Tunceli Üniversitesi Rektörü Durmuş Boztuğ Açıklamalarda Bulundu
Tunceli Üniversitesi Rektörlüğü'ne yeniden atanan Prof.Dr.Durmuş Boztuğ, basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu.
Tunceli Üniversitesi Rektörlüğü'ne yeniden atanan Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu.
Makamında basın mensuplarına açıklama yapan Prof. Durmuş Boztuğ, ilk dönem üniversitede herkese birinci sınıf yurttaş muamelesi yaptığını belirterek, "İlk döneme başlarken Tunceli Üniversitesi'nde hiç kimse Alevi-Sünni diye dışlanmayacak, Kürt, Zaza, Türk diye, devrimci, ülkücü, sağcı, solcu, eşinin başı açık-kapalı diye dışlanmayacak, herkes birinci sınıf yurttaştır, herkesi bağrınıza basın eşit mesafede durun dedik ve bunu sözde değil özde hayata geçirdiğimize inanıyorum. İkinci dönemimde de bu aynen devam edecek" ifadelerini kullandı.
Tunceli Üniversitesi bünyesinde Zaza Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı'nın kurulduğunu aktaran Rektör Boztuğ, "Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatı Bölümü'ne bağlı Zaza Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı'na, Tunceli kökenli Alman uyruklu üç kardeşimizi yardımcı doçent doktor öğretim üyesi olarak kadromuza kattık. İnşallah önümüzdeki dönemlerde Kurmanc Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı'na da yine yurt dışında yaşayan, doktorası olan Tunceli kökenli yabancı uyruklu öğretim görevlisi alacağız. Bunların biriyle görüşmemiz devam ediyor" dedi.
YÖK'ün onay vermesi halinde bu yıl Zaza Dili Edebiyatı'na 30 ya da 40 öğrenci almayı planladıklarını dile getiren Boztuğ, "Zaza Dili ve Edebiyatı'na kazandırdığımız arkadaşlarımız Zülfü Selcan, İlyas Aslan, Şengül Şenol kardeşlerimiz şu anda yabancı uyruklu öğretim üyesi olarak bizde çalışmaya başladılar. İşe başlama yazıları yazıldı ve akademik kadromuza dahil oldular. Geçtiğimiz dönemde ek kontenjanla öğrenci alımının son başvuru tarihi 25 Temmuz'du biz o tarihi geçtik. Bu hocalarımızın göreve başlama yazıları 13 Ağustos'ta yazıldı. Biz buna rağmen senatodan karar aldık ve YÖK'e arz edeceğiz. YÖK uygun görürse bu sene Zaza Dili ve Edebiyatı'na 30 ya da 40 öğrenci alarak öğrenime geçmeyi planlıyoruz" diye konuştu.
Rektör Durmuş Boztuğ, önermiş oldukları iletişim fakültesi ile güzel sanatlar fakültesinin de kabul edildiğini, her iki fakülteye yakın zamanda dekan atamasının da yapılacağını söyleyerek, üniversitenin daha çok insani ve sosyal bilimlerde odaklaşan bir üniversite olduğunu vurguladı.
"ZAZACA SEÇMELİ DERSE HAKLI OLARAK İLGİ YOKTU"
Bir gazetecinin daha önce seçmeli ders olan Zazaca'ya ilginin olmadığını hatırlatması üzerine, Prof. Boztuğ şu ifadeleri kaydetti:
"Seçmeli ders koyduğumuzda öğrenciler ilgi göstermedi. Haklı olarak bu dersi verecek öğretmen, öğretim elemanı, yetişmiş eleman yok. Biz o zaman bir açığı fark ettik. Dedik ki ülkemizde hukuk, demokrasi ve insan hakları bu şekilde evrenselleşmeye devam ettiği sürece, barış ve huzur ortamı bu şekilde devam ettiği sürece, günün birinde bu ülkede Zazaca, Kurmanca, Arapça seçmeli ders olarak okutulacak nasılsa, bari biz şimdiden bunun alt yapısına hizmet edelim, fakülte düzeyinde dört yıllık bölümler kurarak bu dersi verecek elemanlar yetiştirelim. Buradan hareketle edebiyat fakültesinde 'Doğu Dilleri ve Edebiyatı' bölümleri kurmayı arz ettik. Dört ana bilim dalı olan Zaza Dili, Kurmanc Dili, Arap Dili, Fars Dili ve Edebiyatı bölümlerini arz ettik. Fars dili hariç üçü kuruldu. Zaza Dili Edebiyatı çok şükür bu sene öğrenci alacak düzeye geldi. Buradaki hocalarımız da bu çok önemli, üçü de Tunceli kökenli Alman yurttaşı. Zamanında ülkemizden ayrılmak zorunda kalan hatta gittiklerinde Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlığını da muhafaza edememişler bir şekilde Alman vatandaşı olmuşlar. Ama bugün aynı devlet, aynı hükümet aynı millet o kadar değişti, gelişti, farklılıkları zenginlik olarak görmeye başladı ki, zamanında ülkeden gitmek zorunda kalan hatta başka bir ülkenin tabiyetine geçmiş vatandaşına sahip çıkarak gelin arkadaş kendi memleketinizde Zaza Dili Edebiyatı Bölümü'nde öğretim görevlisi olun, bölüm başkanı olun, burada öğretimi götürün diyebilecek duruma geldi. Bu çok büyük bir gelişmedir."
"KABA KUVVETLE, ŞİDDETLE, TERÖRLE HİÇBİR YERE VARILAMAZ"
Doğu ve Güneydoğu'da yeniden tırmanan terör olaylarının üniversitenin geleceğini nasıl etkileyeceği sorusuna, Rektör Boztuğ şöyle cevap verdi:
"Biz gerek öğrencilerimize, gerek personelimize, kamuoyuna daima şunu söylüyoruz; ilimizin gelişmesi, üniversitemizin gelişmesi, bölgemizin gelişmesi için her halükarda şiddet, kaba kuvvet ve terör olaylarının bitmesi lazım. Söyleyecek sözü olan, düşüncesi olan, şehre inip şehirde siyaset kurumlarıyla entegre olup düşüncesini özgürce siyaset kurumlarında ifade etmesi gerekir. 2012 Eylül ayında ülkemizde kaba kuvvetle, şiddetle, terörle, bomba koymakla, mayın patlatmakla, oraya buraya saldırmakla hiçbir yere varılamayacağını hepimizin bilmesi lazım. Bakın devletimiz, hükümetimiz, milletimiz on yıl içerisinde nereden nereye geldi. Bugün biz Tunceli Üniversitesi'nde Kurmanc Dili ve Zaza Dili Edebiyatı kurmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu bölümlerde hoca olarak zamanında ülkemizi terk etmek zorunda kalan, başka bir devletin tabiyetine geçen insanlarımız istihdam etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Daha ne söyleyeyim ne yapalım? Bunları kamuoyunun, ilgililerin, yetkililerin pozitif yönde değerlendirip, barıştan, uzlaşmadan, ortak yaşama kültüründen, birlikte yaşama bilincinde tavrını koyması gerektiğini Tunceli Üniversitesi Rektörü olarak ifade ediyorum." - TUNCELİ