Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilişinin 82. Yıl Dönümü
CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 82. yıl dönümüne ilişkin, "Kadınlarımızın çalışma hayatındaki yerini düzeltmemiz gerekiyor.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 82. yıl dönümüne ilişkin, "Kadınlarımızın çalışma hayatındaki yerini düzeltmemiz gerekiyor. Onlara ağır işçilik yerine katılım sağlayabilecekleri, ileriye gidebilecekleri ve her alanda temsil edebilecekleri bir ortamın yaratmakta bizim en önemli görevlerimizden biri olmalı." dedi.
Manisa'da partisinin il başkanlığını ziyaret eden Altıok, gazetecilere yaptığı açıklamada Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 82. yıl dönümünü kutladıklarını anımsatarak, kadının toplumdaki yeri ve temsiliyetine dikkati çekti.
Teknolojinin ve eğitime ulaşım koşullarının geliştiği Türkiye'de halen 2 milyon 200 bin kadının okuma yazma bilmediğini ileri süren Altıok, kadınlarda "okulluluk oranının" düşük olduğunu bildirdi.
Altıok, eğitim ve çalışma hayatında kontenjanların yüzde 80'ini erkeklerin doldurduğunu öne sürerek, şöyle devam etti:
"Kadınların okumadığı ve eğitim almadığı durumda Türkiye'nin ilerlemesinin mümkün değildir. Türkiye'de iş gücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 73 iken kadınlarda 30,3. İstihdam oranı ise erkeklerde yüzde 65, kadınlarda yüzde 26. Kadınların istihdama katılımı bakımından Avrupa Birliği ortalaması yüzde 63, Türkiye bu bakımdan Avrupa'nın en kötü durumdaki ülkesi. Halbuki kadınların istihdama katılımı Avrupa Birliği düzeyinde olsa Türkiye'de kişi başına düşen gelir yüzde 20 artacak. Ekonominin çöküş noktasına getirildiği günlerde bu vurguya özellikle dikkat çekmek istiyorum."
Kadının ekonomide güçlü olması, toplum yaşamına daha fazla katılması durumunda Türkiye'nin daha zengin olacağını vurgulayan Altıok, şunları kaydetti:
"Kadınlarımızın çalışma hayatındaki yerini düzeltmemiz gerekiyor. Onlara ağır işçilik yerine katılım sağlayabilecekleri, ileriye gidebilecekleri ve her alanda temsil edebilecekleri bir ortamın yaratmakta bizim en önemli görevlerimizden biri olmalı. Parlamenter temsiliyette 182 ülke arasında 162. sırada sonlarda olduğumuzu üzülerek belirtmek istiyorum. 1934 yılından günümüze dek 9 bin 134 milletvekili seçilmişken bunlardan sadece 236'sı kadın olabilmiş. Birleşmiş Milletler verilerine göre tüm dünyada kadın milletvekili oranı ortalaması yüzde 22, bizde ise yüzde 15. Ortalamanın da altında bir noktadayız. 43 ilde hiç kadın milletvekili yok. Kabine de yalnızca bir kadın bakan var."