Türkiye'de Askeri Darbeler ve 15 Temmuz Konferansı"
Sabancı Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cemil Koçak, "15 Temmuz, 2013 Mayıs ayında gezi olaylarıyla başladı.
Sabancı Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cemil Koçak, "15 Temmuz, 2013 Mayıs ayında gezi olaylarıyla başladı. 15 Temmuz'un işaret noktası gezi olaylarıdır." dedi.
Sakarya Büyükşehir Belediyesince, Adapazarı Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansta konuşan Koçak, 28 Şubat'ın 20. yıl dönümü, 15 Temmuz'un ise çok yakın bir geçmişi olduğunu hatırlattı.
Koçak, Türkiye'nin yakın tarihinde pek çok önemli gelişmenin yanı sıra, darbeler tarihiyle ilgili de birçok yazı yazdığını dile getirdi.
Bu yazıları, "Darbeler Tarihi" adlı kitabında bir araya getirmeye çalıştığını ifade eden Koçak, "Türkiye'de askeri darbeler 12 Mart'la sınırlı değil. Türkiye'de darbelerin tarih olduğunu ileri sürenler, umarım 15 Temmuz'da bu itirazlarını gözden geçirmişlerdir." diye konuştu.
Türkiye'de askeri darbe geleneğinin 150 yıl öncesine kadar önceye dayandığını belirten Koçak, darbe girişiminin Türkiye'de ilk defa olmadığını anımsatarak, şunları belirtti:
"Ordu, yekpare ve bütün değildir. Tam tersine kritik noktalarda parçalanabilir ve karşılıklı olarak silah çekebilir. Bu daha önce oldu. 12 Mart Muhtırası ordunun bu hiyerarşik yapılanmanın bir unsurudur. 12 Mart Muhtırası öncesinde bile iki farklı cuntanın çatışmasını biliyoruz. Ordu, 12 Eylül'de askeri darbeler açısından en başarılı ve en kalıcı uygulamasına geçti. Bazıları darbenin tarih olduğunu ve artık hiçbir zaman ordunun politika üzerinde bu kadar tesiri olamayacağını düşüyorlardı ki 15 Temmuz bunun için bir milat oldu. Askeri darbenin kendisinden çok askeri darbenin felsefesini ve ruhunu anlamamız lazım."
-"15 Temmuz, gezi olaylarıyla başladı"
Koçak, askeri darbeye giden yolun darbeciler tarafından döşenmeye başlandığını vurgulayarak, 15 Temmuz darbe girişiminin günümüze kadar yapılan askeri darbe modellerinin pek görülmemiş bir kısmını oluşturduğunu belirtti. Koçak, şöyle dedi:
"İktidar karşıtı argümanların 15 Temmuz öncesi yoğunlaştığını hatırlayacağız. Bana göre, 15 Temmuz 2013 Mayıs ayında gezi olaylarıyla başladı. 15 Temmuz'un işaret noktası gezi olaylarıdır. 15 Temmuz gecesi darbeyi alkışlayan grup darbeyi destekleyenlerdi. O da sanıldığı gibi küçük bir grup değil. Toplumun önemli bir kesimi bir darbeden medet umduğu sürece darbelerin önünü alamazsınız. Bu bir zihniyet meselesidir, operasyon meselesi değildir. Türkiye'de, Amerika Birleşik Devletleri'nin bilgisi ve desteği olmadan askeri darbe olamaz. "
Koçak, program sonunda "Darbeler Tarihi" adlı kitabını okurları için imzaladı.