Haberler

Türk Yargısında Arabuluculuk Sistemi Başlıyor

Güncelleme:
Abone Ol

Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen 'Arabuluculuk sistemi'nin, 21 Haziran'dan itibaren yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Adliyenin iş yükünü hafifletme ve tarafların hakim huzuruna gelmeden karşılıklı olarak anlaşmalarını sağlaması amaçlanan sistemle ilgili, Kayseri'de bölgesel seminer düzenlendi.

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanlığıyla, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından ortaklaşa düzenlenen 'Arabuluculuk ve Arabuluculukta hakimin rolü ve Türk arabuluculuk sistemi' konulu eğitim semineri Kayseri'de yapıldı.

Bölgesel seminere bakanlık Müsteşar Yardımcısı Yüksel Hız, Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı Bülent Bingöl, BM Kalkınma Programı Demokratik Yönetişim Program Müdürü Leyla Şen, Kayseri Baro Başkanı Fevzi Konaç, Ankara, Kayseri, Yozgat, Nevşehir, Sivas, Kırşehir, Kırıkkale, Aksaray, Çankırı ve Niğde'den hakim, baro yöneticileri ve avukatlar katıldı.2 gün sürecek seminerde konuşan Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcı Yüksel hız, şöyle dedi:

"Arabuluculuk sistemi' 21 Haziran'da ülkemizde yürürlüğe girecek, çözüm için getirilmiş yeni bir sistem. Adliyemizin iş yükünü azaltacak, ekonomik ve sosyal ilişkilerden kaynaklanan sorunları yargıya intikal etmeden çözümleyebilecek bir sistem. İş yükünü azaltma konusunda tam çözüm olmasa da, oldukça yararlı olacak. 2008 yılı Haziran ayından beri hazırlıklar yapılıyordu. Şimdi 21 Haziran'dan itibaren yürürlüğe girecek. Arabulucu görüşmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla taraftarı bir araya getirerek, onların birbirlerini anlamamalarını ve çözümleri kendilerinin üretmelerini, aralarında iletişim kurulmasını sağlayacaktır" dedi. Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı Bülent Bingöl'de 6325 sayılı Arabuluculuk kanunu önümüzdeki Haziran ayında yürürlülüğe girecek. Bu sistem halen ABD, Hindistan, Pakistan, Kore,Latin Amerika ülkeleri ve Avrupa ülkelerinde yaygındır. Hukuk uyuşmazlıkları hakime gitmeden arabulucu huzurunda uzlaşıya kavuşabilecektir. Ülkemizde hukuk konusunda, Arabuluculuk farklı bir anlayış getirecektir.Anlayışlar değişmeli, sistem iyi uygulanmalıdır."

Kayseri Baro Başkanı Fevzi Konaç'da, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ancak, bazı sistemlerin Avrupa Birliği zorlamasıyla hareket etmesine üzüldüğünü yine de hukuk devleti adına önemli adımlar atıldığını belirtti. Baro Başkanı Konaç, Yol yürüyüşünden vazgeçilmelidir. Arabuluculuk sistemi, onarıcı adalet yöntemidir. Bunu uygulayacakların iyi eğitimden geçmesi gerekir. Arabulucular yeterince hukuk sistemi ve temel bilgileri edinmelidir" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Adalet Bakanlığı Fevzi Konaç Yüksel Hız Kayseri Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title