Haberler

Türk Derisi Küresel Liderliğe Oynuyor

Güncelleme:
Abone Ol

Deri Tanıtım Grubu tarafından bu yıl 16'ıncısı düzenlenen Deri Zirvesi her iki ülkeden sektörün önemli isimlerini ağırladı

Uluslararası arenada her geçen gün gücünü arttırarak sürdüren Türk deri sektörü en büyük işbirlikçisi ve aynı zamanda rakibi İtalya ile 'Türk ve İtalyan Derisinin Zirve Yolculuğu' başlıklı konferansta aynı sahnede buluştu. Deri Tanıtım Grubu tarafından bu yıl 16'ıncısı düzenlenen Deri Zirvesi her iki ülkeden sektörün önemli isimlerini ağırladı

Ulusal ve uluslararası kamuoyu nezdinde Türk derisinin marka algısını güçlendirmek ve Türkiye'nin deri ihracatını artırmak amacıyla, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TIM) bünyesinde faaliyetini sürdüren Deri Tanıtım Grubu (DTG), geleneksel 'Deri Zirvesi'nin 16'ncısını, 'Türk ve İtalyan Derisi'nin Zirve Yolculuğu' başlığı altında 10 Aralık Salı günü Shangri-La Bosphorus Otel'de gerçekleştirdi.

Açılış konuşmalarını TIM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve İDMİB ve DTG Yönetim Kurulu Başkanı Lemi Tolunay'ın yaptığı zirve, her yıl olduğu gibi bu yıl da deri, perakende, moda ve tasarım dünyasını aynı çatı altında buluşturdu. Moderatörlüğünü Gazeteci, Akademisyen ve Marka Danışmanı Fatoş Karahasan'ın yaptığı zirvede, kısa sürede dünya markaları arasında yerini alan, Ermanno Scervino'nun CEO'su Toni Scervino, deri fuarcılığı denildiğinde akla ilk gelen UNIC Lineapelle Grup Ekonomik ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Luca Boltri, ICE - İtalyan Dış Ticaret Tanıtım Ajansı Müdürü Ferdinando Pastore, Desa Deri A.Ş Genel Müdürü Burak Çelet, Türkiye Deri Sanayicileri Derneği (TDSD) Başkanı Erdal Matraş ve moda tasarımcısı Hakan Yıldırım konuşmacı olarak yer aldı.

'2013 YILI İHRACAT GÜCÜ 4 MİLYAR DOLARA ULAŞTI'

Zirvenin ev sahipliğini yapan DTG Yönetim Kurulu Başkanı Lemi Tolunay, Türkiye'de ve Dünyadaki gelişmeleri ve sektörün 2023 hedeflerini anlattı.

Türk deri sektörünün, Türk sanayisinin en köklü sektörlerinden biri olduğunun altını çizen Tolunay, ülkenin uzun yılların getirdiği bir üretim bilgisine, tecrübesine ve yetişmiş insan gücüne sahip olduğunu belirtti.

"Deri ve deri ürünleri sektörümüz üretimde dünyanın en iddialı ülkelerinden biri konumuna geldi. Bu iddianın arkasında, sahip olunan Avrupa'nın ikinci büyük üretim kapasitesi, üretimde kullanılan modern teknolojiler, sanayideki ileri yatay ve dikey entegrasyon seviyesi ile en önemlisi 14 organize ve ihtisas sanayi bölgesinde uluslararası normlardaki çevre dostu üretim ve firmalarımız bulunuyor," diyen Tolunay deri ve deri ürünleri sektörünün 2012 yılında ihracatta toplam döviz kazancının 3,5 milyar dolar olduğunu, 2013 yılında ise bu rakamın 4 milyar dolara yaklaştığını söyledi.

Pazarlama ve tanıtım atağıyla birlikte sektörün dış pazarda olduğu kadar iç pazarda da büyümekte olduğunu belirten Tolunay, organize perakende sektörünün genişlemesiyle birlikte 2013 yılında ayakkabı dahil iç pazar büyüklüğünün 6.44 milyar TL'ye ulaştığını söyledi.

Tolunay, üretim tarafında Çin, Hindistan ve Pakistan'dan sonra Vietnam ve Endonezya gibi ülkelerin katıldığı bu sebeple artan rekabetin de ülkeleri moda, tasarım ve markalaşma sürecine ittiğini belirtti ve dünya deri sektöründeki bu eğilimler içinde deri ve deri ürünleri ithalatı 2011 yılında ilk kez 200 milyar doları geçmiş ve 2012 yılında 223,4 milyar dolara ulaştı dedi.

Tolunay, "Türk deri sektöründeki bu dönüşümün orta uzun vadeli itici gücü 2023 yılı ihracat hedeflerimiz. Sektörün 2023 yılında 5,2 milyar dolar ihracat hedefi bulunuyor. Her bir alt sektör içinse 2023 yılı için ayrı ihracat hedefleri benimsendi; Deri ve kürk işlemede 1 milyar dolar, deri ve kürk giyimde 1,2 milyar dolar, saraciye ürünlerinde 1 milyar dolar ve ayakkabıda 2 milyar dolar. Türk deri ve deri ürünleri sektörü, 2023 yılı itibariyle, sektörel sorunlarını çözüme ulaştırmış, ihracatını arttırma stratejilerini başarıyla hayata geçirmiş ve dünya pazarlarında markalarıyla adından söz ettiren bir sektör olma hedefine doğru ilerlemektedir" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

'BAKARAK OKYANUS GEÇİLMEZ HAREKETE GEÇMELİYİZ'

Tolunay'dan sonra sözü alan TIM Başkanı Mehmet Büyükekşi, İtalyanlar'ın, Anadolu'da ekonomik ve diplomatik ilişkiler kurduğumuz ilk milletler arasında yer aldığını belirterek konuşmasına başladı.

"İtalya ile Akdeniz Havzası'nın ortak kültürel mirasını paylaşan iki dost ülkeyiz. Bugün devraldığımız bu mirasıticaret sayesinde güçlü bir şekilde koruyoruz" dedi ve iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 20 milyar dolara yaklaştığını belirtti.

Büyükekşi, "İtalya, Türkiye'nin hem ihracatında hem de ithalatında en yüksek hacime sahip beşinci ülke. İki ülkenin ekonomisi ve dış ticareti birbirine güçlü bağlar geliştirmiş durumda.

Deri sektörümüz de bu bağı güçlendiren önemli unsurlardan biri. Deri sektöründe üretim kalitesive tüketici algısı bakımından dünyada İtalya'nın ardından Türkiye geliyor. Dolayısıyla deri sektöründe Türkiye ve İtalya ortaya önemli bir sinerji potansiyeli koyuyor" dedi.

Türkiye'nin her geçen gün, tasarıma, markalaşmaya ve modaya giderek daha fazla önem verdiğinin altını çizen Büyükekşi, İstanbul'un ise önemli bir moda merkezi olarak yükseldiğini söyledi.

Büyükekşi konuşmasında deri sektörünün ihracat rakamlarının giderek arttığını, bu yılın ilk 11 ayında deri ve deri mamulleri ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artışla 1,7 milyar dolara yükseldiğini, ayrıca sektörün 2023 hedeflerine ulaşacağını söyledi. Sözlerini, 2023 yılında 10 dünya markası hedefi için okyanusa bakarak okyanusu aşamayız, yüzmeye başlamamız lazım, harekete geçtik bunu hızlandırmalıyız diyerek bitirdi.

TÜRK VE İTALYAN DERİSİNİN ZİRVE YOLCULUĞU

Bu yıl sektörün ve konuklarının karşısına farklı ve çok zengin bir içerikle çıkan 16'ıncı Deri Zirvesi kapsamında 4 ayrı panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Fatoş Karahasan'ın üstlendiği ilk panelin konuşmacısı kısa sürede Dünya markası haline gelen Ermanno Scervino markasının CEO'su Toni Scervino idi. Scervino, "Küresel Markanın Başarı Sırları" başlıklı panelde 21'inci yüzyılın rekabet koşulunda başarılı bir dünya markası nasıl yaratılabileceğinin sırlarını verdi ve tasarımla başlayan markanın hikayesini anlattı.

UNIC Lineapelle Grup Ekonomik ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Luca Boltri ise 'Deride İnovasyonun Stratejik Önemi' üzerine konuştu ve deri sektörünü buluşturan fuar Lineapelle'de pazarlama trendleri ve inovasyondan bahsetti. ICE - İtalyan Dış Ticaret Tanıtım Ajansı Müdürü Ferdinando Pastore de oturumda konuşmacı olarak yer aldı. Pastore, deri sektöründe Türkiye ve İtalya arasındaki ticari ilişkinin nasıl geliştiği ve 'Made in Italy' konseptini anlattı.

16'ıncı Deri Zirvesi'nin son paneli 'Marka ve Tasarımda Geleceğe Bakış', perakende dünyasının bilinen markalarından DESA'nın Genel Müdürü Burak Çelet, TDSD Başkanı Erdal Matraş, moda tasarımcısı Hakan Yıldırım ve genç moda tasarımcısı Özlem Koca'yı aynı sahnede buluşturdu. Aynı panelde buluşan isimler deri sektöründe markalaşma, tasarım ve bu yıl ikincisini düzenlenen DETAY Deri Ürünleri Tasarım Yarışması üzerine konuştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mehmet Büyükekşi Fatoş Karahasan Türkiye İtalya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title