Haberler

Turkcell ve TİSVA'dan 217 Vanlı Kadın Girişimciye Destek

Güncelleme:
Abone Ol

Turkcell'in hayata geçirdiği Ekonomiye Kadın Gücü projesi artık Van'da da kadın girişimcilerimizin hayallerinin destekçisi olacak.

Ekonomiye Kadın Gücü ile Vanlı girişimci kadınlara mikrokredi müjdesi

Turkcell'in, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı himayesinde, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) işbirliğiyle hayata geçirdiği Ekonomiye Kadın Gücü projesi artık Van'da da kadın girişimcilerimizin hayallerinin destekçisi olacak. Turkcell, projenin bundan 1 yıl önceki lansmanında, 400 bin TL ile ilk bağışı yaparak Van'daki kadınların ekonomiye kazandırılması, depremlerle sarsılan şehrin ekonomisine katkı ve mikrokredi şubesi bulunmayan şehre şube açılması hedefleriyle yola çıkmıştı. Turkcell'in bu hedefleri gerçekleşti. Van'da açılan yeni TİSVA şubesi sayesinde ulaşılan 217 Vanlı girişimci kadın, iş kurmak ya da iş büyütmek için ihtiyaç duydukları mikrokredileri teslim aldı. Mikrokredilerini alan girişimciler deprem sonrası yaşadıkları zor süreci ve aldıkları bu desteğin madden ve mânen tam zamanında geldiğini anlattılar.

Türkiye'nin lider teknoloji ve iletişim şirketi Turkcell'in iş sahibi olmak veya işini geliştirmek isteyen, ancak yeterli maddi imkanı olmayan girişimci kadınlar için, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı himayesinde Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) işbirliğiyle hayata geçirdiği Ekonomiye Kadın Gücü Projesi artık Van'da… Projenin 1 yıl önce yapılan lansmanında, Turkcell, Van'da girişimci kadınlara ulaşmak üzere, bir TİSVA şubesi açılacağını ve bunun için 400 bin TL bağışladığını açıklamıştı. 1 Nisan 2013'te aktif hale gelen Van TİSVA şubesi aracılığıyla 217 girişimci kadına mikrokredi verildi.

Kadın istihdamının en düşük olduğu 5 ilden biri

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, "Türkiye'de 37 milyon kadın var ve sadece 7 milyonu çalışıyor. Oysa ülkemizde üreterek ailesine ve ülkesine katkıda bulunmak isteyen, yetenekli pek çok kadınımız var. İşte bu noktadan yola çıkarak hayata geçirdiğimiz Ekonomiye Kadın Gücü projesiyle bugün Van'dayız. Van, Türkiye'de kadın istihdamının en düşük olduğu 5 ilimizden biri. Ayrıca kısa süre önce şehrin kültürel ve ekonomik hayatı depremlerle sarsıldı. Turkcell olarak, Van İçin Türkiye Kumbarası'nı depremlerin hemen ardından hayata geçirmiş ve Türkiye'nin desteğini de arkamıza alarak şehirde bir eğitim seferberliği başlatmıştık. Diğer yandan, Van'da yaşayan girişimci kadınlarımıza destek olmayı da hedefledik ve yaklaşık 1 yıl önce Ekonomiye Kadın Gücü projemizin lansmanında dedik ki, 'Van'da da bir şube açalım ve oradaki kadınlarımıza ulaşalım.' Kısa süre zarfında şubemizi açtık ve toplam 217 bin TL değerinde mikrokrediyi kadınlarımıza teslim ettik. Bu desteğin onlar için hayırlı, uğurlu olmasını, daha büyük kazançlara kapılar açmasını yürekten diliyorum" dedi.

TİSVA Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül ise yaptığı konuşmada, "Bugüne kadar TİSVA olarak Nobel Ödüllü Muhammed Yunus'un öncülüğünü yaptığı Grameen Trust ile birlikte Türkiye'de binlerce kadının iş kurup hayalini gerçekleştirmesine yardımcı olduk. 2003 yılında Diyarbakır'da 6 kişiyle başlayan mikrokredi programımızla bugün 65 bin kadınımıza ulaşıyoruz. Turkcell'le başlattığımız Ekonomiye Kadın Gücü projesi kapsamında cepten kalkınma seferberliği ilan ettik. Bu sayede Turkcell teknolojisi ve sosyal sorumluluk alanındaki deneyimleri işin içine girdi. İşte Van'da hayata geçirdiğimiz yeni TİSVA şubemiz ve mikrokrediye kavuşan kadınlarımızın elde edeceği başarıların bu önemli işbirliğinin en güzel meyveleri olacağına inanıyoruz" dedi.

1 yıl önce hayata geçirildi, toplam 65 bin kadına ulaştı

Ekonomiye Kadın Gücü ile dünyada ilk defa bir mobil operatör, bir mikrofinans kuruluşuyla ortak 'sosyal borçlanma' modelini hayata geçirmiş oldu. Turkcell'in teknolojisiyle güçlendirilen sosyal borçlanma modeli sayesinde dileyen herkes dar gelirli kadınlara 1 yıl vadeli borç verebiliyor ya da bağış yapabiliyor. Sosyal borçlanma modeli sayesinde gelen destek ise yaklaşık 1 milyon TL'ye ulaşmış durumda ve Ekonomiye Kadın Gücü projesinden şu anda 65 bin girişimci kadın yararlanıyor. Projenin projesinin hedefi 4 yılda 100 bin kadını ekonomiye kazandırmak.

Vanlı kadınların ürünleri de Turkcell El Emeği Pazar Yeri'nde dünyaya açılacak

Ekonomiye Kadın Gücü projesi kapsamında kısa süre önce hayata geçirilen yeniliklerden biri de Turkcell El Emeği Pazar Yeri oldu. Mikrokredilerine kavuşan Vanlı kadın girişimcilerin de yöresel ürünlerini sergilemeye başlayacağı bu site sayesinde alıcı ile satıcı aracı olmadan buluşuyor. 60 ilden girişimci kadınlarımızın ürettiği 600 ürüne Turkcell El Emeği Pazar Yeri'nde ulaşmak mümkün. Ürünlerini sergilemek isteyenlerin www.ekonomiyekadingucu.com'a girerek "Kadın Emeği Ürünleri"ne tıklaması yeterli oluyor. Turkcell El Emeği Pazaryeri'nde fiyat aralığı 1.5 TL ila 1.200 TL arasında değişen birbirinden farklı ürünlerin sahiplerine ulaşmak isteyen alıcılar, kadın girişimcilerimizle e-posta adresi veya cep telefonu üzerinden iletişime geçebiliyor.

Melek yatırımcılara çağrı…

Ekonomiye Kadın Gücü projesi kapsamında dar gelirli girişimci kadınlar için bağış yapmak ya da 1 yıl vadeli borç vermek isteyen melek yatırımcılar www.ekonomiyekadingucu.com sitesi üzerinden havale/EFT, kredi kartı ya da Turkcell Cüzdan ile ödeme yapabiliyor. Ayrıca projeye destek vermek isteyen herkes operatörü ne olursa olsun, FON yazıp 5886'ya SMS göndererek proje havuzuna 5 TL bağış yapabiliyor.

Vanlı Girişimci Kadınlarımızdan Örnekler

FİLİZ IŞIK

4 yıldır çeyiz işiyle uğraşıyorum ve işimi severek yapıyorum. Van depremi hepimizi sarstı. Yakınlarımızı kaybettik, işyerlerimizi kaybettik, işlerimiz durma noktasına geldi. İşte mikrokredi bu manada tam da zamanında yetişti. Turkcell'e ve TİSVA'ya verdikleri destek için, yanımızda durdukları için çok teşekkür ediyorum.

FATMA BULOVA

Eşim vefat ettikten sonra 8 çocuğumla hayata tutunmaya çalıştım. Bir süre sonra kendi işimi kurmaya ve Hanım Eli Çarşısı'nda çay evi açmaya karar verdim. Burayı açabilmek için desteğe ihtiyacım vardı. Mikrokrediyle tanıştım ve hem maddi hem de manevi destekleri ile artık bir iş yeri sahibi oldum.

FİLİZ ÖZSÖNMEZER

Her insanın kendi parasını kazanması ve kendi ayakları üzerinde durması gerektiğini düşünüyorum. 3 yıldır kozmetik dükkanım var. Depremden sonra manevi yönden yaralarımı kapatmaya çalışsam da iş yerimi ayakta tutmakta zorluk çektim. Dükkanım kapanma noktasına gelmişti. O sırada Ekonomiye Kadın Gücü projesiyle tanıştım. Aldığım mikrokrediyle eksikliklerimi kapattım. Şimdi çok mutluyum.

HATİCE UĞUR

Uzun yıllar süren bir evliliğim vardı ancak evlilik hayatım istediğim gibi gitmediği için eşimle ayrı yaşamaya karar verdik. Diyarbakır'dan taşınıp oğlumla beraber Van'a yerleştik. İş tecrübem vardı ama özellikle yöreme ait yemek yapmak istedim ve lokanta açtım. Bu işin üstesinden gelebilmek için desteğe ihtiyacım vardı. Şimdi aldığım mikrokredi sayesinde düzenimi oturttum.

SANİYE IŞIK

Açmak istediğim bir iş yeri vardı ama desteğe de ihtiyacım vardı. Bu desteği ilk olarak bana ailem sağladı. Fakat bir süre sonra borçlanmaya başladım, çünkü kıyafet aldığım toptancı borcumdan dolayı bana malzeme vermiyor ve bende satış yapamıyordum. Ekonomiye Kadın Gücü'nden haberim oldu. Ben de, benim gibi zor durumda olan dört arkadaşımı daha buldum ve mikrokredi desteği alabilmek için görüşmeler yaptık. Bu destek sayesinde borcumu kapattım ve dükkana gerekli malzemeleri alarak işleri yoluna koydum.

ŞULE YÜKSEL ŞEKER

5 çocuk annesiyim. Çocukluğumu yaşayamadan 14 yaşında evlendirildim. Aileme destek olmak amacıyla el işlerine başladım sonra da terzilik geldi. 9 yıldır hiç durmadan girmiş olduğum bu yolda yürümeye devam ederken Van depremi oldu. Uzun bir süre iş yapamadım ve borçlandım. Mikrokredi tam zamanında yetişti.

REMZİYE DENİZ

13 çocuk annesiyim. Varlıklı bir aileden, varlıklı bir aileye gelin gittim. Eşim hayvan ticareti ile uğraşıyordu, ancak bir süre sonra hayvanlarımız hastalık sonucu telef oldu. Durumumuz maddi olarak günden güne kötüye gitmeye başladı. Elimizde kalan birkaç koyunla Van'a taşındık ve yıllardır peynir yapıp satıyorum. Ancak yöresel bir ürün olduğu için her yerde bulunuyordu ve çok satış yapamıyordum. Ara ara yüklü sipariş alıyordum ve hayvan sayımız az olduğu için yetiştiremiyordum. Aldığım mikrokredi ile hayvan sayısını çoğalttım. İşlerim artık daha güzel ilerlemeye başladı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Diyarbakır Turkcell Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title