Haberler

Türk-alman Transplantasyon Sempozyumu Başladı

Abone Ol

İnönü Üniversitesi, Türk-Alman Sağlık Vakfı ve Giessen Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenledikleri ve bu yıl 3’üncüsü yapılan Türk-Alman Transplantasyon Sempozyumu başladı.

İnönü Üniversitesi, Türk-Alman Sağlık Vakfı ve Giessen Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenledikleri ve bu yıl 3'üncüsü yapılan Türk-Alman Transplantasyon Sempozyumu başladı.

Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen sempozyumun açılışında konuşan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "Bugün burada bu önemli etkinliğe katıldığım için çok mutluyum. Bağrında çıkardığı büyük devlet adamları, ünlü isimleri, kayısısı ile ülkemizde önemli bir değere sahip olan Malatya, karaciğer nakilleri konusunda sağladığı başarılarla yeni bir değer sahibi olmayı başarmıştır. Adeta gurur kaynağımız olan İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde sağlanan tüm bu başarılardan dolayı başta Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik olmak üzere Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz'a ve emeği olan herkese teşekkür ederim" dedi.

3'üncüsü gerçekleşen Türk-Alman Transplantasyon Sempozyumu'na ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuşmasına başlayan Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, "Sempozyumun başka bir boyutu daha var: İki ülke arasındaki sosyal münasebetler açısından bu toplantı ayrı bir anlam kazanmaktadır. Ayrıca bu toplantı organ nakli konusunda toplumsal duyarlılığımızı arttırma hedefi de taşımaktadır. Onun için ülkemizin saygın gazetecilerini de bu toplantıya davet ettik. Sağlık alanındaki gelişmeleri ile dikkat çeken Üniversitemiz, tek organa ait bir hastane olarak başka bir örneği olmayan ve yapımı tamamlanan Karaciğer Nakli Hastanesi ile önemini daha da artıracaktır. Tabii ki, burası sadece işin cerrahi boyutu ile değil, akademik boyutu ile de önemli bir işlev görecektir. Bizi diğer üniversitelerden ayıran bir özelliğimiz de, üniversite olarak içerisinde bulunduğumuz coğrafyanın ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte projeler geliştirerek, sosyal sorumluluk bilinci ile hareket etmemizdir. Bu bağlamda Hastane Otelimiz, Engelli Çocuklar Araştırma ve Uygulama Merkezimiz, Üstün Yetenekli Çocuklar Araştırma ve Uygulama Merkezimiz, çevreye duyarlı projelerimiz ve buna benzer daha birçok proje ile Türkiye üniversiteleri arasında ilk olma ve dolayısıyla rol-model olma özelliğine sahibiz. Düzenlenen bu bilimsel etkinliğin başarılı geçmesini diliyorum" diye konuştu.

Özellikle karaciğer nakli konusunda uluslararası arenada adından söz ettiren İnönü Üniversitesi'nin hızla gelişen bir üniversite olduğunu belirten Türk-Alman Sağlık Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Bilgin, İnönü Üniversitesi ile Giessen Üniversitesi arasındaki ortak çalışmaların bilim dünyasına önemli katkılar sağladığını söyledi. Türkiye ile Almanya'nın iki dost ülke olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yaşar Bilgin, bu dostluğun, İnönü Üniversitesi'nde gerçekleştirilen Türk-Alman Transplantasyon Sempozyumu ile daha da pekiştiğini ifade etti.

Almanya Giessen Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Trinad Chakraborty ise, yaptığı konuşmada, İnönü Üniversitesinin karaciğer nakli konusundaki başarılı çalışmalarına ortak olmaktan duyduğu memnuniyeti dele getirdi. İnönü Üniversitesi ile sadece tıp alanında değil, daha birçok alanda ortak çalışmaların yapılabileceğini kaydeden Prof. Dr. Trinad Chakraborty, gerçekleştirilen sempozyumun başarılı geçmesini diledi.

Yapılan konuşmalardan sonra sempozyumun ilk paneline geçildi. Oturum başkanlığını İstanbul üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak'ın yaptığı panelde Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Uluğ Eldegez, gazeteci-yazarlar Şelale Kadak, Zeynel Lüle ve Emin Çapa konuştu.

"Akademisyenler ile Gazetecilerin Perspektifinden Karaciğer Nakli ve Malatya'da Organ Bağışı" başlıklı panelin açış konuşmasını yapan Oturum Başkanı Prof. Dr. Mesut Parlak, "Bugün benim için gerçekten büyük bir gün. Böyle bir etkinlikte bulunduğum için ayrıca mutluyum. Transplantasyon konusunda Türkiye'de önde olan İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nin uluslararası nitelikte akademik ve bilimsel çalışmalara ev sahipliği yapması ise son derece önemli ve de değerlidir" sözlerini kaydetti.

Geçmişten bugüne Malatya ve İnönü Üniversitesi konusunda bilgiler paylaşan Gazeteci-Yazar Şelale Kadak, sunumunda Malatya'nın ve İnönü Üniversitesi'nin 1980'li yıllara ait fotoğraflarını gösterdi. 40 yıl gibi kısa bir sürede İnönü Üniversitesi'nin fevkalade bir gelişme kaydettiğini belirten Kadak, özellikle toplumun ihtiyaç duyduğu sosyal sorumluluk projeleriyle Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik'in mucizeler gerçekleştirdiğini ifade etti.

Karaciğer naklindeki başarılarıyla dünyada adını duyuran İnönü Üniversitesi'nde fedakarlığın en açık örneğinin sergilendiğini belirten Gazeteci-Yazar Zeynel Lüle, organ bağışındaki yetersizliğe vurgu yaptı. Anadolu halkının organ bağışı konusunda yeterince bilinçli olmadığını söyleyen Lüle, bu hususta medyaya da önemli görevler düştüğünü dile getirdi.

"Her konuda olduğu gibi medya dünyasında da önemli isimler yetiştiren Malatya'nın dünya ölçekli başarılarını konuşmak onur vericidir" şeklinde duygularını ifade eden CNN TÜRK Ekonomi Programlar Müdürü Emin Çapa, "Medya dünyasında o kadar çok Malatyalı var ki, bizleri her yıl neredeyse zorla illerine getirmektedirler. Bu, beni kıskandırıyor" dedi.

Konuşmasında kurumsal imajın önemine değinen Çapa, herhangi bir konuda sağlanan başarının kamuoyunda yer bulabilmesi ve destek alabilmesi için mutlaka kurumsal imajın ve algının oluşturulması gerektiğini söyledi. Çapa, "Önemli olan ne iş yaptığınız değil, o işle toplumda nasıl algılandığınız önemlidir. En önemli sıkıntımız olan organ bağışının yaygınlaştırılması için iyi bir algının oluşturulması ve insanların ikna edilmesi gerekmektedir. Bunun için bir strateji oluşturulmalıdır" dedi.

Konuşmasında, yıllara göre beyin ölümü gerçekleşen hasta oranı ile buna karşın donör oranları hakkında bilgiler veren Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Uluğ Eldegez, "Özellikle son yıllarda beyin ölümü gerçekleşen hasta sayısı artarken, organ bağışı sayısı o paralelde artmamaktadır. 2014 verilerine göre ülkemizde organ bağışı oranı yüzde 5'tir. Oysa Avrupa'da bu oran yüzde 16'dır. Dolayısıyla organ nakli konusunda sağlanan başarılara paralel olarak organ bağışı noktasında toplumumuzu bilinçlendirmek için yeni stratejiler geliştirmeliyiz" ifadelerini kullandı.

İnönü Üniversitesinde 3'üncüsü gerçekleştirilen ve karaciğer naklindeki yeniliklerin detaylı bir şekilde ele alınacağı Türk-Alman Transplantasyon Sempozyumu'nun iki gün süreceği ve 12 Eylül 2015 Cumartesi günü akşam verilecek olan gala yemeği ile sona ereceği kaydedildi.

Sempozyuma Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Malatya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Şefik Şengül, Türk-Alman Sağlık Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Bilgin, Almanya Giessen Üniversitesi Dekanı Trinad Chakraborty, Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Uluğ Eldegez, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünsal Özgen, Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, gazeteci- yazarlar Şelale Kadak, Zeynel Lüle, Emin Çapa, yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda akademisyen katıldı. - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Giessen Üniversitesi Cemil Çelik Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title