Haberler

Türk Profesörün Kurbağaları Paris Restoranlarında Tüketilecek

Güncelleme:
Abone Ol

Oluşturduğu tesiste kurbağa yetiştiren Prof. Dr. Bülent Gündüz, eylül ayından itibaren Fransa'ya başlayacağı ihracatta yıl sonuna kadar 2 tona ulaşmayı hedefliyor.

Çanakkale'de Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) aldığı hibe desteğiyle oluşturduğu tesiste kurbağa yetiştiren girişimci, eylül ayından itibaren Fransa'ya başlayacağı ihracatta yıl sonuna kadar 2 tona ulaşmayı hedefliyor.

Tesisin kurucusu Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Gündüz, 2014 yılında hazırladığı projeyi TKDK'ye sunduğunu ve aldığı destekle 2016 yılı başında hayata geçirdiğini söyledi.

"BİZDEN KURBAĞA İSTEDİLER"

Gündüz, nisan ve mayıs aylarında anaçlardan larvaları almaya başladıklarını ifade ederek, "Kurbağaları genç duruma kadar getirdik. Yıl sonuna doğru satışa yetiştireceğiz. Bir süre önce Paris'e gittim. Burada yaptığım görüşmelerde eylül ayından itibaren bizden kurbağa istediler. Biz de eylülden itibaren göndermeye başlayacağız." dedi.

İlk etapta 55-75 gram, gelecek yılın başından itibaren de 75 gram ve üstü ağırlığındaki kurbağaları Fransa'ya göndereceklerini aktaran Gündüz, şöyle konuştu:

"AVRUPA'DA TERCİH EDİLEN BİR BESİN MADDESİ"

"Kurbağa eti, Avrupa'nın birçok ülkesinde tercih edilen bir besin maddesi. Tamamıyla protein olmasından dolayı çok sağlıklı bir gıda maddesi aslında. Bizim yeme alışkanlığımız olmadığından dolayı, böyle bir kültürümüz de yok dolayısıyla biz tercih etmiyoruz, ama Avrupa'da yıllardır tüketiliyor. Kurbağa kültürünün ve hazırlama tekniğinin çok geniş olduğu pazar daha çok Fransa ve özellikle de Paris." dedi.

"TABAĞI 60 AVRO"

Gündüz konuşmasına şöyle devam etti, "Fiyat marjı da çok değişken. Özellikle yaz aylarında çok tüketildiğinden ve bol bulunduğundan kurbağalar porsiyonu 10-15 avrodan alıcı buluyor. 4 kurbağa bacağından bahsediyoruz, ama kışa gelindiğinde tabağının 50-60 avrolara kadar yükseldiğini görüyoruz çünkü kışın bulunmuyor. Biz kışın da kurbağaların üretimine devam edeceğiz. Dolayısıyla Avrupa pazarına kışın da buradan ürün verebileceğiz."

"KAPASİTEMİZ YILLIK 28 TON"

Gündüz, Paris'e gidip görüşmeler yaptığında, ürünlerini hızlı şekilde piyasaya sürebilecekleri yönünde cevap aldığını belirterek, "Şimdilik 100-200 kilogramla başlamayı düşünüyoruz. Yıl sonuna doğru 2 ton gibi rakamlara ulaşabileceğiz. Kapasitemiz yıllık 28 ton. Ben 28 tonu da aşabileceğimize inanıyorum 2017 ve sonrasında." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi 3-sayfa Fransa Paris 3.Sayfa Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (2)

yetim:

vay salak profser vay adamlarda gurbga yiyecek halmi kaldi ola ola gurbag profserimi oldun

Yanıtla00
Adınızı Yazın:

helal olsun bizim buranın derelerinde de kurbaga çok yollayalım hocamıza satsın

Yanıtla00
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title