Haberler

Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar Açıklaması

Abone Ol

"Ailece kan vermeyle alakalı, Başbakanımız ve ailesinin himayelerinde bir kampanya düzenlemek için yavaş yavaş hazırlık yapıyoruz" "Hem özel sektörümüzü hem kamu sektörünü ilk yardım eğitimlerini Türk Kızılayından alma konusunda irade göstermeye davet ediyorum"

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, "Ailece kan vermeyle alakalı, Başbakanımız ve ailesinin himayelerinde bir kampanya düzenlemek için yavaş yavaş hazırlık yapıyoruz" dedi.

Akar, "Türk Kızılayı İlk Yardım Eğitim Merkezleri 10. Koordinasyon Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, ilk yardım eğitiminin, faaliyet alanlarında önemli yer işgal ettiğini söyledi.

Konuyla ilgili çalışan şube sayısının giderek arttığını anlatan Akar, Genel Merkez olarak bu faaliyetleri desteklediklerini bildirdi.

Akar, Türk Kızılayı bünyesindeki ilk yardım eğitimcilerinin Avrupa standartlarında hizmet verdiğini kaydetti.

Türkiye'de ilk yardım ve eğitici eğitimi veren en ciddi, samimi kuruluşun Türk Kızılayı olduğunu ifade eden Akar, şöyle konuştu:

"Hem özel sektörümüzü hem kamu sektörünü bu konuda Türk Kızılayına yardımcı olmaya, eğitimlerini Türk Kızılayından alma konusunda irade göstermeye davet ediyorum. Türk Kızılayı, tüm faaliyetlerinde olduğu gibi bu konuda da asla ve asla çok fazla kar amacı gütmeden, tamamen insan odaklı, insan haysiyetini koruyan bir anlayışla hizmet vermektedir."

-"Kan ihtiyacının yüzde 85'ini karşılıyoruz"

Türk Kızılayının ilk yardım eğitiminin yanı sıra dış yardımlar ve kan hizmetlerinde de çok büyük atılımlar yaptığını vurgulayan Akar, Türkiye'nin kan ihtiyacının yüzde 85'ini karşılar duruma geldiklerini bildirdi.

Türkiye'deki ortalama bin 500 hastanenin bin 465'inin kan ihtiyacını resmen Türk Kızılayının karşıladığına işaret eden Akar, 16 bölge kan merkezi, 73 kan merkezi ve 3 bine yakın personelle faaliyetlerini sürdürdüklerini belirtti.

Türkiye'nin her yerinden kanı kendilerinin aldığını ve her hastaneye kendilerinin götürdüğünü anlatan Akar, "Bazı üniversite hastaneleri araştırma, bazıları da başka amaçlarla, replasman yoluyla, cebri çağırma yoluyla kan alabiliyorlar. Onları da önümüzdeki günlerde Türk Kızılayının sistemine dahil edeceğiz. Ama bugün Türkiye'de kullanılan kanların da tamamı Türk Kızılayının barkotu altında seyrediyor" dedi.

Akar, 2005'te Türk Kızılayı tarafından ülkenin kan ihtiyacının yüzde 30'u olan 305 bin ünite kan topladığını, bunun da cebri yoldan yapıldığını ifade etti.

Gerçekleştirdikleri davranış değişikliği projesiyle insanların gönüllü kan vermeye başladığını belirten Akar, "Bugün gönüllü kan verenler, nüfusumuza göre yüzde 3 oranındadır. Yüzde 5 ideal rakamdır. Bunu yakaladığımızda Türkiye'de kan ihtiyacı veya kan problemi diye bir şey kalmayacak" değerlendirmesinde bulundu.

-Kadınlara çağrı

Kan verenler arasında kadınların oranının çok düşük olduğuna dikkati çeken Akar, bu oranın Türkiye genelinde yüzde 9'da kaldığını söyledi.

Erkeklerin yılda 4, kadınların 3 kez kan verebileceğini belirten Akar, şunları kaydetti:

"En azından bir defa verebiliyorlar, bu bir defayı da çok görmesin kadınlarımız. Onlar da vermeye başladıkları zaman en azından toplam donasyon içinde yüzde 40'lık oranı almaları lazım, Türk kadınına bu yakışır.

Geçtiğimiz günlerde Sayın Başbakanımız Davutoğlu, Ankara Kan Merkezimizi ziyaret etti, eşiyle birlikte kan verdiler. ve dedi ki 'Ailece kan vermeye çağırıyorum bütün milletimizi.' Yani karı, koca ve reşit çocukları varsa onlarla birlikte. Biz de herkesi böyle davet edeceğiz. Hanımefendi ile de o zaman görüştük. 'Böyle bir kampanya yaparsak hamimiz olur musunuz' dedik, 'Memnuniyetle oluruz' dediler. Dolayısıyla ailece kan vermeyle alakalı, Başbakanımız ve ailesinin himayelerinde de bir kampanya düzenlemeye yavaş yavaş hazırlık yapıyoruz." - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Türk Kızılayı Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title