Haberler

"Türkçe'ye Saygı" Konferasının Afişinde İmla Hatası

Abone Ol

Adana'da Aydınlar Ocağı Tarafından Düzenlenen "Türkçe'ye Saygı" Konferansında Asılan Bez Afişte Yapılan İmla Hatası Dikkat Çekti. Afişte "Türkçe'ye Saygı" İfadesinin, Ayraçla Ayrılmadan "Türkçeye Saygı" Diye Yazıldığı Görüldü.

Adana'da Aydınlar Ocağı tarafından düzenlenen "Türkçe'ye Saygı" konferansında asılan bez afişte yapılan imla hatası dikkat çekti. Afişte "Türkçe'ye Saygı" ifadesinin, ayraçla ayrılmadan "Türkçeye saygı" diye yazıldığı görüldü.

Adana Aydınlar Ocağı tarafından Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda "Türkçe'ye Saygı" konferansı düzenlendi. Konferansa cumhuriyet tarihinin önemli şair ve yazarı olan Yavuz Bülent Bakiler konuşmacı olarak katıldı. Türkçe'ye saygının konuşulacağı konferansta Adana Aydınlar Ocağı tarafından tiyatro salonuna asılan bez afişte imla hatası yapıldığı görüldü. Afişte "Türkçe'ye Saygı" ifadesinin, ayraçla ayrılmadan "Türkçeye saygı" diye yazıldığı gözlendi.

Şair-Yazar Yavuz Bülent Bakiler, konferansta yaptığı konuşmada, Atatürk'ün 'Bir milleti iki ordu ayakta tutar; biri irfan, diğeri ise askeri ordu' sözünü hatırlatarak 'irfan'ın askerden de önemli olduğunu belirtti. Bakiler, memleketin ve milletin ayakta kalması için kültür ve gelenek göreneklerin çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Kültürün ve geleneklerin ayakta kalması için önce dil, sonra din çok önemlidir. Bana sorarsanız dil, dinden daha önemlidir. Çünkü dini dille anlatıyorsunuz. Dil olmadan

dininizi öğrenemessiniz" dedi. Süleyman Nafiz'in Türkçe'yi iskelete benzettiğini hatırlatan Bakiler, şöyle devam etti:

"Türkçe, bir milletin iskeletidir. İskeleti olmayan bir insan nasıl yaşayamacaksa, dili olmayan millet de yaşayamaz. Dil ve din, milleti ayakta tutan iki şah damardır. Bunlardan dil birinci plandadır. Ancak son günlerde Arapça'dan gelen ve Türkçe'ye giren kelimelere karşı bir tavır var. Bunu hayret ve dehşetle izliyorum."

Aslı Yozgatlı olan Arif Nihat Asya'nın kendini Adanalı hissettiğini belirten Bakiler, "Arif Nihat Asya, 1928 yılında Adana Erkek Lisesi'nde edebiyat öğretmeni olarak görev yapmıştır. Uzun süre Adana'da kalan Asya, 'Bayrak' şiirini de 5 Ocak tarihinde burada yazmıştır. Ben Asya'nın yanında 20 yıl bulundum ve çantasını taşıdım. Asya'dan çok şey öğrendim. Ancak 1975 yılı 5 Ocak günü hayatını kaybeden Asya'yı kötü günlerinde Adana'dan kimse aramamıştır. Asya'nın 'Bayrak' şiiri, o dönemde radyo ve

televizyonlarda yasaklanmıştır. Bir millet edebiyatçılarına önem vermiyorsa o milletin ilerlemesi de güçtür" diye konuştu.

Konferansa Adana Valisi İlhan Atış, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu kaymakamlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

(FK-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (1)

asdsa:

Hata değil ki bu :D

Yanıtla00
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title