Haberler

"Tüp Bebek Tedavisinde Yaş Sınırı 20'ye Çekilmeli"

Güncelleme:
Abone Ol

ERÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahin "Tüp bebek tedavisi yapılmazsa kesinlikle çocuk sahibi olamayacak çiftlerde bu sınır, 23'ten 20'ye çekilmelidir." dedi.

ESMA KÜÇÜKŞAHİN - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Şahin, tüp bebek tedavisinde yaş sınırının 23'ten 20'ye düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin büyük umut bağladıkları tüp bebek tedavisinin Türkiye'de her geçen gün yaygınlaştığını belirtti.

Tüp bebek tedavisinin özel merkezlerin yanı sıra üniversite hastanelerinde de yapılabildiğini dile getiren Şahin, tüp bebek tedavisindeki giderlerin bir kısmını Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) karşıladığını ancak bunun için bazı şartlar arandığını anımsattı.

SGK'nın destek vereceği çiftlerde kadına 23 yaşını sınırı koyduğunu belirten Şahin, "20-30 yaş, bir kadının doğurganlığının en yüksek olduğu çağdır. Ülkemizde modern zamanla evlilik yaşı yükseliyor gibi görünse de Türkiye'de hala erken yaşta evlilik söz konusu. Erkeğin hiç spermi yok, testislerinde sperm üretilmiyor. Kadında bir problem yok. Tek çare tüp bebek olduğu halde SGK'dan faydalanmak için 3 yıl bekliyor. İmkanı olmayan, SGK'ya ümit bağlayan burada da yaş problemiyle karşılaşan çok sayıda hastamız var. Bu duruma üzülüyoruz. Tüp bebek tedavisi yapılmazsa kesinlikle çocuk sahibi olamayacak çiftlerde bu sınır, 23'ten 20'ye çekilmelidir" diye konuştu.

Prof. Dr. Şahin, 21 yaşında yumurtalık rezervi bitmek üzere olan hastaların yanı sıra sağlıklı yumurtası olduğu halde yaş nedeniyle tedaviyi uygulayamadıkları çok hasta bulunduğunu dile getirdi.



Yanlış yöntemler tedaviyi zorlaştırıyor

Tüp bebek tedavisinin maliyeti nedeniyle çoğu zaman son çare olarak görüldüğünü ifade eden Şahin, "Bazen hasta bize gelene kadar yanlış tedavi yöntemleri uygulamış oluyor. Öyle ki gereksiz ameliyatlar yapılmış, alakasız ilaçlar kullanılmış. Özellikle kırsalda bugünün şartlarında bile kadınlara gebe kalmaları için akla gelmeyecek ilkel yöntemler uygulanıyor. Hasta bize ulaştığında bu yöntemler nedeniyle bazen rahmi enfeksiyon kapmış oluyor. Tüp bebek tutsa bile rahmin hastalıklı olması, sağlıklı gebeliği engelliyor" ifadelerini kullandı.



"Sigarayı bıraktırıyoruz"

Sigara ve alkol gibi alışkanlıkların erkekte sperm kalitesini ve sayısını düşürdüğünün altını çizen Şahin, şunları kaydetti:

"Sigara, kadını da erkeği de etkiliyor ancak erkekte daha etkili. Sperm sayısını azaltıyor, spermin morfolojik yapısını bozuyor. Tüp bebek tedavisine gelen çiftlere mutlaka sigarayı bırakmaları gerektiğini söylüyoruz. Evlat sahibi olmak için büyük çoğunluğu sigarayı bırakıyor, bir kısmı azaltıyor. Eşleri sigarayı bırakmayan kadınlar, bize şikayette bulunuyor. Sigaranın zararlarını tekrar tekrar anlatıyoruz." - Kayseri

Kaynak: AA / Güncel

Yılmaz Şahin Türkiye Bebek Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title