Haberler

Turizmdeki Kriz Bodrum'da Konuşuldu

Abone Ol

Bodrum Esnaf, Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (BESİAD), '2016 yılı Turizm Sezonu Değerlendirmesi' toplantısına katılan turizmciler, Rus uçağının düşürülmesi ve terör olayları nedeniyle yaşanan krizin aşılması için soğukkanlı davranılması, hizmet kalitesinin arttırılması konusunda görüş birliğine vardı.

Bodrum Esnaf, Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (BESİAD), '2016 yılı Turizm Sezonu Değerlendirmesi' toplantısına katılan turizmciler, Rus uçağının düşürülmesi ve terör olayları nedeniyle yaşanan krizin aşılması için soğukkanlı davranılması, hizmet kalitesinin arttırılması konusunda görüş birliğine vardı. Turizmciler, devletin turizmcinin daha çok yanında olması için alınan acil eylem planı kararlarının genişletilmesi konusunda fikir birliği yaptı. Turizmciler hükümetin dokuz maddelik destek paketinin yetersiz kaldığını da kaydetti.

BESİAD tarafından Chinese Restoran Midtown AVM'de '2016 yılı Turizm Sezonu Değerlendirmesi' toplantısı düzenlendi. Toplantıya CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, TÜRSAB Bodrum Yürütme Kurulu Başkanı Sevinç Gökbel, Sunweb Türkiye Kontrat Müdürü Oğuz Selçuk, TUİ Acentesi Bodrum Bölge Müdürü Arif Ceylan Satı ve Bodrum Merhaba Turizm yöneticisi Süleyman Uysal konuşmacı olarak katıldı.

BESİAD Başkanı İlhami Özden geçen yıl golf oynarken duvardan düşüp ağır yaralanan ve 40 gün önce yaşamını yitiren Fatih Yapı Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Özdil'i anıp, fotoğrafını masaya yerleştirdikten sonra toplantının açılış konuşmasını yaptı.

DESTEK YAYGINLAŞTIRILMALI

Terörün ülkede son bulmasını istediklerini belirten Özden, "Ülkemiz bir ateş çemberi içerisinde, hükümetlerin atmış oldukları adımlar ve yanlış dış politikalar neticesinde çıkılmaz bir durumun içerisindeyiz gibi gözüküyor. Tabiki bu durum bizi manen ve ekonomik olarak da çok etkilemektedir. Ama bu sene görülüyor ki turizm ülkemizde pek de iç açıcı olmayacak ve bunun sorumlusu kesinlikle ülkemizde turizmle iştigal eden iş insanları değildir. Ama bunun bedeli nedense bu iş insanlarına ödetilmek isteniyor. Bunu tasvip etmiyoruz. Çünkü ülkemizin ve bölgemizin turizmdeki kaybı tamamen çevremizdeki savaşla ilgili. Bunun için hükümetimiz tarafından açıklanan dokuz maddelik destek paketi çok ama çok kısıtlı kalmıştır. Turizmle ilgili birçok sektör yat sektörü, taşımacılık sektörü, desteklenmemiştir. Desteklenen rakamlar üst düzey acenteler ya da büyük oteller arasında pay edilmiş görünüyor. Bodrum'daki küçük işletmeler bu desteklerden maalesef faydalanamayacaktır. Hükümetin daha cesur davranıp çok daha hızlı hareket edip, bu destek paketini daha küçük turizm işletmelerine de fayda sağlayacak düzeye getirmesini istiyoruz" dedi.

"BOMBA PATLARSA NE OLACAK"

Toplantının konuk konuşmacısı Muğla CHP Milletvekili Nurettin Demir ise, Başbakanın acil turizm eylem planınının eleştirilebileceğini belirtip, "Turizmi rahatlatabilirlerdi. Muhalefetin önerilerini de dikkate alsalardı, bu günlere gelmezdik. Başbakan ve bakanlar, bugünlerde mesajlarını dikkatli vermelidir. Bu mesajlar turizmde ciddi gerilmelere neden olduğundan sözlerini tartarak konuşmalıdırlar. Diyorlar ki 'Haziran ayına kadar bomba patlamazsa turist gelecek.' Peki bomba patlarsa ne olacak?" dedi.

"KRİZDEN KORKMAYIP, HİZMET KALİTESİNİ YÜKSELTMELİYİZ"

TÜRSAB Bodrum Yürütme Kurulu Başkanı Sevinç Gökbel, ülkenin bir savaş içerisinde olduğunu belirtip, "Turizmin bu duruma düşmesi siyasi kararların bedelidir. Öncelikle altını çizmemiz gereken şu anda kriz var diyerek ağlamamamızdır. Bu kriz olmasaydı da Bodrum zaten bir darboğazı ve krizi yaşıyordu. Bodrum kendi krizlerini aştığı gibi bu krizi de mutlaka aşacaktır. Çıkan acil destek eylem planının Bodrum'da turizmciye pek yararı yoktur. Mevcut krizden korkmayıp, hizmetin kalitesini yükseltmek için savaş vermeliyiz. Bu konuda dernek ve odaların birçok çalışması var ama birbirimizden kopuk olmamalıyız ve ortak paydada buluşarak birlikte olmalıyız. Bodrum'un hafızlarından silinmesini önlemeliyiz. Bodrumun kimliğine sahip çıkmalı, beton yığınlarına teslim etmemeliyiz" diye konuştu.

"BODRUM PAZARI MARKALAŞAMADI"

Sunweb Türkiye Kontrat Müdürü Oğuz Selçuk turizmde yaşanan krize dikkat çekip, "Şu an İspanya, Portekiz ve Fransa dış turizmde tercih edilmeye başlandı ve turistler buraya gitmekteler, kimse ülkemizi tercih etmemektedir. Bu turisti Türkiye'ye getirmek için taşların yerine oturması lazımdır. Turizmde yanlış algılamalardan kurtulmaya çalışmalıyız. Satamadığımız ürünün riski ile karşı karşıyayız. Bodrum kendini Avrupa pazarında markalaştıramadı. Bunu sağlayamadığımız için Antalya'nın fiyat rekabeti ile uğraşmaktayız. Bodrum 2017'de yeni bir sayfa açmalıdır" dedi.

TUİ Acentesi Bodrum Bölge Müdürü Arif Ceylan Satı da krizden dolayı fiyatların düşürüldüğünü vurgulayıp, "İstediğimiz kadar fiyat indirimi yapın veya yakıt desteği sağlayın, güvenliğin olmadığı bir yerde turizm düşünülemez" dedi.

"SEVİNDİRİCİ HABERLER DE VAR"

Merhaba Turizm Limited Şirketi yöneticisi Süleyman Uysal, savaş ve mülteci krizlerinden kaynaklanan sorunlarda bir düzelme beklediklerini söyledi. Uysal şöyle devam etti:

"Türkiye'de çok ciddi iptallerle gemi sektöründe de kriz yaşanmakta. Bu iptalin geri dönüşümü 5-10 seneyi kapsamaktadır. Bu kadar kötü senaryonun içinde mutlu edici olan kurvaziyer turizminde Bodrum'un yüzde 10 düşüş yaşayacak olması. Bu sene Bodrum Limanı'na İstanbul limanından daha çok gemi gelecektir. Bu da diğer kıyılardaki düşüşe göre çok ufak bir düşüş, tanıtım üzerinde çok dikkatli çalışılmalıdır. STK, basın ve odalara turizm ve kriz bu konusunda da bir çok görev düşmektedir" dedi.

Toplantı, izleyecilerin sorularının cevaplanmasıyla sona erdi. - Muğla

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Süleyman Uysal Türkiye Bodrum Muğla Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title