Haberler

Türk Hacı Adayları Kutsal Topraklarda

Abone Ol

Şu ana kadar 59 bin 200 Türk hacı adayından 44 bin 748'i kutsal topraklara geldi Türkiye'den en son hac kafilesi 9 Ekim'de gelecek, Türkiye'ye dönüşler ise 19 Ekim'de başlayarak 9 Kasım'a kadar sürecek Diyanet İşleri Başkanlığı Hac İdare Merkezi Başkanı Yücel: "En büyük amacımız, hac ibadetinin noksansız yapılmasını sağlamak"

Hac farizasını yerine getirmek üzere Türkiye'den 44 bin 748 hacı adayı kutsal topraklara ulaştı.

Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı Hac İdare Merkezi Başkanı Ergun Yücel, Mekke'deki Din Hizmetleri Ataşeliğinde gazetecilere, Diyanet İşleri Başkanlığının hac organizasyonu hakkında bilgi verdi.

Türkiye'deki hac organizasyonunun Bakanlar Kurulu kararıyla 1979'da Diyanet İşleri Başkanlığına verildiğini ifade eden Yücel, o günden bu yana bu hizmetin aksamadan yerine getirildiğini söyledi.

İlk yıllarda şartlar ve imkanların çok farklı olduğuna işaret eden Yücel, 1979'da 11 bin 830 hacı adayının kutsal topraklara getirildiğini, Medine'de 2, Mekke'de 4 olmak üzere hizmetli olarak 6 kişinin görev yaptığını, 17-18 kişilik ortamlarda kalındığını, böyle bir manzara ile yola çıkıldığını anlattı.

Yücel, bugün en düşük ücret ödeyen grubun dahi 5 kişilik odalarda kaldığını, tuvalet-banyo olan odalarda iskan edildiğini, bütün hacı gruplarında yemekli düzeye geçildiğini belirtti.

2013 hac organizasyonu için sürecin şubat ayında başladığını, Suudi Arabistan Hac Bakanlığı ile imzalanan protokol kapsamında, milyonda bin kotasına uygun olarak 74 bin kişi için sözleşmenin imzalandığını ifade eden Yücel, program çerçevesinde kayıtların alındığını, 1 milyon 372 bin 321 kişinin kuraya girdiğini, bunlardan 74 bin kişinin kura ile tespit edildiğini ve kayıtlarını yaptırdığını hatırlattı.

Her türlü hazırlık yapılmasına rağmen iki ay kala Suudi Arabistan yönetiminin aldığı kararla kontenjanların yüzde 20 azaltıldığını belirten Yücel, bunun engellenmesi için her türlü üst düzey çabanın gösterildiğini ancak tavaf alanındaki çalışmalar yüzünden hacı adayı sayısında kısıtlamaya gidildiğini, yenilenen kurayla bu yılki 59 bin 200 hacı adayının tespit edildiğini kaydetti.

Dönüşler 19 Ekim'de başlayacak

Türkiye'den ilk hac kafilesinin yola çıktığı 12 Eylül'den bu yana Mekke ve Medine'ye 44 bin 748 Türk hacı adayının intikal ettiğini bildiren Yücel, geri kalanların da 9 Ekim'e kadar kutsal topraklara geleceği bilgisini verdi. Yücel, Türkiye'ye dönüşlerin 19 Ekim'de başlayacağını ve 9 Kasım'a kadar süreceğini açıkladı.

Önceden bazı hacı adaylarının kutsal topraklarda daha fazla kaldığını ifade eden Yücel, bu sene en çok kalanların 40 gün ikamet edeceğini, bu süreyi aşan hiçbir hac kafilesi olmayacağını belirtti.

Arafat'tan canlı yayın

Diyanet İşleri Başkanlığının 3 bin 400 kişilik bir ekiple hacı adaylarının sorun yaşamaması için hizmet verdiğini söyleyen Yücel, 900 kişilik ayniyat ekibinin, mutfak-yemekhane ve Arafat hizmetlerini düzenlediğini, Arafat'ta bütün çadırlara ses sistemi kurulduğunu, yapılacak canlı yayınla Türkiye'den de Arafat vakfesinin izlenmesini sağlayacaklarını ifade etti.

Sağlık ekibinin de büyük gayretle çalıştığını belirten Yücel, 600 kişilik sağlık ekibinin, Mekke ve Medine'deki hastaneler, 10 ambulans, Mekke'de 16, Medine'de 4 sağlık ocağında hizmet verdiğini, Arafat'ta da çadır hastane kurulacağını vurguladı.

Servis ekibinin de hacı adaylarını bulundukları yerden alarak 24 saat Mescid-i Haram'a taşıdığını kaydeden Yücel, en çok zorlanılan hizmetin bu olduğunu ancak şu ana kadar bir sorun olmadığını belirtti.

"En büyük gayemiz hac ibadetinin noksansız yapılmasını sağlamak" diyen Yücel, karşılama ekibinin hacı adaylarını havaalanından alarak otellere intikalini sağladığını, bütün kafilelere, şirket ayrımı yapılmaksızın, bulundukları binalarda irşat programları düzenlendiğini, 60 kişilik irşat heyetinin yoğun şekilde çalıştığını, Arafat'ta da irşat programı düzenleneceğini söyledi.

PTT Genel Müdürlüğü ve Gümrük Müsteşarlığı ile imzalanan protokol kapsamında hacı adaylarına kargo hizmeti sunulduğunu ifade eden Yücel, hacı adaylarının kendileri kutsal topraklardayken eşyalarının evlerine ulaştırıldığını belirtti. Yücel, şimdiye kadar hurma ağırlıklı olarak 700 ton hediyenin Türkiye'ye gönderildiğini kaydetti.

Türk hacı adaylarının yaş ortalamasının bu yıl 56 olduğunu bildiren Yücel, bu rakamın daha önceki yıllarda 57-58 olduğunu, yıldan yıla düşüş eğilimi gösterdiğini belirtti. Yücel, Türk hacı adaylarının yüzde 54-55'ini kadınların, geri kalanını ise erkeklerin oluşturduğunu sözlerine ekledi. - Mekke

Kaynak: AA / Güncel

Diyanet İşleri Başkanlığı Ergun Yücel Türkiye Hac Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title