Haberler

Tümtürk,1 Ekim Doğu Türkistanlıların Matem Günü

Abone Ol

Doğu Türkistanlılar Derneği Genel Başkanı ve Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk " 1 Ekim 1949'da Çin Devleti tarafından işgal edilen Doğu Türkistan topraklarında fiziki bir asimilasyon uygulanmaktadır" dedi.

Doğu Türkistanlılar Derneği Genel Başkanı ve Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk " 1 Ekim 1949'da Çin Devleti tarafından işgal edilen Doğu Türkistan topraklarında fiziki bir asimilasyon uygulanmaktadır" dedi. Tümtürk, 1 Ekim'in Doğu Türkistanlılar için matem günü olduğunu söyledi.Seyit Tümtürk, 64 yıldır Çin Devleti'nin Doğu Türkistan'da her türlü asimilasyonu uyguladığını belirterek, "Bugün doğum kontrol ve aile planlaması adı altında tek çocuk şartı konmakta, din ve vicdan hürriyeti engellenmiştir. İbadet yasaklanmış yasağa uymayanlar ise türlü işkenceler görmeye maruz bırakılmıştır. Namaz kılmak, hacca gitmek ve oruç tutmak maalesef yasaktır. Ramazanda oruç yasağı ise kamu sağlığı gözeltildi açıklamaları ile geçiştirilmektedir.Bu gün biz 1 Ekim gününü muhacerattaki Doğu Türkistanlılar matem günü olarak yaşıyoruz. Biz bu işgalin bir an evvel sonlandırlımasını istiyoruz. Uluslararası hukuk çerçevesinde Doğu Türkistan'ın hak ettiği ölçüde insan hakları ve demokratik haklarının verilmesini ve bugün Doğu Türkistanlıların hür iradesinin tecelli etmesini bekliyoruz. O bölgenin huzur ve istikrarının ancak bu şekilde tesis edileceği inancını taşıyoruz" diye konuştu.

"RABİA KADİR İÇİN VİZE TALEBİMİZ HER ZAMAN VAR"

Tümtürk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Demokratikleşme Paketi açıklamasını ise," Başbakan'ın memleketimiz içerisinde azınlıklara verilen hakları taktir ile izliyoruz. Zalime karşı tavır koyan Türkiye Cumhuriyeti'nin Doğu Türkistan'daki Müslüman Türkler üzerindeki katliamları artırarak devam ettiren Çin Halk Cumhuriyeti'ne mutlaka ve mutlaka dur demesini, aksi takdirde Mısır ve Suriye'deki adaletli tavrının sorguya muhtaç hale geleceğini buradan belirtmek isterim. Türkiye'ye yakışan hem dini bağları ile hem inanç bağı ile hem de akrabalık bağı ile bağlı olduğu Doğu Türkistan'ın içinde bulunduğu durumu Çin hükümetine aktarmasını bekliyoruz. Tabii ki, Rabia Kadir için vize talebimiz mutlaka var" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title