Türk Sağlık Sen Genel Başkanı Kahveci: "Sağlıkta Şiddet Her Geçen Gün Tırmanıyor"
Türk Sağlık Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, sağlıkta şiddetin her geçen gün tırmandığını belirterek, sağlık çalışanlarına yıpranma payı verilmesini beklediklerini söyledi.
Türk Sağlık Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, sağlıkta şiddetin her geçen gün tırmandığını belirterek, sağlık çalışanlarına yıpranma payı verilmesini beklediklerini söyledi.
14 Mart Tıp Bayramı kutlamaları kapsamında Çorum'a gelen Türk Sağlık Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Kamu Sen İl Temsilcisi Selim Aydın ve Türk Sağlık Sen Çorum Şube Başkanı Fatih Gök ile birlikte sendika binasında bir basın toplantısı düzenledi. Kahveci, 14 Mart'ın ruhunu kalplerinde hissederken bugün o ruhun temsilcileri doktorlar ve sağlık çalışanlarının karşılaştığı sorunların vicdanları yaraladığını söyledi.
Resmi rakamlara göre 2015 yılında beyaz koda bildirilen şiddet vakası sayısının 11 bin 318 olduğunu açıklayan Kahveci, "Sadece bu resmi rakam dikkate alındığında her gün 31 sağlık çalışanı şiddete uğramaktadır. Tutuklu yargılamanın kağıt üstünde kalması, şiddet uygulayanlara hizmet alımı ile ilgili bir kısıtlama getirilmemesi ve şiddete karşı yeterince mücadele verilmemesi nedeniyle sağlıkta şiddet her geçen gün tırmanmaktadır. Sağlık çalışanları can güvenliğinden yoksun bir şekilde hizmet sunmaktadırlar" dedi.
İş yükünün dayanılmaz bir hal aldığını dile getiren Kahveci, bir yılda muayene sayısının 22 milyon arttığını, 4 milyon 770 bin ameliyat yapıldığını bildirdi. Kahveci, "100 bin kişiye düşen hekim sayısında OECD ortalaması 339 iken Türkiye'de bu sayı 179'dur. Ebe hemşire ortalamaları da farklı değildir. Böylesine bir personel açığı varken, 250 bine yakında ataması yapılamayan sağlık çalışanının olması da ayrı bir garabettir. Kadro bekleyen tüm çalışanların bu talepleri konusunda da ne yazık ki somut bir adım atılmamıştır" ifadelerini kullandı.
Israrlı ve kararlı mücadeleleri sonucunda aile hekimliklerindeki cumartesi nöbetlerinin kaldırılmasına rağmen şimdi de yönetmelik değişikliği ile aile hekimlerinin sorunlarla başbaşa bırakılmak istendiğini savunan Kahveci, "Türk Sağlık-Sen olarak yaptığımız ankete göre çalışanların yüzde 78,9'u aldığı maaş ve döner sermaye ek ödemesinin yeterli olmadığını düşünmektedir" şeklinde konuştu.
Kahveci, son olarak sağlık çalışanlarına yıpranma payı verilmesini beklediklerini sözlerine ekledi. - ÇORUM