Haberler

Türk Kahvesi Tescillenemez

Abone Ol

Kurukahveci Mehmet Efendi Mahdumları Ahmet Efendi Kurukahveci ve Ortakları Komandit Şirketi, Türk kahvesine coğrafi işaret verilmesi için 4 Mart 2011 tarihinde TPE Başkanlığına başvurmuştu.

Kurukahveci Mehmet Efendi Mahdumları Ahmet Efendi Kurukahveci ve Ortakları Komandit Şirketi, Türk kahvesine coğrafi işaret verilmesi için 4 Mart 2011 tarihinde TPE Başkanlığına başvurmuştu.

Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanlığı, Türk kahvesinin coğrafi işaret alması amacıyla yapılan ve resmi gazetede yayınlanmasından itibaren 6 ay içinde itiraz gelmezse Türk kahvesinin patentini alacak olan Kurukahveci Mehmet Efendi Mahdumları Ahmet Efendi Kurukahveci ve Ortakları Komandit Şirketi'ne İzmir'de aromalı kahve üretimimi gerçekleştiren Dibek Kurukahveci İlyas Gönen, avukatları aracılığıyla karara itiraz etmeye hazırlanıyor.

İzmir'de kahvenin merkezi olarak bilinen Kızlarağası Hanı'nda bulunan birçok kahve işletmecisi de özellikle turistlerin aromalı kahveyi çok sevdiklerini, Türk kahvesini bu şekilde tanıttıklarını söyleyerek, kahvenin patentinin alınmasına karşı çıkıyor. Dibek Kurukahveci Gönen Kahveleri Sahibi İlyas Gönen, Mehmet Efendi Mahdumları Ahmet Efendi Kurukahveci Şirketi'nin Türk kahvesine kendi adına coğrafi işaret koydurtmasının haksız rekabet oluşturduğunu belirterek, "Türk kahvesinin bir firma adına tescil edilmesinin piyasada tekel ve haksız rekabet oluşturduğu aşikar. Bununla ilgili ticaret yapan firmaların bu tür kamuya malolmuş değerleri adlarına tescil ettirilmelerinin engellenmesi için, ivedi olarak ilgili yasada değişikliği yapılması gerekiyor" dedi.

Aromalı kahvelerin Türk kahve kültürüne yenilik kattığını söyleyen Gönen, Türk kahvesinin damla sakızlı aromalı kahvenin patentinin kendisinde olduğunu ifade etti. Gönen, Türk kahvesinin coğrafi işaretinin tek bir firmaya verilmesinin, kendisi gibi damla sakızı kahvesinin patentini almış ve dedesinden atasından taşınmış markalar için çelişki oluşturduğunu düşünüyor.

TURİSTLER BİZİ AROMALI KAHVE İLE TANIYOR

Türkiye'de çeşitli aromalı kahveleri keşfeden Dibek Kurukahve üreticisi İlyas Gönen, aromalı kahve denemeleriyle Kızlarağası Hanı'na gelen turistlerin gönüllerini fethettiklerini anlattı.

Turistlerin aromatik kahve sebebiyle teşekkür ettiğini belirten Gönen, şöyle konuştu: "Bu konuda büyük bir mesafe kattettik. Elimizde aromalı kahvelerin patenti bulunmasına rağmen hiç kimseye patent uygulaması getirmedik. Ben ve benim gibi bütün meslektaşlarım bu konuda duyarlı. Türk kahvesi ibaresiyle hiç kimsenin uğraşmamasını ülkesine katkı vergi getirmesini temenni ediyoruz."

Gönen, Ağustos ayına kadar itiraz edilebilen Türk kahvesine coğrafi işaret başvurusuna avukatı aracılığıyla itiraz etmeye hazırlandığını vurguladı.

Öte yandan Kızlarağası Hanı'nın meşhur kahveci mekanının sahibi Nejdet Bolcal, kendisine gelen müşterilerinin yüzde otuzunun aromalı kahveyi tercih ettiklerini, hatta kahvenin üzerine krem şanti bile koyduranlar olduğunu bu sebeple, aromalı kahve üretiminin yasaklanmasının doğru bir uygulama olmayacağını söyledi.

Marka Tescil Ofisi (EGEMARK) Marka vekili Necati Oktay Sakarya ise, Mehmet Efendi Mahdumları Ahmet Efendi Kurukahveci Şirketi'nin Türk kahvesinin tescili başvurularının kendileri açısından da zararlı bir uygulama olduğu görüşünü savundu.

Mehmet Efendi Mahdumları Ahmet Efendi Kurukahveci Şirketi'nin Türk Patent Enstitüsü'ne Türk kahvesinin üretimiyle ilgili yaptığı başvuruda koyulan maddeler şu şekilde: "Türk kahvesi için çiğ kahve kullanılmalıdır. Kullanılacak çiğ kahvenin özellikleri, kahve Coffea Arabica Lyn türü olmalıdır. Coffea Arabica, daha çok yüksekliği 800-2000 metre arasında yüksekliğe sahip dağlık platolar ve volkanik yamaçlarda yetişir. Her yağmurlu dönemin ardından çiçek açar ve meyvelerin olgunlaşması için yaklaşık 9 ay gerekir. Yeşilimsi sarı renkteki oval Arabica çekirdeklerinden üretilen kahve, Robusta'ya göre daha az kafein içerir. Ayrıca, daha lezzetli ve tatlı bir aromaya sahiptir. Olgunlaşmış çiğ kahvenin toplanması, fermantasyon süresi ve depolama koşulları önemlidir. Türk kahvesinde katkı maddesi ve aroma maddeleri kullanılamaz." - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Türk Patent Enstitüsü Ahmet Efendi Politika Güncel İzmir Gönen Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title