Haberler

Kandilli Rasathanesi Müdürü Özener'den Marmara için korkutan uyarı: Her an 7 üzeri deprem olabilir

Güncelleme:
Abone Ol

Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof Dr. Haluk Özener, Japon bilim insanlarıyla birlikte Marmara Denizi'nin dibine yerleştirdikleri sismometrelerle ölçümler yaptıklarını söyleyerek uyarılarda bulundu. Marmara'nın deprem bölgesi olduğunu hatırlatan Özener, "Her an 7 üzeri deprem olabilir. Ne zaman olur? Kimse bilmiyor. Bizim yer bilimleri camiası olarak yapacağımız çalışmalar orta ve uzun vadeli." ifadelerini kullandı.

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Japon bilim insanları ile birlikte 5 yıl önce Marmara fayının farklı özelliklerini anlamak için ölçümlere başladı. Yer hareketleri sürekli olarak kaydedilerek, yer sarsıntılarının büyüklüğü, süresi, merkezi ve zamanı saptamaya yarayan sismometreler ile veriler toplanıyor. Marmara Denizi'nin 1200 metre dibinde olan cihazlar, 6 ayda bir denizin farklı noktalarına yerleştiriliyor. Çalışmaların 5 yıldır devam ettiğini belirten Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, araştırmanın detaylarını anlattı.

TÜRK VE JAPON BİLİM İNSANLARI MARMARA FAYININ ÖZELLİKLERİNİ ARAŞTIRIYOR

MARMARA SİSMOMETRELERLE ANALİZ EDİLİYOR

Prof. Dr. Haluk Özener, Marmara'daki deniz tabanına kurulmuş sismometrelerle Marmara'daki fayın özelliğini analiz ettiklerini belirterek, "Bu çalışma Marmara'da yapılan onlarca çalışmadan sadece bir tanesi. Dolayısıyla çok değerli bilim insanlarımız var, onların yapmış olduğu çalışmalardan bir tanesi. Biz 5 yıl boyunca Japon ve Türk ortaklığı ile Türk ve Japon projesi olarak farklı üniversitelerin de katılımıyla, hocalarımızın desteğiyle proje yürüttük. Türk tarafının liderliğini ben yapmıştım. 5 senelik proje sonucunda Marmara'daki deniz tabanına kurmuş olduğumuz deniz tabanı sismometreleri, açılım ölçer cihazlarla Marmara'daki fayın özelliğini, kayma miktarını hangi fay parçasının hangi derinlikte deprem yarattığını, hangi fay parçasının daha suskun olduğunu ortaya çıkarmıştık. Bilimsel çalışmalarımızın sonuçlarını paylaşıyoruz." dedi.

"MARMARA DENİZ TABANINDA CİHAZLARIMIZ VERİ TOPLUYOR"

Özener, "Farklı farklı deniz tabanında çalışmalar var. Gemiler ile fayın lokasyonları haritalanıyor. Bizim yaptığımız çalışmalar da bunların üzerine veri toplamak. Marmara Denizi'nin 1200 metre dibinde olan cihazlarımız var. Cihazları atıyoruz 6 ay sonra alıp verileri topluyoruz ve farklı yerlere koyuyoruz. Dolayısıyla fayın boydan boya özelliklerini anlama şansımız oldu. Çalışmalar hala devam ediyor. Hala Marmara deniz tabanında bu cihazlarımız veri topluyor. O verileri mart ayında alacağız. Daha sonra değerlendireceğiz ama uzun soluklu işler." ifadelerini kullandı.

TÜRK VE JAPON BİLİM İNSANLARI MARMARA FAYININ ÖZELLİKLERİNİ ARAŞTIRIYOR

"HER AN 7 ÜZERİ DEPREM OLABİLİR"

Özener, "Burası bir deprem bölgesi. Her an 7 üzeri deprem olabilir. Ne zaman olur? Kimse bilmiyor. Bizim yer bilimleri camiası olarak yapacağımız çalışmalar orta ve uzun vadeli. En kısa vadede yapılması gereken, bina yapı stokunun güvenli hale getirilmesi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hızlı tarama yöntemiyle binaların güvenliği ve mevcut durumunu tespit eden çalışması var. 6 Şubat'tan önce ve sonra yapılan başvurular arasında devasa fark var. Bu da bizim toplumumuzun yumurta kapıya dayandıktan sonra aksiyon almasından kaynaklanıyor. Şu an yapılması gereken şey toptan yapı stokunun kalitesine bakılması." diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Deprem Araştırma Enstitüsü Kandilli Rasathanesi Marmara Denizi Haluk Özener Kandilli Marmara Deprem Japon Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (21)

Ali Can:

Madem depremin ne zaman olacağını bilmiyorsunuz çıkıp ekran karşısında niye Yaygara yapıyorsunuz insanları paniğe sevk ediyorsunuz. Deprem olacak naraları atmak yerine binalarımızı nasıl sağlamlaştırırız insanları buna nasıl ikna ederiz Bununla ilgili çalışma yapın.

Yanıtla1977
Leda Gözübüyükoğlu:

Ali Can: O devletin görevi bu adamın değil!!

26
Reis şeker:

chp mahkeme kararları ile kentsel dönüşümlere engel oldu hâlâ engel olmaya devam ediyor açın gözünüzü koyunlar itiraz edin kentsel dönüşüm acilen yapılsın ibb reklam yapmak için deprem gelirlerini düşürdü

Yanıtla3554
Ercan akdeniz:

Devletin hükümetin yıllardır Kentsel dönüşüm için verdiği mücadeelyi engelleyip mahkemeye taşıyanlar. lütfen sağ duyulu olun. Bütün belediye başkanları şehrinizde kentsel dönüşümü hızlandırın lütfen

Yanıtla2040
TIRNAKÇI CEMİL AMCANIZ:

Tutturamıyorsunuz kardeş bırakın koltuk sevdalarınızı , deprem dede vardı rahmetli o da hiç bilemiyordu ama hep tv kanalları onu çıkarıyordu ekranlara

Yanıtla2530
Leda Gözübüyükoğlu:

Tırnakçı Cemil Amcanız: Allah korusun tabi ama olduğu zaman eğer yaşarsak tekrar yorum yapınn..

46
can erdemir:

Depremin olacağı kesin ama kimse zamanını bilemez. Bildiğimiz bir şey var o da o güne hazırlıklı olmamız gerektiği.10 milyon insana yetişemedik. Olası depremde 30 milyon insan etkilenecek . Hazırlığımızı şimdiden yapmamız gerek.

Yanıtla446
Murat Anakan:

gereksiz bilgi, bu kurumun acilen kapatılıp bütçesi diyanete aktarılmalıdır

Yanıtla3214
Murat Anakan:

diyanete demişim, imam hatiplere olacaktı

53
zübükzade:

Milleti bir rahat bırakın birşey yaptıgınızda yok millet 3 kurulşa ev kirasını zor ödüyo sizin safsatalarınızla korkudsan uytytamıyorum bırakında rahat uyusun deprem sizin evde olsun

Yanıtla2113
Tüm 21 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title