Türkiye Arıcılıkta Dünyada Çin'den Sonra İkinci Sırada
Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Türkiye'nin Çin'den sonra 6.6 milyon arı kolonisi, 94 bin ton bal üretimi ile dünyada ikinci sırada olduğunu söyledi.
Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Türkiye'nin Çin'den sonra 6.6 milyon arı kolonisi, 94 bin ton bal üretimi ile dünyada ikinci sırada olduğunu söyledi.
Dünya Arıcılar Birliği (Apimondia) tarafından Erzurum'da düzenlenen 5'inci Apimedica ve 4'üncü Apiquality Forumu Palandöken Dağı'ndaki Polat Reinassence Otel'de başladı. Forumun açılışına Vali Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Mehmet Sekmen, Dünya Arıcılar Birliği Başkanı Gilles Ratia, Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Erzurum Arıcılar Birliği Başkanı Taner Bayır, STK temsilcileri, kamu kurum müdürleri, yurt dışı ve yurt içinden toplam 300 akademisyen katıldı. Apimondia'nın en önemli uluslararası organizasyonu sayılan forumda arı ürünlerinin tedavi edeci etkileri ile aracılık sektöründeki gelişmelerin ele alınacağı belirtildi. Dört gün devam edecek forumda arı ürünlerinin alternatif kullanımları ve ikincil arı ürünleri üretimi ve geliştirilmesine olan farkındalığın oluşturulmasının amaçlandığı bildirildi.
ARICILIĞIN ANAVATANI TÜRKİYE
Açılışta konuşan Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Türkiye'nin 6.6 milyon arı kolonisi, 94 bin ton bal üretimi ile dünyada Çin'den sonra en büyük arıcılık ülkesi olduğunu söyledi. Arıcılığın ana vatanının Türkiye olduğunu anlatan Bahri Yılmaz, arıcılık kaynaklarının yüzde 52'sine, bitki kaynaklarının yüzde 72'sine sahip bir ülke olduğumuzu söyledi. Yılmaz şöyle dedi:
"Anadolu'da arıcılık sıfır metreden başlıyor, 3 bin ile 4 bin metreye kadar arı konaklıyoruz. Bu yaylalarda dünyanın en güzel ve en kaliteli ballarını üretiyoruz. Toplamda 67 bin üyeye sahibiz. Türkiye'de arıcılık dünyada farklı bir yerde yer almaktadır. İşletme puanı 130 puanla tabana yayılmış durumda. Ayrıca arıcılık bitkinin ve tohumun kalitesini artırıyor, tohumun devamlılığını sağlıyor."
ZENGİN FLORA
Dünya Arıcılar Birliği Başkanı Gilles Ratia da Türkiye'ye 10'uncu gelişi olduğunu belirterek şunları kaydetti:
"Burası arıcılık açısından zengin bir floraya sahip. Bu nedenle dünya arıcıları olarak toplatıyı Erzurum'da yapmayı uygun gördük. Bilim adamları arıcılılıkla ilglili sunumlarını yapacak. Önemli verileri bizimle paylaşacaklar. Önümüzdeki yıl İstanbul'da da arıcılıkla ilgili büyük çaplı bir organizasyonumuz olacak." - Erzurum