Tüketici Elektroniği Sektörü % 40 Büyüdü
Electro World Türkiye, 2012 yılında pazara yakın büyüme gösterdi.
Yıl içerisinde özellikle tablet PC, akıllı telefon ve LED TV satışlarında önemli bir ivme yakalayan Electro World Türkiye'nin mevcut durum değerlendirmesini ve 2013 hedeflerini Electro World Türkiye Genel Müdürü Bahadır Özbek açıkladı.
2012 yılı tüketici elektroniği sektöründe rekabetin çok sert yaşandığını belirten Bahadır Özbek, dünyanın bir başka ülkesinde görülmesi mümkün olmayan bu kadar çok yerli ve yabancı oyuncunun varlığı, bu kuruluşların maliyet ve karlılık paritelerini doğal yapısından farklı şekilde konumladığını belirtti. Bu nedenle sektör kuruluşların kendi oyun planlarının diğerlerinin davranışlarını direkt olarak etkilediğini söyleyen Özbek, "Electro World Türkiye olarak biz tüm bu mevcut koşulları değerlendirerek, sağlıklı, sürekli ve sürdürülebilir bir büyüme için her zamankinden daha titiz bir şekilde çalışıyoruz. Mevcut mağazalarımızın her biri üzerinden yaptığımız analizlerle daha verimli olmanın hesaplarını yapıyoruz" şeklinde konuştu.
Electro World, Türkiye'de 80 bin metrekare net satış alanına sahip olacak
Bahadır Özbek, Electro World Türkiye'nin sağlıklı büyüme kararının somut göstergesi olarak 2012 mali yıl sonuna kadar açacakları yeni mağazalarla toplam mağaza alanını 80 bin metrekareye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Dixons Retail plc'nin, Electro World'ün amiral gemisi olduğunu belirten Electro World Türkiye Genel Müdürü Bahadır Özbek, "28 ülkede 1.200'ün üzerinde mağazaya sahip olan Dixons Retail plc'ın özellikle İngiltere ve Kuzey Avrupa'da gösterdiği büyüme ve performansı bizi motive ediyor. Bu gelişmeler ışığı altında 36 bin 500 çalışanı olan Dixons Retail plc'ın Londra Borsasında işlem gören hisse değerleri son bir yıl içerisinde üç kat artış gösterdi" dedi.
CEO Sebastian James: Türk girişimcisindeki potansiyelin farkındayız
Franchise mağazaların Electro World Türkiye'nin hızlı büyüme stratejisinin en önemli ve vazgeçilmez bir parçası olduğunu söyleyen Bahadır Özbek, "Franchise mağaza sahiplerimizle birlikte yılsonunda bir İngiltere gezisi gerçekleştirdik. Bu gezide 3 mağaza ziyareti yaparak, Dixons Retail plc CEO'su Sebastian James ile buluştuk. Franchise mağazalarımızın sahipleri ile bir araya gelen James Türkiye'de var olan girişimcilikteki güçlü potansiyelin farkında olduklarını belirtti. James ayrıca "Franchise zincirimize katılan iş ortaklarımızın mevcut iş kollarının yanı sıra elektronik perakendede de var olmak istemeleri bizlere duydukları güvenin göstergesidir. Bu da bizim için gurur kaynağıdır. Perakende her geçen gün zorlaşıyor.
Bu zorlukta yükselmenin tek formülü doğru ürünü doğru donanım paketiyle sunmaktır. Bu da tüketicinin ihtiyaçlarını belirlemek, ekonomik ve net bir çözüm sunmayı gerektirir." şeklinde konuştu.
Electro World Türkiye, Tablet PC satışlarını 3'e katladı
Genel sektör değerlendirmesi Electro World Türkiye Genel Müdürü Bahadır Özbek, Ekim sonuna kadar kesin, Kasım ve Aralık için tahmini rakamlar kapsamında panel markette 2011 yılında yakalanan yüzde 25'lik büyümenin, 2012 yılında yakalanamayacağını öngördüklerini belirtti. Özbek, 2012 yılı panel market büyümesinin bir önceki yıla göre yaklaşık 7 puan civarında düşerek yüzde 18 civarında gerçekleşeceğini beklediklerini belirtti.
Bahadır Özbek değerlendirmesine şöyle devam etti; "2012 yılının ilk 10 ayına bakacak olursak, Panelmarket'in büyüme oranı yaklaşık yüzde 17 iken, TSS kanalındaki büyüme oranı Panelmarket'in 2 katından fazla olup yaklaşık yüzde 38'dir. Buna benzer bir trendin yıl sonuna kadar devam ettiğini ön gördüğümüzde TSS kanalı büyüme oranının yaklaşık yüzde 42-44 oranında olmasını öngörüyoruz. Electro World Türkiye olarak ise biz Tablet PC satışlarımızı üçe katladık. Akıllı Telefon satışlarımız yüzde 70'in ve LED TV satışlarımızı da yüzde 50'nin üzerinde arttırdık".
"Tüketici Aksesuarlarda Fonksiyonuna Değil Modasına Bakıyor"
2012 yılı tüketici tercih ve eğilimlerini de değerlendiren Bahadır Özbek, tabletlerin netbook satışlarını olumsuz yönde etkilendiğini belirtti. Özbek bu konuda "Tabletler aynı zamanda, Smart TV'ler ile birlikte, sahip oldukları ve her geçen gün zenginleşen içerikleri nedeni ile oyun konsollarının da satışlarını olumsuz yönde etkiliyorlar. Ayrıca tüketicilerin oyunları artık internetten indiriyorlar. Bilgisayar oyunlarının satışı giderek güçleşiyor. Albümlerin ve filmlerin rahatça indirilebildiği internet, CD ve DVD piyasasını da hızla tüketiyor. Artık hayatımızın birer parçası olan akıllı telefonlar, doğal olarak giriş seviyesi fotoğraf makinesi mp3 ve mp4 player satışlarını düşürüyor. Hızlanan ve bireyselleşen yaşam biçimi kurutma makinelerinin önemini ve kullanımını arttırıyor. Aksesuarlar artık kendi modasını yaratıyor. Tüketiciler aksesuarlarda faydadan çok modasıyla ilgileniyorlar ve kararlarını buna göre veriyorlar" dedi.