Tunceli'nin Tek Fabrikası da Kapandı
Tunceli'nin Ovacık İlçesi'nde 2005 yılında 240 işadamının bir araya gelerek kurdukları Tunceli'nin ilk ve tek özel sektör fabrikası, 45 işçisinin bir ay önce başlattığı grev nedeniyle süresiz olarak üretime ara verdi.
Tunceli'nin Ovacık İlçesi'nde 2005 yılında 240 işadamının bir araya gelerek kurdukları Tunceli'nin ilk ve tek özel sektör fabrikası, 45 işçisinin bir ay önce başlattığı grev nedeniyle süresiz olarak üretime ara verdi.
Munzur Su Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Feyzi Özer, fabrika ortaklarıyla birlikte bugün Tunceli merkezdeki binalarında düzenlediği basın toplantısında, işçilerin bağlı olduğu sendika ve bazı işçilerinin tutumları nedeniyle üretime süresiz ara vermek zorunda kaldıklarını açıkladı. Şartların olgunlaşmaması halinde fabrikayı tamamen kapatabileceklerini belirten Özer, "Yapılan değerlendirmede, uzun süredir devam eden eylem nedeniyle yükümlülüklerimizi karşılayamamamız ve süratle pazar kaybetmemiz neticesinde şirketimizin kırılma noktasına çok yakın bir durumda olduğu anlaşılmış ve konuya acil çözüm bulunması gerektiği sonucuna varılmıştır. Bu bağlamda; eyleme sebebiyet teşkil ettiği açıklanan Ocak ve Mayıs aylarında ödenmesi talep edilen 200 liralık talepler dahil, işçilerin bütün taleplerinin kabul edilmesi, tamamen haklı sebeplerle iş akdi feshedilen 7 işçinin tekrar işe başlatılmasına karar verilmiştir. Alınan bu karar 24 Kasım 2015 tarihinde Dersim il merkezindeki siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve basın mensubu arkadaşlarımıza bildirilmiş, 25 Kasım 2015 tarihinde ise Ovacık'a gidilerek önce belediye başkanına karar bildirilmiş, sonrasında fabrikaya gidilerek karar işçilere açıklanmıştır. ve 26 Kasım 2015 tarihinde işe başlanmaması halinde üretime ara verileceği ifade edilmiştir. Hukuken toplu iş sözleşmesi yapma hakkı bulunmayan Gıda İş Sendikası, fabrika işçileri ile anlaşmamıza rağmen bu duruma engel olmuş, hatta Gıda İş Genel Sekreteri Seyit Aslan, sözleşme metninin tarafı olarak kendisinin varlık nedenini ortadan kaldıracağından bahisle, işçilerin sözleşmeyi imzalamasına onay vermemiş ve işçiler ile anlaşmanın önüne geçmiştir" dedi.
"SENDİKANIN AMACI FABRİKAMIZI KAPATMAKTIR"
Toplu iş sözleşmesi yapma hakkına sahip olmayan DİSK'e bağlı Gıda İş Sendikası'nın amacının toplu iş sözleşmesi yapmak olmadığını, asıl amaçlarının fabrikanın kapatılması olduğunu savunan Özer, "Öteden beri amacının ve hedefinin işletmemizi kapatmaya çalışmak olduğunu ifade ettiğimiz Gıda İş Sendikası ve bu işgal eyleminde Munzur Su İşletmesi'nin kurumsal yapısıyla hiç bir görüşme yapmadan, Sendika Genel Sekreteri Seyit Aslan ve işyeri temsilcilerinin yönlendirmesiyle, Dersim sokaklarına afiş asarak, peş-peşe basın bildirileri dağıtarak, Munzur Su İşletmesi'ni asılsız ve yalan bilgilerle kamuoyunda hedef gösteren siyasi parti de, bu fabrikada üretime ara verilmesinin en önemli aktörlerinden olmuştur" diye konuştu.
"SENDİKA VE BİR SİYASİ PARTİ ENGEL OLDU"
Tunceli'de işsizliği ve göçü önlemek için fabrikayı kurduklarını hatırlatan Munzur Su Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Feyzi Özer, şöyle konuştu:
"Şu hususu da kamuoyunun dikkatine sunmak istiyoruz. Bu kanunsuz eylem 240 Munzur Su ortağını, 36 bayiyi, bayilerin yanında çalışan 150 çalışanı, 20'yi aşkın nakliyeci esnafını, ilimiz ve ilimiz dışındaki bir çok esnafı ve Munzur Suyu sahiplenen tüketicileri mağdur etmiş ve ciddi bir zarar vermiştir. Munzur Su Fabrikası ilimizde istihdam yaratmak ve göçleri önlemek amacıyla 240 Dersim sevdalısının, hiç bir karşılık beklemeden bir araya gelerek kurdukları bir işletmedir. Gelinen noktada Gıda İş Sendikası iş yeri temsilcileri ve 3-5 kişiyi geçmeyen işçiler ile bunların arkasındaki siyasi partinin hasmane tutumu nedeniyle oluşan bu durum, yatırım yapmak isteyen iş adamlarımızın isteğini kıracak ve Dersim'e yapılacak yeni yatırımların önünü kesecektir."