Türk Jinekoloji Derneği: Meslektaşımızı Katil Gibi Göstermeyin
Türk Jinekoloji Obstetrik Derneği Başkanı Prof.Dr.Süleyman Cansun Demir ve Adana Tabip Odası (ATO) Başkanı Dr.
Türk Jinekoloji Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Süleyman Cansun Demir ve Adana Tabip Odası (ATO) Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, Adana'da anne karnındaki ikiz bebeklerden down sendromlu olanının kalbine iğne yapılarak gelişiminin durdurulmasının ardından anne ve diğer bebeğin ölümüyle ilgili, ailenin şikayetçi olduğu Prof. Dr. Cüneyt Evrüke'ye sahip çıktı.
5.5 aylık hamile olan 36 yaşındaki Hatice Demet Buzpınar'ın ikiz bebeklerinden down sendromu olduğu saptanan bebeğin kalbine Prof. Dr. Cüneyt Evrüke tarafından ailenin onayı ile iğne yapılarak gelişimi durduruldu. Bu operasyondan sonra fenalaşan annenin karnındaki diğer bebek ile rahmi alındı. Ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde yoğun bakımda tutulan genç kadın kalp krizi geçirip hayatını kaybetti. 1 çocuk annesi Buzpınar'ın ölümünün ardından ailesi, Cumhuriyet Savcılığı'na başvurarak, Prof. Dr. Cüneyt Evrüke'den şikayetçi oldu.
'HEKİMLERE YARGISIZ İNFAZ YAPMAYIN'
Anne ve bebeklerinin ölümüyle ilgili soruşturma devam ederken, Türk Jinekoloji Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Süleyman Cansun Demir ve ATO Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, bir basın toplantısıyla gelişmeleri değerlendirdi. Dr. Ali İhsan Ökten, 'hekimlerin yapılan haberlerle katil gibi gösterildiğini' iddia etti. Ailenin anne ve bebeklerinin ölümünden sorumlu tuttuğu Türk Jinekoloji Obstetrik Derneği'nin Adana Şube Başkanı da olan Prof. Dr. Cüneyt Evrüke'nin işinin uzmanı olduğunu belirten Prof. Dr. Süleyman Cansun Demir şöyle dedi:
"Bu olaydan dolayı tüm meslektaşlarımız büyük üzüntü içindedir. Bu üzüntünün en büyüğünü ise Cüneyt Evrüke yaşamaktadır. Kendisini mesleki yaşamında kendisini ispatlamış, Adana'da yüksek riskli gebeliklerle uğraşabilen ve bu konuda uzmanlaşmış 4 uzmandan birisidir."
'KOMPLİKASYONLAR YAŞANABİLİR'
Bu tip müdahalelerde her zaman komplikasyon yaşanabileceğini belirten Prof.Dr. Demir şöyle konuştu:
"Ne kadar becerikli olursanız olun, tıpta önleyemeyeceğiniz komplikasyon dediğimiz bir takım sıkıntılar sonucu anne hayatını kaybetmiştir. Meslektaşımızın bir kusurunun olmadığını bilinmesini vurgulamak istiyoruz. Yapılan yasalara, tıbbi etiğe uygundur. Ama ne yazık ki yargısız infaz süreci gerçekleşmiştir. Bu hekimleri büyük bir hayal kırıklığına sevk etmiştir. Yasal süreç başlamadan meslektaşımızın katil gibi gösterilmesi bizi derinden yaralamıştır. Bu tip yaklaşımlar, hekimlerin bir süre sonra bu tip riskli işlemleri yasal ve medya korkusu nedeniyle yapmayacağından endişe etmekteyiz. Tıpta komplikasyon denilen bir kavram vardır. Komplikasyonu olmayan hekim, hiç iş yapmayan hekimdir. Hiç müdahalede bulunmazsanız, hiç komplikasyonunuz olmaz. Bu, buradakilerde dahil tüm meslektaşlarımızın başına gelebilecek bir şeydir."
'AİLEYE KÖTÜ PİYANGO VURMUŞ'
Down Sendromu'nun bebeklerde 800'de bir görünen bir olay olduğunu kaydeden Prof. Dr. Süleyman Cansun Demir, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Yani bu, aileye kötü piyango vurmasıdır. Hem ikiz bebeğiniz olacak, hem de biri Down Sendromlu olacak. Kullanılan yöntemde ölüm riski çok nadirdir. Normalde kalbi durdurulan bebeğin kardeşini de zehirleme riski azdır. Kullanılan yöntemde hasta olan bebeğin kalbini durdurursunuz. Gebelik yüzde 90- 95 arasında normal devam eder. Gününe kadar veya bebeğin yaşayabileceği zamana kadar ulaşır. Ama her 2 bebeği de kaybetme riskiniz vardır. Annenin neden kaybedildiğini ise şu an için bilmiyoruz." - Adana