Haberler

Türkiye AB İlişkileri

Abone Ol

Almanya Dışişleri Bakanı Westerwelle: ''Şu an değil ama bir gün gelir AB'nin Türkiye'ye olan ihtiyacı, Türkiye'nin AB'ye olan ihtiyacından daha fazla olabilir''

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, küresel gelişmelere paralel olarak Türkiye-AB ilişkilerinin yakın gelecekte çok farklı bir boyuta gelebileceğini savundu.

İspanyol devleti "şeref nişanı" alması dolayısıyla Madrid'de bulunan Westerwelle, Nueva Economia Forum' düşünce kuruluşunun toplantısına katıldı. Westerwelle, AA muhabirinin yönelttiği " Türkiye, gelecek 10 yıl içinde AB üyesi olur mu?" soruya, "Ben bu konuda şu tavsiyede bulunmak istiyorum. 2013 Aralık itibarıyla ne AB Türkiye'yi kabul etme ne de Türkiye AB'ye entegre olma kondisyonuna sahip değil. Şu an değil ama bir gün gelir AB'nin Türkiye'ye olan ihtiyacı Türkiye'nin AB'ye olan ihtiyacından daha fazla olabilir. Bu jeostratejik bir konu ama sadece NATO ile ilgili bir şey değil" yanıtını verdi.

Westerwelle. Türkiye'nin büyük bir köprü olduğunun unutulmaması gerektiğini belirterek, "Suriye'de olanlar, İran ile varılan ön anlaşma, doğalgaz geçişleri, Arap ülkelerinin durumu bunlar çok önemli konular ve buradaki gelişmeler Avrupa'yı çok yakından ilgilendiriyor. Çıkacak yeni meseleler de Türkiye'ye ihtiyacımız olacaktır. Kiminle nasıl çalışacağımıza karar vermemiz gerekecektir. Güven duyacağımız bir ülke gerekecektir. Günümüzle hiçbir ilgisi yok ama stratejik perspektifler 10-15 yıl alır ve herkes çok iyi bilir ki, bu çok çabuk geçer" diye konuştu.

-"Avrupa karşıtlarının oranı yükselebilir"-

Konuşması sırasında İspanya'nın ekonomik krizi aşmak için gösterdiği çabalardan da övgü ile bahseden ve İspanyol hükümetinin uyguladığı kemer sıkma politikalarını teşvik eden Westerwelle, "İspanya, krizden çıkmasını sağlayan çabalarıyla Avrupa için klasik bir örnek olmuştur. Uygulanan politikaların iyi sonuçları alındı ama daha yapacak çok iş var. Reformların kısa bir sürede meyvelerini vereceğine ve İspanyolların gösterdikleri fedakarlıkların karşılıklarını alacaklarına eminim. İspanya'yı, aldığı finans yardımını (bankaları kurtarma yardımı) en iyi şekilde kullanarak, kısa bir sürede programını tamamlamasından dolayı tebrik ederim. Avrupa'da İspanya için büyük bir başarı diye konuşuluyor" dedi.

Westerwelle, İspanya'da kemer sıkma politikaları için "kesinti" ifadesinin kullanılmasının "çok sert" bir şey gibi anlaşıldığını bunun yerine "mali disiplin" kullanılmasının daha doğru olabileceğini tavsiye ederek, esprili bir şekilde "Çünkü disiplin Almanlar için çok olumlu bir kelime" diye ekledi.

Bu arada 2014 Mayıs ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleriyle ilgili ise Weterwelle, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Perspektifler, endişeli olmak için sebepler olduğunu gösteriyor. Ekonomik kriz Avrupa'da yavaş yavaş çözüm yoluna girdi ama siyasi kriz çözümden hala uzağız. AP seçimlerine vatandaşlarının katılımının en düşük seviyede olması bekleniyor. Oysa Avrupalılara, AP'de de önemli kararlar alındığını söylemek, bunu anlatmak gerekiyor. Gelecek seçimlerde Avrupa karşıtlarının oranı yükselebilir ve bu iki yönden tehlikeli. İlki, AP'ye Avrupa karşıtlarının bir temsilcisi girebilir. Bu tüm Avrupa'yı endişelendiren bir şey. İkinci risk ise farklı görüşlerdeki siyasi partilerin oy alabilmek için Avrupa karşıtlığı politikalara yaklaşmaları olur. Bu, Avrupa muhalefetini güçlendirir. AB'nin birleşme hedefini yıkmak isteyen çok girişim var ve maalesef politik Avrupa teriminden halen uzağız. AB'nin dönüşü olmayan bir yol olduğunu göstermeliyiz. Biz Almanya'da 'Avrupa evi' terimini kullanıyoruz. 3 ay gibi kısa bir zamanda bu ev yıkılabilir ve bu evi tekrardan inşa etmek onlarca yıl alır. Bizim neslimiz için de bu büyük bir başarısızlık olur."

Öte yandan Ukrayna ve Rusya'da gelişmelerle ilgili yöneltilen bir soruya Westerwelle, "Avrupa'nın barış ve refahı için Rusya'nın önemi stratejiktir. Rusya ile stratejik ittifak devam etmelidir ve bu konuda ilerleme var. Ben bunu destekliyorum. Benim görüşüme göre en akıllıca siyaset bu. Rusya'ya karşı değil Rusya ile birlikte barış ve refah elde edilir. Ayrıca ben geçen hafta Kiev'de göstericilerle birlikte meydandaydım. Avrupa hakkında kötü konuşanların bu meydanda bir saat kalmasını, Avrupa için gösteri yapan gençleri görmesini isterim. Çok barışçıl bir ortam vardı ve sadece iki bayrak vardı, Ukrayna ve AB bayrağı. AB'nin ne kadar canlı ve hareketli olduğunu görebilmek için bazen dışarıdan AB'ye bakmak gerekiyor" yanıtını verdi.

Almanya'da yeni kurulacak hükümette Dışişleri Bakanı görevini bırakacak Liberal Demokrat Parti lideri Westerwelle ayrıca, Angela Merkel'in yeni hükümeti kurma çalışmalarını uzatmasıyla ilgili yöneltilen bir soruya, "Bu tuzağa düşüp, (Madrid'den Büyük Berlin koalisyonunu eleştirdi) başlığını attırmak istemiyorum. Bekleyeceğim, sonra değerlendirme yapacağım" cevabını verdi. - Madrid

Kaynak: AA / Güncel

Guido Westerwelle Türkiye Almanya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title