Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı" Başladı
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Karaman: "Biz kötülükten, bağımlılıktan, çirkinlikten, güzelliğe, doğruya doğru sevketmek istediğimiz çocuklarımızla öğrencilerimizle ancak bu tür projelerle buluşabiliriz" "Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Biçerli: "Bağımlılık genç nüfusumuzu tedit eden en önemli unsur gibi gözüküyor.
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı İhsan Karaman, Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programını başlattıklarını belirterek, "Biz, kötülükten, bağımlılıktan, çirkinlikten, güzelliğe, doğruya doğru sevk etmek istediğimiz çocuklarımızla öğrencilerimizle ancak bu tür projelerle buluşabiliriz" dedi.
Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın 3 Ocak 2014'te imzaladığı işbirliği protokolü çerçevesinde planlanan "Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM)" başladı.
Programının başlaması dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Karaman, 94. yılını idrak eden Yeşilay Cemiyeti'nin, Türkiye'nin en eski sivil toplum örgütlerinden biri olduğunu söyledi.
Gençliği ve toplumu her türlü zararlı ve kötü alışkanlık ile bağımlılıktan korumaya yönelik çalışmalar yapan bir topluluk olduklarını belirten Karaman, Yeşilay'ın, bundan sonra halkın içinde çok daha fazla karşılık bulan ve herkesin kendisinden bir parça gördüğü teşkilat olması için çalıştıklarını kaydetti.
Yeşilay'ın, görünürlük ve savunuculuk çalışmalarının yanı sıra arşiv ve dokümantasyon merkezi olma özelliğinin bulunduğunu söyleyen Karaman, bunların hepsinin farkındalık ve ilgi oluşturduğunu dile getirdi.
Karaman, şöyle konuştu:
"Bizim asıl hedefimiz ve misyonumuz bunun gibi faaliyetlerdir. Biz, kötülükten, bağımlılıktan, çirkinlikten, güzelliğe, doğruya doğru sevk etmek istediğimiz çocuklarımızla öğrencilerimizle ancak bu tür projelerle buluşabiliriz. Geleceğimizin daha sağlıklı olması böyle dişe dokunur projelerle gerçekleşebilir. Projenin ilk programında bize paydaşlık eden ve önümüzü açan, ülkenin her yerinde bu faaliyeti kılcal damarlara kadar iletebilme imkanı tanıyan Milli Eğitim Bakanılığımıza teşekkür ediyorum."
Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Mustafa Kemal Biçerli de bugün Türkiye'de önemli bir hadisenin olduğunu belirterek, "Başbakanımızın da katılacağı bir tablet dağıtım töreni var" dedi.
-" Bağımlılık genç nüfusumuzu tedit eden en önemli unsur"
Türkiye'nin 2040 yılına kadar demografik fırsatlar penceresi açık olan bir ülke olduğunu dile getiren Biçerli, bunun o yıllara kadar ülkedeki genç nüfusun hala artmaya devam edeceği anlamına geldiğini ifade etti.
Bunun bir yönüyle bakıldığında fırsat olduğunu vurgulayan Biçerli, yurt dışı gezilerinde cadde ve sokaklarda gezenlerin genellikle yaşlı nüfus olduğunu gözlemlediğini anlattı.
Biçerli, şöyle konuştu:
"Bizim ülkemiz, cıvıl cıvıl. Gençler her yerde var. Bu bir fırsat. Ama hepinizin bildiği gibi bir şeyin fırsat olmabilmesi iyi değerlendirilebilmesiyle mümkündür. Onu iyi değerlendiremediğiniz taktirde o şey tehdide dönüşebilir. Bu anlama baktığımızda bağımlılık genç nüfusumuzu tedit eden en önemli unsur gibi gözüküyor. Bu da çok farklı yelpazeleri olan bir şey. Teknoloji bağımlılığı da bu kapsamda yer alabilir. Sigara, alkol, uyuşturucu aklınıza ne gelirse. Zarar verici sonuç doğurmasına karşılık bir kişinin bir nesneye, bir olaya bir hadiseye tutkuyla vazgeçemeyecek şekilde bağlanmasını ifade ediyor. Gerçekten çok ciddi problem."
"Yüksek idealleri hedefleyen ülkemizin sağlam bir gençliğe ihtiyacı var" diyen Biçerli, gençlerin her türlü zararlı maddelerden uzak tutulması, sağlıklı bir nesil oluşturmak için bilgilendirilmesi, kamuoyunda farkındalık yaratılması gerektiğini söyledi.
İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız ise projenin önemli olduğunu belirterek, bağımlılığın dünyanın en temel sorunlarından biri olduğunu kaydetti.
Bağımlılığı sadece bir madde kullanımı olarak görmemek gerektiğini dile getiren Yıldız, "internet bağımlılığına" dikkati çekti.
İnternet, sosyal medya, dijital çağın getirdiği temel yaklaşımın, "Yakınımızdaki anne, baba ve kardeşimizi uzak ediyor, uzaktakini bize yakın ediyor" yönünde olduğunu ifade eden Yıldız, bunun hem bir fırsat aynı zamanda da bir de tehdit olduğunu, bunların birlikte konuşulması gerektiğini sözlerine ekledi.
-"Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı"
Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın işbirliği protokolü çerçevesinde planlanan "Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı" projesiyle okullarda ve ulusal düzeyde bilinç ve farkındalık oluşturulması hedefleniyor.
Program kapsamında anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde öğrenimine devam eden çocuk ve gençler, sigara, alkol, uyuşturucu madde ve teknoloji bağımlılıkları konusunda bilgilendirilecek. Programın pilot uygulaması, 17 -22 Şubat 2014'te formatör eğitimi ile başlayacak. Pilot eğitimi lise düzeyini kapsayacak. Geniş bir lokasyonda gerçekleştirilecek olan pilot eğitimler haziran sonuna kadar devam edecek. 2014-2015 eğitim-öğretim yılı başında yaygınlaştırma çalışmaları başlatılacak. - İstanbul