Haberler

Türk Bayraklı Ticari Yatların Yunanistan Karasularına Seyrine İzin Verilmemesi

Abone Ol

Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, Türk bayraklı ticari yatların Yunanistan karasularına seyrine izin verilmemesine ilişkin, "Uzun uğraşlar ve çalışmalar sonucunda gri, sonra da beyaz bayrağa geçmiştik.

Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, Türk bayraklı ticari yatların Yunanistan karasularına seyrine izin verilmemesine ilişkin, "Uzun uğraşlar ve çalışmalar sonucunda gri, sonra da beyaz bayrağa geçmiştik. Eğer bir tekne, bir gemimiz daha tutulursa bizim gri bayrağa düşme tehlikemiz ortaya çıktığını ifade ediyorlar. Bundan dolayı bir önlem alınmaya çalışılıyor." dedi.

Demiröz, Bodrum Liman Başkanlığı önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca alınan bu karardaki en büyük etkenin, Türkiye'nin "beyaz bayrak" statüsünden "gri bayrak" statüsüne düşecek pozisyona gelmesi kaynaklı olduğunu söyledi.

Türkiye'nin bir zamanlar "siyah bayraklı" olduğunu ifade eden Demiröz, "Uzun uğraşlar ve çalışmalar sonucunda gri, sonra da beyaz bayrağa geçmiştik. Bu ne demektir, yani dünya deniz ticareti kriterlerinde bu bayraklar bir statüdür. Yani beyaz bayrağa sahip bir ülkenin gemileri dünya ticaret piyasasında daha revaçta, daha geçerli, daha iş bulabilir, daha düzgün kabul ediliyor. 11 teknemiz tutulmuş, bunun 5 tanesi Yunan adalarında gerçekleşmiş. Eğer bir tekne, bir gemimiz daha tutulursa bizim gri bayrağa düşme tehlikemiz ortaya çıktığını ifade ediyorlar. Bundan dolayı bir önlem alınmaya çalışılıyor." diye konuştu.

Demiröz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu tutulmaların gerekçesini iyi irdelememiz lazım, burada bize ait birtakım sorumluluklar veya kusurlar var mıdır? Yoksa bu, tamamen Yunanlıların keyfi bir uygulaması mıdır? Tutulan tekneleri incelediğimizde ve özellikle bunların büyük oranda Yunan adalarında ve Yunan sularında olduğunu görünce de tutulma sebeplerine de baktığımızda, biraz keyfi uygulamaların yapıldığı izlenimi ediniliyor. Halbuki aynı denize ortak iki devletiz, aynı denizde ticaretimizi yapıyoruz. Karşılıklı ticaret yapıyoruz. Karşılıklı anlayış içerisinde ortada bir sorun varsa bunların çözülmesi lazım."

Feribot işletmecisi Asım Başaran da "Türk gemilerinin uluslararası alanda itibarının zedelenmesine karşılık Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının önlem adı altında aldığı bir karar olarak görüyoruz fakat biz bu anlamda bunun bir an önce çözülmesini bekliyoruz." dedi.

Türkiye'nin "beyaz bayrak" statüsünden "gri bayrak" statüsüne düşme riskine karşı tedbiren, Yunanistan karasularına gidecek Türk bayraklı ticari yatlara 25 Eylül 2017, düzenli sefer yapan yolcu gemilerine ise 12 Ekim 2017 tarihinden itibaren liman çıkış izni verilmeyeceği yönünde haberler, basında yer almıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Yunanistan Türkiye Bodrum Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title