Haberler

Türk-alman Tıp Hukuku Sempozyumu'na "Soykırım" Damga Vurdu

Abone Ol

Amasya’da başlayan XIII. Uluslararası Türk-Alman Tıp Hukuku Sempozyumu açılışına Almanya Parlamentosu’nun 1915 olaylarını ’soykırım’ olarak niteleyip kabul ettiği tasarıya tepkiler damga vurdu.

Amasya'da başlayan XIII. Uluslararası Türk-Alman Tıp Hukuku Sempozyumu açılışına Almanya Parlamentosu'nun 1915 olaylarını 'soykırım' olarak niteleyip kabul ettiği tasarıya tepkiler damga vurdu.

TBB, Martin Luther King Üniversitesi ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi ile Amasya Barosu'nun işbirliğiyle gerçekleşen sempozyumun açılışında konuşan Amasya Vali Yardımcısı Nevzat Sinan, Türklerle Almanlar arasındaki iyi ilişkileri anımsatıp Almanya Parlamentosu'nun kabul ettiği 'soykırım' tasarısına tepki göstererek "Osmanlı'nın son dönemlerinde Alman subaylar Türk ordusunda ciddi görevler yapmıştır. Yani ortada bir suç varsa Almanlar şunu göz önüne almalıdır ki bu suç ortaktır. Oysaki böyle bir suç yoktur. Biz bu suçu kabul etmiyoruz" dedi.

Sinan, "Yahudilerin yakılmasında, yok edilmesinde, ırkın yok edilmesinde, Ceyazir'de Fransızların yaptığı soykırımda bir savunmadan söz edemeyiz. Oysaki Osmanlı'nın o dönemde savaş ortamında bir savunması söz konusudur. Sadece tarihçilere bırakamayız bu konuyu. Bu konu aynı zamanda hukukçuların da konusudur" diye konuştu.

Alman Parlamentosu'nun kararını değerlendiren Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Berra Besler, "Alman Parlamentosu'nun son derece üzüntü verici ve incitici bir şekilde siyasetçilerin değil de ancak tarihçilerin alanına girebilecek olan 1915 olaylarının hiçbir mahkeme tarafından tespit edilmediği, ciddi tespitlere dayanmayan ve asla kabul edemeyeceğimiz uygun olmayan bir üslupla alınan kararla soykırım olarak tanındığı zor dönemlerden geçiyoruz" şeklinde konuştu.

Kararını kınayan Amasya Barosu Başkanı Avukat A. Melik Derindere, "Türk milleti her zaman mazlum olmuştur ve mazlumun yanında kalmıştır. Bunun tarihte defalarca örneğini gördük. İspanya'dan kaçanlar Osmanlı'ya sığınmışlardır. Hitler zulmünden kaçanlar yine ülkemize sığınmışlardır. Son olarak ta Suriye iç savaşında yaşam hakkını arayanlar ve yaşam hakkını sürdürmek isteyenler Türkiye'ye sığınmışlardır" ifadelerini kullandı.

Sempozyumun açılışında kısa bir konuşma yapan Martin Luther King Üniversitesi Tıp Hukuku Etik Merkezi Müdürü Prof. Dr. Henning Rosenau da soykırım tasarısı konusuna girmeyip saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasını sırasında saygı duruşunda bulundu.

SALONU TERK ETTİLER

Amasya Belediyesi Yeni Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyumda Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Berra Besler'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yurt gezisi ve Kırşehir ziyaretlerine katılan Yargıtay ve Danıştay Başkanlarına yönelik sözlerinin hemen sonrası salonda bulunan Amasya Cumhuriyet Başsavcısı Erol Çelik, Amasya İl Sağlık Müdürü M. Rüştü Ertosun ve bazı sağlık görevlilerinin salonu terk ettiği görüldü. - AMASYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Martin Luther Nevzat Sinan Almanya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title