Türk Pirelli'den Lastik Depolama Önerileri
Lastiklerin doğru şekilde saklanması, güvenlik ve maliyet açısından önemli
Lastiklerin doğru şekilde saklanmasının hem güvenlik hem de maliyet açısından önem taşıdığını belirten Türk Pirelli Pazarlama Müdürü Erkal Özürün, "Tüketicilerimize yetkili satıcılarımız aracılığıyla lastik saklama ve depolama hizmeti sunarak, mevsimine uygun lastik kullanımına dikkat çekmeyi hedefliyoruz" dedi.
Kış lastiği uygulamasının sona ermesiyle birlikte, Nisan ayından itibaren yaz lastiklerini kullanmaya başlayan araç sahipleri, kış lastiklerini çeşitli şekillerde depolamaya başladı.
Kış lastiklerinin depolama/saklama koşullarıyla ilgili yapılacak yanlışlıkların, lastiğe zarar verebileceğini hatırlatan Türk Pirelli, doğru lastik depolama konusunda yapılması gerekenlere dikkat çekiyor.
Lastiklerin tüm kullanım ömrü boyunca, aynı performansı ve güvenliği sağlaması için uygun koşullarda saklanmasının gerektiğini belirten Türk Pirelli Pazarlama Müdürü Erkal Özürün, mevsim geçişlerinde kullanılmayan lastiklerin doğru şekilde saklanmasının ayrıca maliyet açısından da çok önemli olduğunu söyledi. Uygun koşullarda saklanan lastiklerin kullanım ömrünün de uzayacağını belirten Özürün, "Pirelli olarak tüketicilerimize yetkili satıcılarımız aracılığıyla sağladığımız lastik saklama ve depolama hizmetiyle mevsime uygun lastik kullanımını destekliyoruz" dedi.
PIRELLI'DEN KIŞ LASTİKLERİNİN DOĞRU SAKLANMASIYLA İLGİLİ TAVSİYELER
- Lastik depolarında serin, kuru ve tozsuz bir ortam sağlanmalı ve depo mutlaka havalandırmalıdır.
- Lastiklerin doğrudan güneş ışınları ile temasını önleyecek bir pencere ve çatı sistemi bulunmalıdır.
- Depoların dış ortam koşullarına özellikle sıcaklıktaki düşmelere, hava akımı ve su sızıntılarına karşı koyacak izolasyonu olmalıdır.
- Lastik, su boruları, radyatör gibi su ve ısı kaynaklarıyla temas etmemelidir.
- İç ışıklandırma için düşük mor ötesi veya kızıl ötesi ışınlar yayan florasan tipi lambalar kullanılmalıdır. Civalı tip lambalar, özel işlemden geçirilerek veya mor ötesi ışınlarının yüzde 90'ını emen bir cam örtü ile kullanılmalıdır.
- Depo içinde elektrik motorları, doldurulan aküler, elektrikli kaynak makinaları, fotokopi makinası ve video terminalleri gibi ozon kaynakları bulunmamalıdır.
- Depo temizleme yöntemleri lastiğin görünümünü olumsuz etkilememelidir.
- Depodaki lastiklerin rotasyonu düzenli olarak yapılmalı, böylece lastiklerin istifteki konumları da eşitlenmiş olur. Daima depoya giren ürün ilk çıkmalıdır.
Sıcaklık
Depolama sıcaklığı mutlaka 35°C'nin altında, hatta tercihen 25°C'nin altında olmalıdır. Bunun üzerindeki sıcaklıklarda stoklar uygun bir şekilde alt-üst yapılmalıdır. Aksi halde lastiğin kalitesini ve kullanım ömrünü olumsuz etkileyecek bozulmalar oluşabilir. Lastiklerin ısıtıcı veya kaloriferle teması bulunmamalıdır.
Oksijen, ozon ve kimyasal maddeler
Ozon üreten cihazların depolama alanında bulundurulmaması gerekirken foto-kimyasal süreçler aracılığıyla ozon üretebilecek gaz ve buharlar da alandan uzak tutulmalıdır. Depolama alanında veya kullanılan aletlerde ürünün görsel yönlerine ve özelliklerine zarar verebilecek çözelti, yanıcı madde, yağ, kimyasal ürün, asit, dezenfektan, kauçuk solüsyonu. vb. izleri bulunmamalıdır.
Uzun süreli depolama
Depolamada lastik profilinin zarar görmemesi için en iyi yöntem, yanaklar dikey konumda, yer seviyesinden en az 10 cm yükseklikte ve raflar üzerinde sıralı olarak saklanmasıdır. Diğer rafların veya paletlerin etrafı ya da sıralanışı lastiklerin profilini bozmamalıdır. Sıra başına lastik sayısı yanakları tehlikeye atmayacak kadar olmalıdır.
Lastiklerin deforme olmalarını önlemek için ayda bir çeyrek veya yarım tur döndürülmesi de faydalıdır.
Kısa süreli depolama
Kısa süreli depolamalar maksimum 4 hafta ile sınırlıdır. Lastikler biri diğerinin üzerinde, tercihen sabit bir raf üzerinde veya istiflenebilir paletler üzerinde olacak şekilde ve her hafta lastiklerin sırası değiştirilmek suretiyle depolanmalıdır.