"Türkçe ile Felsefe Olmaz" Diyen Erdoğan 2012'de "Bunu Diyen Irkçıdır" Demiş
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün dile getirdiği, "Türkçe ile felsefe yapılmaz" fikrini 2 yıl önce Başbakan iken 'ırkçılık' olarak değerlendirdiği ortaya çıktı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün TÜBİTAK Bilim ödülleri töreninde dile getirdiği, "Türkçe ile felsefe yapılmaz" fikrini 2 yıl önce Başbakan iken "ırkçılık" olarak değerlendirdiği konuşması ortaya çıktı.
YIL 2012: BUNLAR IRKÇILIK KOKAN AÇIKLAMALAR
2012 yılında Anayasanın Dili Sempozyumu'ndaki konuşmasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Zaman zaman söyleniyor; 'Türkçe ile felsefe yapılmaz' deniyor. 'Türkçe'yle bilim yapılmaz, bilim dili kurulmaz' deniyor. Bunların tamamı ırkçılık kokan açıklamalardır aslında. Irkçılık ihtiva eden bir düşünüş." demişti.
YIL 2014: TÜRKÇE İLE FELSEFE YAPAMAZSINIZ
Erdoğan, dünkü konuşmasında ise dil devrimini eleştirerek, "Bizim son derece bilim yapmaya müsait bir dilimiz varken bir gece yattık kalktık o dilimiz yok. Şimdi yabancı dillerle bilim öğreten bir ülke durumundayız. Binlerce kelime ve kavram unutuldu, sözlüklerden çıkarıldı. Dil yapısı törpülendi. Türkçe'nin mevcut kelime haznesiyle felsefe yapamazsınız Osmanlıca, İngilizce, Fransızca, Almanca kelimelere başvuracaksınız. Bunları aşmak zorundayız, bu sorunlar devlet eliyle değil bilim insanları eliyle aşılacaktır. Onların yetiştireceği talebeler bilim ahlakına sahip bir toplum inşa edecek." ifadelerini kullandı.
Erdoğan'ın dünkü sözlerinin ardından, 2 yıl önceki konuşmasının yer aldığı video, sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.
DİL DERNEĞİ: TÜRKÇE, BİLİM VE SANAT DİLİDİR
Erdoğan'ın, "Bugünkü Türkçe'yle felsefe yapılamaz" açıklamasına Dil Derneği'nden tepki geldi. Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, "Türkçe bilim ve sanat dilidir" dedi. Özel, dün yaptığı yazılı açıklamada özetle şunları kaydetti:
"Hiçbir dil, düşüncesi siyasal çıkara göre durmadan değişen insanlar gibi bir gecede değişmez, hiçbir toplum bir gece yatıp ertesi sabah dilsiz kalkmaz. Ancak 'din' gibi 'dil' de siyasetin aracı yapılır. Pek çok yönetici Türkçenin tarihsel akışında, Türkçeye ihanetle yer almıştır. Kaşgarlı Mahmut'tan, Ali Şir Nevai'ye dek pek çok aydın Türkçe'yi savunmak için kitaplar yazmıştır. Yöneticilerle bilgin ve yazarların Türkçeyi dışlaması yüzyıllar öncesinde de çok tartışılmıştır.
"21. YÜZYILDA OSMANLICAYLA BİLİM YAPILABİLECEĞİNİ SÖYLEMEK BİLGİSİZLİK DEĞİLSE AYMAZLIKTIR"
Atatürk gibi biz de hiçbir zaman geçmişi yadsımadık. 'Selam verdim rüşvet değildir deyü almadılar' diyen Fuzuli; şiirleri türküleşen Pir Sultan; eşkıya soyuna uğradığı için Harname'yi yazan Şeyhi; ülke batarken "İzn alub cum'a nemâzına deyû mâderden (annenden)/Bir gün uğrılayalım çerh-i sitem-perverden (zalim felekten bir gün çalalım)' diyen Nedim de bizimdir. Bilimsel çalışmalar yapan Hekimbaşı Mustafa Behçet, Ahmet Cevdet Paşa, Şemsettin Sami gibi toplumu bilgilendirmek için her alanda kitap yazan Ahmet Rasim de bizimdir. Onlarca Divan şairi sayabilmemize karşın, onlarca bilimci sayamıyoruz. 21. yüzyılda Osmanlıcayla bilim yapılabileceğini söylemek, bilgisizlik değilse aymazlıktır.
"TÜRKÇE SAHİPSİZ DEĞİLDİR"
Felsefe dersini gereksiz bulan, tarihi çarpıtan, dil bilinci taşımayan bu iktidar döneminde de Türkçe, yüzyıllar boyunca olduğu gibi direnmektedir. Ülkesini, yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk Ulusu, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarma savaşımını sürdürecektir. Atatürk'ün vasiyetnamesini çiğneyen, Türk Tarih ve Dil Kurumları'nı kapatanların ardılı bu iktidar ve yandaşları unutmasın Türkçe, bilim ve sanat dili olduğunu 82 yılda kanıtlamıştır. Dil devrimine karşı olanların hepsi, devrimin kazanımlarıyla tümce kurabilmektedir. Bu da Harf ve Dil Devrimlerinin başarısıdır. Orunu (orun=makam), adı sanı ne olursa olsun, kimse yanlışı doğru diye satmasın. Ülkemiz de Türkçemiz de sahipsiz değildir. Kimse unutmasın tarih, dilini hor görenlerin acınası örnekleriyle doludur. Dileriz, Osmanlıcaya övgü düzenler acınası duruma düşmezler."