'''Türkiye Bölünmüş Bir Ülke''
Türkiye'deki protesto eylemleri Avrupa kurumlarında yankı bulmaya devam ediyor.
Konu, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) bu hafta Strasbourg'daki genel kurul toplantılarında masaya yatırılacak. Swoboda, Türkiye'nin "çok bölünmüş bir ülke" olduğunu iddia etti.
Türkiye'deki protesto eylemleri hakkında AP Genel Kurulu'nda 12 Haziran Çarşamba günü özel bir oturum düzenlenecek, Oturumda AB adına Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton görüş belirtecek. AP, 13 Haziran Perşembe günü de Türkiye'deki olaylar hakkında bir karar tasarısı oylayacak.
AP Yeşiller Grubu da bugün öğleden sonra "İstanbul İsyanı" başlıklı halka açık bir konferans düzenliyor. Konferansa AP kanadından konuşmacı olarak AB- Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Fransız parlamenter Helene Flautre, Yeşiller Grubu eşbaşkanları Daniel Cohn-Bendit ve Rebecca Harms katılacak. Yeşiller Grubu konferansa Türkiye'den konuşmacı olarak Korhan Gümüş (Taksim Platformu), Rojda Tekin (Antikapitalist Müslümanlar) ve Sevil Turan'ın (Yeşiller-Sol Gelecek) katılacağını duyurdu.
Türkiye'deki gelişmeler AP'deki siyasi grupların liderlerinin bu sabah düzenledikleri basın toplantılarının da gündemindeydi. Sosyalistler ve Demokratlar Grubu (S&D) lideri Hannes Swoboda, Türkiye'nin "çok bölünmüş bir ülke" olduğunu belirtip, "milliyetçilik ve İslamizmin ötesinde yeni bir Türkiye kurulması" gerektiği görüşünü savundu.
Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Daniel Cohn-Bendit, Başbakan Erdoğan'ın protesto eylemleri konusundaki tutumu için "Bizim demokratik devlet anlayışımızla uyuşmuyor" ifadelerini kullandı. Cohn-Bendit, "AB'nin Türkiye'yle yürüttüğü katılım müzakerelerinde daha fazla başlık açılmış olsaydı Avrupa'nın şimdi Türk hükümeti üzerinde daha fazla ağırlığı olurdu" görüşünü dile getirdi.
'ÇOĞUNLUK DİKTASI'
AP Liberal Grup başkanı Guy Verhofstadt, "Çoğunluğa sahip olmak çoğunluk diktası demek değildir. Bu gerçeğin sayın Erdoğan'a hatırlatılması gerekiyor" şeklinde konuştu. Verhofstadt, "Siyasi liderlerin bu makamı suistimal edip ülkelerinde siyasi haklar ve azınlıkları ayaklar altına aldıklarına tanık oluyoruz" ifadelerini kullandı.
POLİS ŞİDDETİNE KINAMA
Türkiye'deki gelişmeleri "yakından takip ettiklerini" söyleyen AP Hıristiyan Demokrat Grup lideri Joseph Daul ise polisin eylemcilere karşı "aşırı güç" kullanmasını kınadıklarını vurguladı. İfade, toplanma ve basın özgürlüğüne saygı duyulmasını istediklerini belirten Daul, demokratik toplumların "diyalog ve saygı üzerine kurulu olduğu" görüşünü dile getirdi.