Haberler

Türk Koster Filosu'na İlk Taze Kan İÇDAŞ'tan

Güncelleme:
Abone Ol

İÇDAŞ, Türk Deniz Ticaret Koster Filosu'nun yenilenmesi doğrultusunda geliştirilen Türkyıldızı Projesi'ne ilk kosteri kazandırarak suya indirdi.

Tamamen Türk mühendis ve işçilerinin eseri olan Türkyıldızı-1 adı verilen koster proje çizimi dahil 250 gün gibi rekor sayılabilecek kısa sürede Çanakkale Biga'daki İÇDAŞ Tersanesi'nde inşaa edildi.

Proje başlangıcında 7.5 milyon dolara mal olması beklenen Türkyıldızı-1, titiz çalışmalarla 5.5 milyon dolara mal edildi. İÇDAŞ, Türkyıldızı Projesi için 4 adet koster daha yapacak. İkinci koster kızağa alındı.

İÇDAŞ, özellikle Akdeniz çanağında ve Karadeniz'de Türk Deniz Ticaret Filosu'nun belkemiği olan koster filosunun yenilenmesini öngören 100 Kosterlik TürkYıldızı Projesi için geçtiğimiz yıl start verdi. Projeye 5 adet koster ile katkı sağlayacak olan İÇDAŞ, 5.5 milyon dolara mal ettiği Türkyıldızı-1 adı verilen ilk kosterini Çanakkale Biga'daki tersanesinde suya indirdi.

Türkiye'nin 500 büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasında 9. sırada yer alan ve çelik üretiminde önemli kapasitesi bulunan İÇDAŞ, Türkyıldızı-1'i kendi taşımacılık faaliyetlerinde kullanacak.

İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin, "Türk koster filomuz 35-40 yaşlarında, hayli yaşlı. Yakın sahil yük taşımacılığında kullanılan kosterlerimizin gençleştirilmesi gerekiyor. Biz İÇDAŞ olarak TürkYıldızı projesine ilk kosteri kazandıracağımız için gururluyuz. Geçmişte Türk armatörleri koster inşasıyla gemicilik alanında önemli kazanımlar elde etmişlerdi. Özal'lı yıllarda Türkiye'nin dünyaya açılması ile bu armatörler daha karlı taşımacılık yapılan büyük gemilere yöneldiler. Daha küçük taşıma kapasiteli ve işletme maliyeti yüksek olan kosterlerden çıktılar, imalat yapmadılar. Dolayısıyla Türk koster filosu yaşlandı. 2013 yılının ortasında dünyada deniz ticaretinin canlanacağı öngörülüyor. Koster taşımacılığında Karadeniz ve Akdeniz kıyılarındaki ülkelerle rekabet edebilmek için filomuzun yenilenmesi şart" dedi.

Bülend Engin "Üstelik eşdeğer kosterlere bakıldığında biz daha ucuza, 5.5 milyon dolara mal etmeyi başardık. Türkyıldızı-1, bizden sonra koster inşa edeceklere örnek olacak ve İÇDAŞ'ın attığı bu örnek adımla diğer tersaneler de canlanacak" diye konuştu.

Türkyıldızı-1 tamamen geleceğe yönelik ihtiyaçlar ve kurallar göz önünde tutularak dizayn edildi. Nehir taşımacılığına da uygun dizayn edilen koster, kuru yük, özel yük ve konteyner taşıyabilme özelliğiyle de ayrıcalıklı durumda bulunuyor.

İşletme maliyeti düşük ve yakıt tasarruflu

5 bin ton kargo taşıma kapasiteli Türkyıldızı-1, 3 bin gros hacmiyle de vergi ve personel avantajlarına sahip olacak. Dolayısıyla da işletme maliyetleri de düşecek. Benzerleri günde 6.5 - 7 ton yakıt harcarken İÇDAŞ'ın kosteri 5 ton harcayarak büyük tasarruf sağlayacak.

TürkYıldızı-1 83.30 metre boyunda, 15.80 metre genişlikte ve 7.65 metre yüksekliğe sahip. Düşük işletme giderlerinin yanında, ileri mühendislik analizleri ile dizayn edilen koster eşdeğerlerine göre 150-200 ton daha az çelik malzeme kullanılarak, net 1000 tonla bitirildi.

Çevreci ve Fonksiyoner özelliklere sahip

Türkyıldızı-1 günümüz ve yakın gelecekte yürürlüğe girecek son kurallara göre inşa edildi. Kosterde "balast suyu arıtma sistemi" kullanılarak denizlerin temizliği için titizlik gösterildi. 2013 yılından sonra devreye girecek olan EEDI endeksine göre bütün gemilere monitör kurularak doğaya zarar verip vermedikleri kontrol altına alınacak. Bu nedenle Türkyıldızı-1 kosteri, egzost salınımı daha düşük ve az kirletici olarak dizayn ve inşa edildi.

Türkyıldızı-1 tek ambara sahip olan geminin kargo kapasitesi yaklaşık 6 bin metreküp. Büyük proje yükleri uzun borular ve diğer özellikli yükleri taşımanın yanında GRAIN FITTED olma özelliğine de sahip. Ambarlarında hareketli perde sistemi bulunan koster, özel çift dip konstrüksiyonu sayesinde, rulo saç, kütük demir ve hurda gibi yoğunluğu yüksek yükler taşıyabileceği gibi, opsiyonel olarak ambar içi 110, güverte de 115 olmak üzere toplam 225 adet 20 TEU konteynır taşıma imkanı da mevcut.

Sırada 'Türk Yıldızı – 2' var

Dünya gemi inşa sektörünün durduğu bir dönemde İÇDAŞ Tersanesi çalışmalarına devam ediyor. Projenin ikinci ayağını temsil edecek olan Türk Yıldızı – 2'nin yapımına İÇDAŞ tersanelerinde başlandı. Bu kosterin de rekor sürede tamamlanması hedefleniyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Engin Türk Karadeniz Türkiye Akdeniz Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title