Haberler

Türkçe'nin Olimpiyatı İçin Kızılcahamam'da Buluştular

Abone Ol

Uluslararası Türkçe Olimpiyatlarına Katılan 115 Ülkeden 700 Öğrenci Kızılcahamam'da Buluştu. Öğrenciler Türkiye ve Türkçe'ye Hayranlıklarını Dile Getirdi.

Uluslararası Türkçe olimpiyatlarına katılan 115 ülkeden 700 öğrenci Kızılcahamam’da buluştu. Öğrenciler Türkiye ve Türkçe’ye hayranlıklarını dile getirdi.

7. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları için Türkiye’de bulunan 115 ülkeden 700 katılımcının çoğunluğunu oluşturan çocuklar ve gençler, tam bir Türkiye ve Türkçe sevdalısı çıktı. Misafir öğrenciler, Türkçenin bir gün mutlaka "dünya dili olacağı" görüşünü dile getirdi.

Olimpiyatlar için Türkiye’de bulunan ve çalışmalarını Ankara’nın Kızılcahamam’daki Asya Termal Tesislerinde sürdüren bir grup öğrenci, Türkçeye ve Türkiye’ye ilişkin duygu ve düşüncelerini anlattı.

Makedonya’nın başkenti Üsküp’teki Yahya Kemal Koleji’nde okuyan 16 yaşındaki Artan Süleymani, iki ülkenin kültürel ve ekonomik olarak çok yakın olduklarını belirterek, "Bizi birbirimize bağlayan birçok ortak nokta var. Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk Manastır kentinde okumuş. Ünlü Türk şairi Yahya Kemal Üsküp’te doğmuş" dedi.

Türkiye’deki tarihi eserlere hayranlığını dile getiren Süleymani, Ayasofya, Sultanahmet Camisi, Topkapı ve Dolmabahçe saraylarını çok beğendiğini dile getirerek, "Fatih Sultan Mehmet’in yaptırdığı Makedonya’daki Türk eserlerinin başında gelen Taş Köprü, Üsküp’ün simgesidir. Bu köprü, iki kültürü birbirine bağlıyor" diye konuştu. Süleymani, Yavuz Bülent Bakiler’in "Anadolu Acısı" şiirini okudu.

Daha önce Birmanya ve Burma olarak da bilinen Myanmar’daki bir kolejin 9. sınıfında okuyan 15 yaşındaki Thu Zar Oo Tina ise duygularını şöyle dile getirdi: "Türkçe ilginç bir dil. Türkiye’nin insanlarını ve yemeklerini seviyorum. İnsanlar çok sıcak, Türk yemekleri çok güzel. Murat Başaran’ı ’Gülümse Anne’ şarkısını çok seviyorum." Tina, Başaran’ın "Gülümse Anne" şarkısını, coşkuyla seslendirdi.

Atasözleri de aynı

Kazakistanlı, 16 yaşındaki Kazak Türk Okulu öğrencisi Gülnur Asan ise şöyle konuştu: "Ata yurdu ülkeden geldim. Dil bilgisi kategorisinde olimpiyatlara katılıyorum. Büyüyünce matematik öğretmeni olmak istiyorum Buraya gelince Türk mutfağını, özellikle tatlılarını çok beğendim. Baklava, şeker pare, pişmaniye... Futbolcu Hakan Şükür’ü tanıyorum. Okulumdaki Ayşe ve Sema hocam çok dost canlısı onları çok seviyorum."

İki ülkenin dillerindeki birçok sözün aynı olduğunu, atasözlerinin bile benzeştiğini ifade eden Asan, "Anasına bak kızını al, kenarına bak bezini al" atasözünün Kazakistan’da "Anasına karak kızını al, atasına karak bezini al" olarak ifade edildiğini söyledi. "Ay yüzlüm" adlı eseri seslendiren Gülnur Asan, Türkçe Olimpiyatlarını düzenleyen herkese şükran duyduğunu söyledi.

Kolej öğrencisi 13 yaşındaki Beninli Elhacı Mamdo Mboo da "Türkçeyi çok seviyorum. Çünkü insanlar çok nazik ve arkadaşçalar" dedi.

Kolbastı Iraklıyı da sardı

TÜRKİYE’de büyük ilgi gören "Kolbastı", komşumuz Irak’ta da son dönemin en popüler oyunlarından biri haline geldi. Kolbastı, Türkiye’nin yanı sıra Irak’ta da en çok izlenen, öğrenilen ve oynanan oyunların başında geliyor. Iraklıları cezbeden ise oyunun "çok hareketli" ve "sıra dışı" oluşu.

Irak’ın Kerkük vilayetindeki Türk girişimcilerce açılan Çağ Koleji’nde okuyan öğrenciler de "Kolbastı" oyununa merak saldı. 7. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’na katılan Iraklı 10 öğrenci, yaklaşık 2 ay önce öğrenmeye başladıkları "Kolbastı"yı büyük bir başarıyla oynuyor.

Irak Kerkük Çağ Koleji öğretmenlerinden Serdar Dayak, "Gençlerimizi 2-2.5 ay eğittik. Başka oyunlar da öğrettik. Kolbastı için 2 ay çalıştılar. Olimpiyatlara gösteri amaçlı katılıyor" dedi. Dayak, "Kolbastı"nın neden tercih edildiğini ise şöyle özetledi:

"Şu anda moda oyun kolbastı. Hem de hoca olsun öğrenciler olsun bu oyunu sevdiler. Onun için kolbastı ile olimpiyatlara katılıyoruz." Iraklı öğrenciler ise kolbastıyı çok sevdiklerini belirterek "Çok hareketli, serbest, zevkli bir oyun. Bizde de farklı halaylar var ama kolbastı zevkli, çok çılgın bir oyun" diye konuştular. Öğrenciler, Irak’taki düğünlerde, eğlenceler ve birçok sosyal etkinlikte, kolbastının en gözde oyunların başında geldiğini söyledi. Ekip, 9 Hazirana kadar sürecek 7. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları etkinlikleri kapsamında kolbastıyı sergileyecek.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title