Haberler

Tunus, İslam ve Demokrasinin Bir Arada Yaşayabileceğini Gösterdi"

Abone Ol

Tunus Dışişleri Bakanı Hamis el-Cihinavi, Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki krize ilişkin, "Bu kriz hala bölgemizin kutuplaşmaya ve saldırılara açıklığına işaret ediyor.

Tunus Dışişleri Bakanı Hamis el-Cihinavi, Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki krize ilişkin, "Bu kriz hala bölgemizin kutuplaşmaya ve saldırılara açıklığına işaret ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Cihinavi, Türkiye Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE) ile Tunus Büyükelçiliğinin iş birliğinde düzenlenen "Demokratik Geçişin Güçlendirilmesinde Tunus Diplomasisinin Rolü, Gelecekteki Sorunlarla Yüzleşmek ve Tunus-Türkiye İlişkileri" başlıklı konferansta konuşma yaptı.

Tunus ile Türkiye arasındaki tarihi bağlara değinen Cihinavi, "Son altı senedir Tunus çok eşsiz bir deneyimden geçiyor. Tunus genç ve canlı bir demokrasiyi inşa etmekte." diye konuştu.

Ülkesinde mutabakata dayalı siyasi bir paradigmayı hayata geçirmeye çalıştıklarını dile getiren Cihinavi, bu sürecin hem dini hem de seküler taraflar için ödüllendirici olduğunu söyledi.

Cihinavi, "Tunus'taki bu örneğimiz İslam ve demokrasinin bir arada yaşayabileceğini, ılımlı siyasi İslam'ın demokratik süreçlere ve ana akım siyasetin içine katılabileceğini, Arap dünyasının aslında özgürlük ve demokrasi değerlerine karşı olmadığını gösteriyordu." dedi.

"Tunus yeni anayasasıyla birçok tabuyu yıktı"

Tunus'un yeni anayasasının birçok tabuyu yıktığını ve bütün bölge için önemli olduğunu ifade eden Cihinavi, tüm farklı tarafların dahil olduğu bir koalisyonun hayata geçirildiğine işaret etti.

Cihinavi, ülkesinde demokratik kurumların güçlenmesi, güvenlik sıkıntılarının giderilmesi ve demokrasinin ekonomik fırsat eşitliğini sağlaması gerektiğini vurguladı.

Devrim sonrasında ülkesinde güvenlik zafiyetinin meydana geldiğini, terörle mücadelel konusunda çaba göstermeye devam ettiklerini bildiren Cihinavi, radikalizme karşı olduklarını, radikalizmle mücadele için de ülkedeki genç nüfusa yeni istihdam imkanlarının sağlanması gerektiğini söyledi.

Cihinavi, "Tunus'un demokratik başarısı öyküsü, yeni bir ekonomik kalkınma gündeminin de önünü açmış oldu." diyerek, bu çerçevede Kasım 2016'da yeni kalkınma planı ilan edildiğini söyledi. Cihinavi, bu planın Tunus'u ekonomik anlamda geliştirmeyi hedeflediğini ayrıca uluslararası yatırımı arttırmak amacıyla da 60 milyar dolarlık yeni bir yatırım planını hayata geçirildiklerini aktardı.

"Yabancı müdahaleler Libya'ya barış getirmeyecektir"

Libya'nın durumuna da değinen Cihinavi, Libya'nın terörist gruplar için eğitim kampına dönüşmesinde kaygı duyduklarını dile getirdi.

Ülkelerinin kaderine Libyalıların karar vermesi gerektiğini vurgulayan Cihinavi, "Yabancı müdahaleler, hangi niyetle yapılırsa yapılsın, Libya'ya barış getirmeyecektir." ifadesini kullandı.

Cihinavi, Libya'daki durumun çözülmesi için kapsayıcı davranmak gerektiğini, bölünmüş bir Libyanın felaket olacağını, bu yüzden de birlikte çalışılması gerektiğini vurguladı.

Suriye ve Yemen'deki durumun da oldukça karanlık bir tablo sunduğuna işaret eden Cihinavi, bu bölgelerde oluşan yıkım ve kaosun en kısa zamanda son ermesini temenni etti.

"Katar krizinde Tunus bütün taraflarla bağlantı halinde"

Körfez İşbirliği Konseyinde (KİK) yakın zamanda ortaya çıkan krize de değinen Cihinavi, "Bu kriz hala bölgemizin kutuplaşmaya ve saldırılara açıklığına işaret ediyor." dedi.

Cihinavi, "Herhangi bir tarafı tutmak istemedik ve bunu yaparken de burada yaşanan çatışmanın barışçıl bir şekilde çözümüne yönelik verdiğimiz önemi ifade ettik." ifadelerini kullandı.

"İnanıyoruz ki bilgelik eninde sonunda hakim gelecek ve karşılıklı güven yeniden inşa edilecektir." diyen Cihinavi, Tunus'un bütün taraflarla bağlantı halinde olduğunu ve diyaloğu desteklediklerini bildirdi.

Kuveyt'in çabalarını takdir ettiklerini de söyleyen Tunuslu Bakan, "Körfezdeki krizin acil şekilde çözülmesine ihtiyacımız var." dedi.

Cihinavi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile de bu konuyu ele aldıklarını hatırlatarak, bu tür krizlerin çözülmesi için farklı taraflarla bir araya gelmenin önemli olduğunu vurguladı.

"Filistin meselesi bir kenara itildi"

Bölünmelerin derinleştiği böylesi bir ortamda Filistin meselesinin bir kenara itildiğine dikkati çekerek, "Demokratik, yaşayabilir ve bağımsız bir Filistin devletinin 1967'de İsrail'in işgal ettiği bölgelerde kurulması ve başkentinin de Kudüs olması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Terörizm ve altında yatan ideolojilerin bir geleceğinin olmadığını vurgulayan Cihinavi, hoşgörülü ve ılımlı İslam görüşünün eninde sonunda fikirler savaşını kazanacağını dile getirdi.

Uzun vadeli desteği için müteşekkir oldukları, dost ve kardeş olarak gördükleri Türkiye ile ekonomik anlamda da iyi ilişkiler kurmak istediklerinin altını çizen Cihinavi, "Şu an ilişkilerimiz için vaad edici bir dönemden geçiyoruz. Uzun vadeli bir ortaklığa dönük olarak oldukça heyecanlıyız." dedi.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcısı Köksal Liman ve Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler Genel Müdürü Büyükelçi Kerem Ahmet Kıratlı'nın yanı sıra çok sayıda kurum ve diplomatik misyon temsilcisinin katıldığı konferansta Bakan Cihinavi'ye konuşmasının ardından TODAİE Genel Müdürü Prof. Dr. Onur Ender Aslan tarafında plaket takdim edildi.

Kaynak: AA / Güncel

Libya Katar Tunus Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title