"Türk Dünyası Kültürel Değerleri Uluslararası Sempozyumu"
Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti'nin maskotu olan Nasreddin Hoca'nın değerler eğitimine içerik ve yöntem sunan fıkralarının layıkıyla anlaşılmasının, onu s...
Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti'nin maskotu olan Nasreddin Hoca'nın değerler eğitimine içerik ve yöntem sunan fıkralarının layıkıyla anlaşılmasının, onu sadece bir güldürü ustası gibi gören dar bakış açısına da farklı boyutlar getireceğini söyledi.
Tuna, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Türk Dünyası Kültürel Değerleri Uluslararası Sempozyumu"nun açılış töreninde yaptığı konuşmada, toplantıya katılanların, kuzeyden güneye, doğudan batıya dünyada geniş bir coğrafyaya sahip Türk dünyasının ortak kültür mirasını, ilim ve irfanla geleceğe taşımak için Yunus Emre'nin aşk yoluna başladığı bu topraklarda kendileriyle gönül birliği etmesinden büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti.
"Yaradan'dan ötürü bütün insanlığı kucaklayan sevgi ve hoşgörü anlayışımız, aynı zamanda dünya barışına ve insan haklarına da hizmet edecektir inancındayız" diyen Tuna, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti'nin maskotunun "Nasreddin Hoca" olduğunu anımsattı.
Tuna, Nasreddin Hoca'nın tebessüm sadakasını bütün insanlığa, ayırıp kayırmadan dağıttığını ve 13. yüzyılda meşhur bir fıkrasında "Dünyanın merkezi burası" dediği Eskişehir'in değerine ve önemine değindiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Mizahi olarak yorumlanan bu sözün, eğitimci kimliğiyle öğretmiş, hukukçu kimliğiyle adalet dağıtmış, din adamı kimliğiyle iyiliği emredip kötülükten sakındırmış bir bilgeye ait olduğu unutulmamalıdır. Türk Dünyası Kültür Başkenti'mizin maskotu olan Nasreddin Hoca'mızın değerler eğitimine içerik ve yöntem sunan fıkralarının layıkıyla anlaşılması, onu sadece bir güldürü ustası gibi gören dar bir bakış açısına da farklı boyutlar getirecektir. Bu yoldaki çalışmaların artırılması ve yaygınlaştırılması, Türk dünyasının her bölgesinde milli bir kahraman olarak tanınıp sevilen, fıkralarında milletin vicdanı ve sözcüsü olan Nasreddin Hoca'ya, her şeyden önce bir vefa ve minnet borcumuzdur. Yine kültürel değerlerimiz içinde kendileri de birer değer olan şahsiyetlerin geniş kitlelerce bilinmesi onları 'rol model' olarak sunan çalışmalarla mümkündür."
- "Türk dünyasının değerleri, bütün dünyayı kuşatacak zenginlikte"
ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen de Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı tarafından düzenlenen sempozyuma ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını bildirerek "Türk dünyasının değerlerinin, kanaatlerinin, bütün dünyayı ve tüm milletleri kuşatacak zenginlikte olduğunu açıklamak istiyorum. Bir milleti var eden ve onu sonsuza kadar yaşatacak olan, değerlerdir. Değerlerini kaybeden milletler, milli kimliklerini de kaybetmiş olacaklardır" dedi.
Sempozyum koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Burhan Sayılır ise toplantılarda, Türk dünyasında Dede Korkut, destanlar, yazıtlar, Türkoloji çalışmaları, Nasreddin Hoca, edebiyat, dil, ekonomik, siyasal iş birliği, eğitim ilişkileri, tarih (göç ve iskan), sosyoloji, sanat, sanat tarihi, din, inanç ve felsefe konularının ele alınacağını aktardı.
Konuşmaların ardından emekli tarih profesörü Tuncer Baykara'nın Türkoloji çalışmaları hakkında bilgi verdiği sempozyuma, İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Yapıcı, İl Emniyet Müdürü Mustafa Şahin, Odunpazarı Kaymakamı Selim Parlar, Türkiye'nin farklı illerinden ve çeşitli ülkelerden gelen öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.
Türk Dünyası Kültürel Değerleri Uluslararası Sempozyumu, 4 ayrı salonda 27 oturum halinde, yerli ve yabancı 100'ü aşkın öğretim üyesinin katılımıyla 8 Kasım'a kadar sürecek.