Tüp Bebek Yönteminde Yeni Teknik Yüz Güldürüyor
İzmir Kent Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nde görevli Embriyolog Dr. Tunç Pınar, spermleri 6- 8 bin kat büyüten kısa adı IMSI olan yeni görüntüleme tekniğinin, tüp bebek yöntemine başvuran çiftlerin yüzünü güldürdüğünü söyledi.
İzmir Kent Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nde görevli Embriyolog Dr. Tunç Pınar, spermleri 6- 8 bin kat büyüten kısa adı IMSI olan yeni görüntüleme tekniğinin, tüp bebek yöntemine başvuran çiftlerin yüzünü güldürdüğünü söyledi. Bu yöntemin en doğru sperm seçiminin yapılmasına olanak sağladığını, IMSI uygulanan gruplarda yüzde 20- 30'a yakın bir gebelik oranı artışı görüldüğünü açıkladı.
Hastanenin Tüp Bebek Merkezi sorumlusu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Dilek Aslan ile Embriyolog Dr. Tunç Pınar, çeşitli nedenlerle bebek sahibi olamayan çiftler için tıbbın yeni olanaklar sunmaya devam ettiğini söyledi. Dr. Tunç Pınar, bu olanaklardan biri olan, özel bir mercek ve bilgisayar programından oluşan IMSI (Yüksek optik büyütme kullanılarak sperm seçimi ve enjeksiyonu) yönteminin Türkiye'de biri Kent Hastanesi'nde olmak üzere birkaç merkezde uygulandığını kaydetti.
'ESKİSİ 600 KAT BÜYÜTÜYORDU YENİSİ 6- 8 BİN KAT'
Tüp bebek tedavisinde, spermlerin özel bir mikroskop altında seçilerek mikroenjeksiyon yöntemiyle yumurtalara enjekte edilip embriyo elde edildiğini anlatan embriyolog Dr. Pınar şunları söyledi:
"Klasik mikroskop yöntemiyle spermleri 400- 600 kat büyüterek seçiyorduk. IMSI ise spermleri 6- 8 bin kat büyütüyor. Bu büyütme sayesinde de şekilsel olarak en iyi spermlerin seçilmesi mümkün oluyor. Bize de spermden kaynaklanabilecek bir başarısızlığının önüne geçme imkanı sağlanmış oluyor. Yapılan çalışmalarda IMSI uygulanan gruplarda yüzde 20- 30'a yakın bir oranda gebelik oranlarında artış görülmüştür."
YUMURTASI AZ OLAN KADINLAR
Kent Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Dr. Dilek Aslan, güncel tüp bebek uygulamalarında birçok yeni teknik kullanıldığını, doğru nedenle ve doğru kişiye uygulandığında tekniklerin başarı şansının arttığını söyledi. Tüp bebek tedavisinde kişiselleştirilmiş tedavi yöntemlerini tercih ettiklerini kaydeden Aslan, şöyle konuştu:
"IMSI, son birkaç yıldır tüp bebek tedavilerinde özellikle geçmişte başarısız denemeleri olmuş hastalarda başarıyı arttırmak adına tercih ediliyor. Bu yöntemle daha sağlıklı spermlerin seçilmesi, hem döllenme hem de gebelik oranlarını artırıyor. Çalışmalar geçmişte gebelik oluşmamış, tekrarlayan başarısızlık vakalarının bir kısmında gebelik oranının arttığını gösteriyor. Ancak IMSI sadece mikroskopun özelliğine bağlı bir durum değil. Embriyoloğun eğitimli ve deneyimli olması çok önemli. Sonuç olarak az sayıda yumurtası olan veya sperm yapısal bozukluğu olan ve tekrar deneyen olgular için yararlı bir yöntem." - İzmir