıtasıyla olan konut satışlarını koyduk. Sadece il merkezlerini değil, kent-kır her tarafını aldık. Buna yabancı satışları ilave ettik, ikinci eli koyduk ve aylığa böldük. Şu anda konut satışlarıyla ilgili olarak verilebilecek her şeyi verdik. Oda sayısına ve metrekare büyüklüklerine göre ev satışlarını da vermeye hazırlanıyoruz. Ev ipotekli mi ipoteksiz mi, yabancıya satışlar ne kadar? Bütün bunlar bu sektördekilerin ihtiyacını karşılayacak. Sektördekiler bile şaşırdı, bu kadar veri beklemiyorlarmış. Konut sektörü özellikle ülkemiz için çok önemli. Analizlerin yapılması için ortamı hazırladık. Birisi konut sektöründe ne oluyor diye bakmak istiyorsa bütün veriler hazır."
KALİTE LOGOSU
Aydemir, diğer kurumların ürettiği istatistiklere de kalite logosu vermeyi düşündüklerini, şu anda ülke olarak en büyük sorunun, idari kayıtların yeterli olmaması ve varolan idari kayıtların da uluslararası standartlarda bulunmaması olduğunu belirtti. İdari kayıtların gelişmesi için 3 yıldır çalıştıklarının anlatan Aydemir, bunların yeniden üretilmesi gerekirken, var olan uluslararası standartların yükseltilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "İlk aşamada sadece birkaç kamu kurumunun bu logoyu alabilecek. Diğer kurumların bunu alabilmesi için belli aşamaları geçmesi gerekecek" dedi.
Yoksulluk metodoloji çalışmasında artık son aşamaya geldiklerini söyleyen Aydemir, "2015 için hedefimiz bu yoksullukla ilgili yeni göstergeleri yayınlamak" diye konuştu. Aydemir, ilgili bakanlıkla yıl sonunda "Tarımsal İşletme Kayıt Sistemi"ni oluşturmayı istediklerini dile getirerek, bundan sonra tarımsal istatistiklerin çok daha kaliteli ve güvenilir olacağını sözlerine ekledi.
YK (MK) - İstanbul