Türkiye'de 4.5 Milyon Engelli Var
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, Türkiye'de 4 buçuk milyon engellinin bulunduğunu söyledi.
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Engelsiz SDÜ Birimi işbirliğince "7. Engelsiz Üniversiteler Çalıştayı" düzenlendi. Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi'nde düzenlenen çalıştaya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, Vali Memduh Oğuz, Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Numan Tamer ve çok sayıda davetli katıldı. Engelli nüfusunun belirlenmesi için Türkiye'de nüfus araştırması yaptıklarını, Türkiye'de 4 buçuk milyon engellinin bulunduğunu tespit ettiklerini kaydeden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Çiftçi, "Engelliliğin görüldüğü en fazla bölge Karadeniz Bölgesi, en az bulunduğu bölge ise Marmara Bölgesi'dir" dedi.
Araştırmayı "görmüyor, işitmiyor, kısmen görmüyor, kısmen işitmiyor olabilir, belki sadece ellerini kullanamıyor, belki de his kaybı var, belki öğrenme güçlüğü var" fonksiyonlarına dayalı olarak yaptıklarını anlatan Çiftçi, "İşte bu fonksiyonları artık tanımlamamız gerekiyordu. Belirlediğimiz bu engelli nüfusuna kronik hastalar dahil değil. 9 milyon kişiyle yapılmış bir araştırma. Nüfusa dayalı olduğu için hane bazında da elde edilebilecek veri niteliği taşıyor" diye konuştu.
Engelliler için mekanları, binaları erişilebilirlik haline getirmenin çok da zor olmadığına işaret eden Çiftçi, "Bütçe yok, kaynak yok demek, bunlar mazeret. Bunlar bizim kafamızdaki mazeretler. Biz eğer niyetliysek bunlar bir iş değil. Mazeretler çok. Bizim yapmamız gereken şey engelli vatandaşlarla bir araya gelebilmek. Bir dönüşüm başlıyor. Özel sektörde istihdamla ilgili bir araştırma yaptık. İşverenler engelli çalıştırıyorsa bütün mekanlarını engelsiz hale getiriyor. O zaman dönüşüm çok hızlı oluyor. Bir aradaysak bir şeyler oluyor. Bir arada değilsek birbirimizi fark etmiyoruz. Yapmamız gereken şey gayret edip iş çıkarmak" ifadelerini kullandı.
Binaların ve mekanların engelsiz hale gelmesi adına yönetmelik hazırladıklarını vurgulayan Çiftçi, "Bu mekanlar erişilebilir hale gelsin diye yaklaşık 1 yıldır yönetmelik hazırlığı içerisindeyiz. Bu yönetmeliğe uymayanlara 5 bin liradan 500 bin liraya kadar cezalar verilebilecek" dedi.