Haberler

Türk Basınında 18 Mart 1915" Sergisi Açıldı

Abone Ol

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Serginin açılışından ve ziyaretinden görüntüler Sergiden genel ve detay görüntüler Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay ile röportaj Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı ÇOMÜ Troia Kültür Merkezinde, Çanakkale Deniz Zaferi ve 1938'e kadar yıl dönümlerinde düzenlenen törenlere ilişkin gazete kupürleri sergileniyor Çanakkale'de, Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı etkinlikleri kapsamında açılan sergide, 18 Mart 1915'te yaşananlar ve 1938'e kadar zafer hakkında düzenlenen törenlere ilişkin bazı gazetelerdeki haberlerin kupürlerine yer verildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Serginin açılışından ve ziyaretinden görüntüler

Sergiden genel ve detay görüntüler

Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay ile röportaj Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı

ÇOMÜ Troia Kültür Merkezinde, Çanakkale Deniz Zaferi ve 1938'e kadar yıl dönümlerinde düzenlenen törenlere ilişkin gazete kupürleri sergileniyor

Çanakkale'de, Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı etkinlikleri kapsamında açılan sergide, 18 Mart 1915'te yaşananlar ve 1938'e kadar zafer hakkında düzenlenen törenlere ilişkin bazı gazetelerdeki haberlerin kupürlerine yer verildi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Troia Kültür Merkezi Fuayesinde, 18 Mart 1915-18 Mart 1938 tarihlerinde savaşlarla ilgili haberleri kapsayan "Türk Basınında 18 Mart 1915" başlıklı sergi, hafta boyunca açık kalacak.

Sergiyi düzenleyen ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 18 Mart 1915'i konu alan Türk basını çalışmasında, özellikle muharebe döneminde Çanakkale Savaşları'na basında nasıl yer verildiğini ve devamında 18 Mart törenlerinin hangi şekilde gerçekleştiğini incelediğini söyledi.

Gazete koleksiyonlarını taradıklarını, ayrıca kendi arşivindeki gazeteleri incelediğini dile getiren Atabay, şöyle dedi:

"1915 yılında savaşın önemli aşamalarına ait Osmanlıca gazeteleri bulduk. İkinci aşamada ise cumhuriyet döneminde 1923'ten başlamak üzere Atatürk'ün vefatına, 1938'in sonuna kadar geçen süreçte gazetelere nasıl yansıdı, bunu inceledik. Gazetelerde çıkan haberleri ve o gazetelerin nüshalarını taradık. Aslında bu sayede Çanakkale algısı toplumda nasıl bir dönüşüm oldu, görme şansımız oldu. Baktığımızda, Çanakkale Savaşları konusunda 1924 yılından itibaren Çanakkale Zaferi'nin anılması konusunda Çanakkale ile ilgili olarak Şehitlikleri İmar Cemiyetinin kurulduğu ve onların büyük faaliyetler gösterdiklerini görüyoruz."

Atabay, özellikle 1936'dan itibaren Çanakkale hakkında yazılan çok sayıda şiir ve makalenin gazetelerde kullanıldığını aktardı.

Çanakkale Savaşları'na başlangıçta İstanbul ve özellikle Çanakkale basınında yer verildiğini ifade eden Atabay, "Daha sonraki yıllarda hükümetin de desteğiyle buraya gelen ziyaretçilerin giderek arttığını görüyoruz ancak 1938'e kadar geçen sürede ülkenin gelişmesine paralel olarak Çanakkale Savaşları'na ve 18 Mart törenlerine önem verildiğini görmekteyiz" sözlerine yer verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mithat Atabay Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title