Türk Doğaltaş Sektörü Çin Sevdasından Vazgeçmiyor
Çin'de, 6 ile 9 Mart tarihleri arasında düzenlenen dünyanın en büyük doğaltaş fuarı, Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'ndan dönen doğaltaş ihracatçıları umutlu mesajlar verdi.
Çin'de inşaat sektöründeki durgunluk nedeniyle 2014 yılında bu ülkeye yaptığı doğaltaş ihracatı yüzde 16 gerileyen Türk doğaltaş sektörü, 2015 yılında da Çin'in doğaltaş talebinin azalacağını öngörüyor. Türk doğaltaş sektörü, iki yıllık gerilemenin geçici olduğunu düşünüyor ve bu gerilemeye rağmen en büyük ihracat pazarı olma özelliğini açık ara sürdüren Çin'den vazgeçmiyor.
Doğaltaş sektörü için Çin'in vazgeçilmez ve daimi bir pazar olduğuna ilişkin inancın sonucu en büyük adımı Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nın Türkiye Milli Katılım Organizasyonu'nu üstlenen Ege Maden İhracatçıları Birliği attı.
Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Xiamen Belediye Başkanı Pei Jin Jia, Xiamen Fuarı Organizatör firması Genel Müdürü Guoxiang Lai ve Xiamen Fuarı Ülke Katılımları Sorumlu Müdürü Shirley Mia ile 2015 yılında 2303 metrekare olan Türkiye standının, 2016 yılında 4 bin 200 metrekareye çıkması için anlaşmaya vardı.
Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nda Türkiye standında yer alan 63 Türk firmasının yetkilileri EMİB Başkanı Mevlüt Kaya'ya Ege İhracatçı Birlikleri'nin başarılı fuar organizasyonu nedeniyle teşekkürlerini iletti. Kaya, "Xiamen Fuarı'na katılan Türk firmalarının hepsi organizasyonumuzu çok takdir etti. Önümüzdeki yıl için büyük çoğunluğu mevcut stantlarının büyütülmesini istiyor. Türk doğaltaş sektörü Çin'de inşaat sektöründeki durgunluğun geçici olduğunu, önümüzdeki yıllarda Çin'in inşaat sektöründe tekrar bir canlanma olacağını ve ihracatımızın artacağını öngörüyorlar" diye konuştu.
Dünyanın dört bir tarafından alıcılar geldi
Xiamen Fuarı'na katılan Türk firmalarından Alimoğlu Madencilik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, Xiamen Fuarı'nda Çin'de yerleşik hali hazırda var olan müşterileriyle tekrar görüşme fırsatı bulduklarını, yeni müşteri olabilecek firmalarla da verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini anlattı.
Çin'de inşaat sektörü ile ilgili yeni yasal düzenlemeler olduğunu, inşaatın yüzde 35'ini öz sermaye ile tamamlama zorunluluğu getirildiğini kaydeden Alimoğlu, "Bu yasal değişiklik sonrasında Çin'de inşaat sektöründe yeni projelerin başlaması yavaşlama sürecine girdi. Bundan da Türk doğaltaş sektörü olumsuz etkileniyor. Çin'deki büyüme rakamlarının da yüzde 12'den yüzde 7'ye gerilemesi doğaltaş talebini azalttı. Xiamen Fuarı'nda sadece Çinlilerle görüşmedik. Dünya'nın dört bir tarafından Kuveyt'ten, Umman'dan, İran'dan alıcılar geldi" diye konuştu.
Orman bedellerindeki artış Çin'deki gerilemeden daha büyük sorun
Sirmersan Madencilik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Fatin Sirkeci ise, Çin'de ekonomiyi soğutma politikası sürdüğünü o nedenle 2015 ve 2016 yıllarında Türk doğaltaş sektörünün ihracatının mevcudunu korumasının bile başarı olacağını savundu.
Çin'in elinde doğaltaş stoklarının çok fazla olduğunu ifade eden Sirkeci şöyle devam etti: "Ellerinde kalan blokları eritmek için çaba gösteriyorlar. Bu süreçte sektör Çin'deki gerilemeden daha çok orman bedellerine yapılan astronomik artıştan etkileniyor. Orman bedelleri sektörün ödeyemeyeceği boyutta arttırıldı, sektör inşallah bu sorunu aşar."
Fatih Sirkeci, Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nın Türkiye Milli Katılım Organizasyonu'nu üstlenen Ege İhracatçı Birlikleri'nin son yıllardaki en güzel fuar organizasyonuna imza attığını kaydederek, "Servis, yemek, standlar, tanıtım hepsi dört dörtlüktü. Ege İhracatçı Birlikleri'ne teşekkür ediyoruz" diyerek sözlerine son verdi.
İşlenmiş ürün talebi çok oldu
Çift Yıldız Mermer Sanayi A.Ş. Üretim Müdürü Eyüp Yıldız, Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nın ilk iki gününde çok yoğun ziyaretçi trafiği olduğunu, gelenlerin yüzde 40'ının işlenmiş mermer ürünü sorduğunu vurguladı.
"İnşaat firmalarından direkt alım yapmak isteyenler var" diyen Yıldız, "5 yıl sonra bloktan fazla işlenmiş ürün satarsak şaşmamak lazım, Çin'de de girdi ve işçilik fiyatları artıyor. Bu gelişme Türkiye'nin lehine. Eski yıllarda Lübnan pazarında yaşanan değişimi ilerleyen yıllarda Çin pazarında da görebiliriz. Çin'de ve dünya genelinde beyaz mermere tekrar bir dönüş var. Önümüzdeki yıl standımızı büyüterek katılmak istiyoruz" dedi.
Doğaltaş sektörü hükümetten destek bekliyor
Çınar Mermercilik Ortağı Mehmet Çınar, Xiamen Fuarı'nda plaka ve bitmiş ürün talepleriyle karşılaştıklarını, 2015 yılında Türkiye'nin Çin'e doğaltaş ihracatının yüzde 15 civarında gerileyeceği tahminleri olduğunu söyledi.
6 yıldır Çin pazarına yoğun bir şekilde ihracat yaptıklarını anlatan Çınar, önümüzdeki süreçte Çin'de bayilik sistemine geçmeyi planladıklarını kaydetti. Çınar, orman bedellerinin 1 dönümde bin TL'den, 3 bin 500 TL'ye çıktığını, bu artışın sektöre Çin pazarındaki gerilemeden daha fazla olumsuz etkileyeceğinin altını çizdi. Çınar şöyle konuştu; "Çin'e ihracatımız 1 milyon ton düşerken, maliyetlerimiz astronomik artıyor, Türkiye'de hükümetin doğaltaş sektörüne desteklerini arttırmasını bekliyoruz."
Dünya'nın dört bir tarafından alıcılar geldi
Çelikkol Mermercilik İhracat Müdürü Fatma Çelikkol Yavuzer ise, Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nın kendileri açısından hareketli ve başarılı geçtiğini ifade etti.
Projeler için daha fazla işlenmiş ürün talebiyle karşılaştıklarını anlatan Yavuzer, "Bu yıl fuarda bizi Çinliler kadar, Meksikalı, Dubaili, İranlı alıcılar ziyaret etti. Kesilmiş ürün istediler, ben Çin'den ve doğaltaş sektörünün geleceğinden ümitliyim" şeklinde konuştu.
Çin'de 5 yıl kamu binaları yapılamayacak
As Güreller Marble Pazarlama Müdürü Zakir Yönezer Çin'de stokların fazla olduğunu, Çin'de talebin azaldığını, gelen taleplerinde daha ucuz ürünlere yönelik olduğunu kaydetti.
Çin'de çıkan yeni yasalarla hükümetin 5 yıl kamu binaları yapmasının kısıtlandığını anlatan Yönezer,"Çin hükümeti doğaltaş sektörünü öncelikli sektörler arasında görmüyor. Çin'de doğaltaş sektöründe bir elenme olacak. Çin doğaltaş sektöründe önce pazar bulmadan yapılan işlerin sonuçları ortaya çıkmaya başladı. Projesi olan ve projesi devam eden alıcılara satış yapıyoruz. Çin'de maliyeti düşük taşlar önümüzdeki süreçte iş yapacak. İran, Türk doğaltaşına muadil bir taşı 100 dolar düşüğüne piyasaya sürdü ve geçen yıl 100 bin ton sattı" diye konuştu.
Xiamen Fuarı'na 5 yıldır katıldığını ifade eden Romer Madencilik A.Ş. Genel Müdürü İbrahim Solmaz, 5 yılı değerlendirdiğinde alım iştahı en düşük alıcılarla karşılaştığını söyledi. Solmaz, bu yıl Hindistan'dan gelen ithalatçıların da sayılarında düşüş gözlemlediğini, işlenmiş ürün taleplerindeki artışın kendilerini sevindirdiğini kaydetti.
Yeni müşteriler kazanmayı hedefliyoruz
Medmar Marble Yönetim Kurulu Başkanı Erol Berberoğlu, Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nı başarılı bir şekilde geride bıraktıklarını, yeni müşteriler kazanmayı umduklarını anlattı.
Çin'in çok büyük bir ülke olduğuna vurgu yapan Berberoğlu, "Çin, halen büyümesi devam eden bir ülke. Dolayısıyla bu büyüme devam ettiği için ufak tefek aksamalar olsa da orta ve uzun vadede bizim çok önemli bir ortağımız olma özelliğini koruyacak. Ege İhracatçı Birlikleri'ne de başarılı fuar organizasyonu nedeniyle teşekkür ediyoruz" diyerek sözlerini noktaladı.