Haberler

Türk Doktordan 'Kültüre Hassas Terapi Merkezi' Projesi

Abone Ol

Rickling Psikiyatri Merkezi Başhekimi Dr. Ali Ekber Kaya, Hamburg'daki İnterkültürel Yaşlılar Merkezi MEKAN'da kültüre hassas tedavi ve terapi konsepti hakkında bilgi verdi.

Rickling Psikiyatri Merkezi Başhekimi Dr. Ali Ekber Kaya, Hamburg'daki İnterkültürel Yaşlılar Merkezi MEKAN'da kültüre hassas tedavi ve terapi konsepti hakkında bilgi verdi.

Hastaların kültürel farklılıklarını gözönünde bulunduran terapi konseptinin başarısının bilimsel olarak defalarca ispatlandığını söyleyen Kaya, "Bilimin kabul ettiği kültüre hassas terapi merkezlerinin gerekliliğini siyaset bir türlü kabul etmiyor" dedi.

ALMANYA'NIN Schleswig-Holstein Eyaleti'nin Rickling kasabasında Psikiyatri Merkezi Başhekimi Dr. Ali Ekber Kaya, meslektaşlarıyla birlikte kurmayı hedeflediği Almanya'nın ilk kültüre hassas terapi ve tedavi merkezi hakkında, Hamburg'daki İnterkültürel Yaşlılar Merkezi MEKAN'da bilgi verdi.

Aralarında Hamburg Eyalet Parlamentosu Yeşiller milletvekili Filiz Demirel ve SPD milletvekili Güngör Yılmaz'ın da bulunduğu kalabalık bir dinleyici topluluğunun izlediği toplantıda uzman tıpçı çarpıcı açıklamalarda bulundu.

"Tedavi sırası beklerken intihar eden hastalar var"

MEKAN kurucuları ve yöneticileri Saim ve Fatma Çelik çifti tarafından yönetilen toplantıda Rickling'de dört yıl önce kurulan 10 yataklı kültüre hassas tedavi biriminde merkezde, göç ve kültür farklılığı olgusunun dikkate alınarak uygulanan terapi ve tedavide, çok önemli başarılar elde ettiklerini belirten Kaya, "Kültüre hassas yöntemlerle hastalarda belirgin iyileşme sağlandığı bilimsel olarak ispatlandı. Hamburg'da kültüre hassas konsepte çalışan tedavi merkezi kurmak istiyoruz, ancak siyaset bunu istemiyor. Bilimin kabul ettiği, başarısı belgelenmiş anadilde ve kültüre hassas tedavi muğlak siyasi nedenlerle reddediliyor. Bir cerrah hastasının dilini ve kültürü bilmeden de pekala tedavi edebilir. Ancak psikiyatride bu mümkün değil. Kültür faktörlerini ve dilini bilmediğiniz hastaya başarıyla tedavi edemezsiniz. Almanya'da Rickling dışında böyle tedavi merkezleri yok. Rickling'de yatak sayımız sadece 10. Hasta kabul edemiyoruz, çünkü başvuru sayısı kapasitemizin binlerce kat üstünde. Her yıl ortalama 25 bin hasta başvurusu var. Tedavi ve terapi sırası beklerken intihar eden hastalar var. Bunu nasıl kabul edebiliriz? Hamburg'da bir merkez açma girişiminde bulunmamızın nedeni bundandır" diye konuştu.

"Hasta menfaatleri ön planda tutulmuyor"

Kaya, 100 bin kadar Türkiye kökenlinin yaşadığı Hamburg'da böyle bir merkezin kurulmasının kaçınılmaz olduğunu ifade ederek, "Kültüre hassas tedavi hastanın daha hızlı iyileşmesini sağladığı ve aynı zamanda topluma entegrasyonunu teşvik ettiği için sağlık bütçesine de yük getirmiyor. Görüştüğümüz devlet yetkilileri konseptin doğru ve faydalı olduğuna inanıyorlar. Ama bunun kendilerinin beraber çalıştıkları sağlık kurumlarıyla hayata geçirilmesi, kendi konseptimizde söz hakkımız olmayan bir yönetim yapısı içinde yer almamız gibi kabul edilmeyecek şartlar öne sürüyorlar. Hasta ve toplum menfaatinin ön planda tutulmadığını görmek çok üzücü" diye konuştu.

Hastalar imza kampanyası başlattı

Hamburg'da psikiyatri terapi ve ve tedavi yeri için en az altı ay beklemek zorunda kalan hastalar Kaya ve arkadaşlarının kurmak istediği merkeze destek vermek amacıyla imza kampanyası başlattılar. Çeşitli dernekler ve kitle sivil toplum kuruluşlarının da desteğiyle toplanan imzalar Hamburg Sağlık Senatörlüğü'ne sunulacak. - Kaya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güngör Yılmaz Fatma Çelik Almanya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title