Türkiye'de 4 Kişilik Bir Ailenin Yıllık Haberleşme Gideri
Yapılan çalışma neticesinde Türkiye'de 4 kişilik bir ailenin haberleşme giderinin geçen seneye göre yüzde dörtlük bir artışla yıllık 2695 TL'ye ulaştığı belirtildi.
Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), ülkemizde 2015 yılında sabit telefon ile interneti bulunan ve her bireyi cep telefonu sahibi olan 4 kişilik bir ailenin aylık ortalama haberleşme giderinin yaklaşık 224,6 TL olduğunu açıkladı.
Telekomünikasyon alanının düzenleyici kuruluşu olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) yayınladığı veriler ile TELKODER'in yaptığı genel sektör değerlendirmesi sonucunda bir sabit telefon ve bir İnternet aboneliği olan, her bireyinin cep telefonu sahibi olduğu 4 kişilik bir ailenin aldığı haberleşme hizmetleri için ayda ortalama 224,6 TL harcadığı belirlendi.
2015 3. Çeyrek BTK Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü Üç Aylık Pazar Verileri Raporu'na göre sabit telefona aylık ortalama 23,5 TL ödeniyor. Aynı raporda, 3 GSM operatörünün abonelerinin ortalama aylık ödemelerinin ise 24,83 TL'ye ulaştığı belirtiliyor. Sabit internet bağlantısı için ise aylık ortalama 41,7 TL* ödeniyor. Bu giderlerin hepsine %18 KDV'nin yanı sıra, mobil telefon için %25, sabit telefon için %15 ve İnternet bağlantısı için %5 Özel İletişim Vergisini de eklemek gerekiyor. Devlete ödenen toplam 60 TL vergi eklendiğinde, tüm bireyleri cep telefonu sahibi olan dört kişilik bir ailenin ortalama haberleşme gideri ayda ortalama 224,6 TL'ye, yılda ise yaklaşık 2695 TL'ye ulaşıyor.
Konuya ilişkin görüşlerini paylaşan TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, "Haberleşme hizmetleri günlük hayatımızın vazgeçilmez ihtiyaçlarından biri haline geldi. Akıllı telefonların yaygınlaşması ve İnternet hızlarının artması gibi gelişmeler haberleşme hizmetlerinin çok yönlü bir şekilde kullanılabilmesini sağlıyor. Bu kadar önemli bir ihtiyaç haline gelen haberleşme hizmetleri, yüksek vergi politakaları da eklenince aile bütçelerinde hatırı sayılır bir yer kaplıyor. Haberleşme ve internetin artık elektrik ve su gibi; lüks olmayan günlük bir hizmet olduğunun kabul edilerek üzerindeki vergi yükünün azaltılması gerekiyor. Ayrıca, halen sabit hızlı internete bağlanamamış 13 milyon ev ve işyerine internet götürmenin çok önemli bir hedef olduğunu unutmamak gerekiyor.