Haberler

Türkiye'de Binaların Yüzde 80'inde Yangın Önlemi Yok"

Abone Ol

Türkiye Yangından Korunma Vakfı ve Yangından Korunma Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, Türkiye'nin yangın riski yüksek bir ülke olduğunu belirterek, yangın sayısının her yıl ortalama yüzde 10 arttığını, binaların yüzde 80'inde yeterli önlem bulunmadığını bildirdi.

Türkiye Yangından Korunma Vakfı ve Yangından Korunma Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, Türkiye'nin yangın riski yüksek bir ülke olduğunu belirterek, yangın sayısının her yıl ortalama yüzde 10 arttığını, binaların yüzde 80'inde yeterli önlem bulunmadığını bildirdi.

İTÜ Makine Fakültesi Öğretim Üyesi de olan Prof. Dr. Kılıç, Türk Ytong tarafından bir otelde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, her yıl ortalama 100 bin yangın olayına maruz kalan ve yılda yaklaşık 500 kişinin hayatını kaybettiği yangın riski yüksek bir ülke olduğunu söyledi.

Türkiye'de konut sayısındaki artış, zamanla eskiyen ve bakımı yapılmayan önleyici sistemler ve denetimsizlik gibi nedenlerden ötürü yangın sayısının her geçen gün arttığını anlatan Kılıç, "Türkiye'de yangınların sayısı her yıl ortalama yüzde 10 artıyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri de yapılardaki yangın güvenliğinin yetersizliği. Bugün bina stoğunun sadece yüzde 20'sinde yangın önlemleri alınmış durumda. Kalan yüzde 80 yapıda maalesef yeterli yangın önlemi bulunmuyor." diye konuştu.

"Uygulamada eksiklik ve denetimsizlikler söz konusu"

Kılıç, Türkiye'de yangın riskinin azaltılması için binalarda yangın yalıtımı olarak adlandırılan pasif ve mimari önlemlerin artırılması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Türkiye'de uygulanmakta olan 'Yangın Yönetmeliği', Avrupa'daki yönetmelikler düzeyinde modern olmakla birlikte, uygulamadaki eksiklik ve denetimsizlikler nedeniyle sorunlar söz konusu. 2002 yılında yayınlanan 'Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik' 2007, 2009 ve 2015 yılında revize edildi. Bugün 15 yıl geçmesine rağmen yönetmelikten hiç haberi olmayan ilçe yönetimleri olduğu gibi, yönetmeliğe hiç bakılmadan ve uyulmadan tamamlanan binalar mevcut. Kamuoyunun sağduyusu çok önemli. Tüketiciler bilinçli tercihler yapmalı, satın alacağı, kiralayacağı binaların yangın yalıtım koşullarını sorgulamalı."

"Önemli bir boşluğu doldurmayı hedefliyoruz"

Türk Ytong Genel Müdür Yardımcısı Tolga Öztoprak da yapı sektöründe teknik kişiler kadar vatandaşların da bilinçli olması gerektiğine işaret etti.

Bursa'da kentsel dönüşüm kapsamında 22 bin binanın yenilenmesinin gündemde olduğuna dikkati çeken Öztoprak, "Dönüşüm, binaların yangın yalıtımı anlamında güvenli hale getirilmesi ve güvenli ısı yalıtımının yaygınlaşması için önemli bir fırsat. Bu hususta yönetmeliklerin uygulanması ve denetimi kadar vatandaşların bilinçli tercihler yapması çok önemli." dedi.

Öztoprak, Ytong olarak bu alanda yeni bir ürün sunduklarını belirterek, şu bilgileri verdi:

"Ytong olarak yeni çıkardığımız yanmaz ısı yalıtım levhası Multipor ile yangın güvenliği ve enerji verimliliği açısından önemli bir boşluğu doldurmayı hedefliyoruz. Enerji verimliliği, yangın güvenliği ve yönetmeliğe uygunluk gibi konularda tüm beklentilere yanıt verebilen söz konusu ürünümüz ile yapılarda mantolamaya alternatif yanmaz ısı yalıtımına imza atacağız. Bakım masrafı gerektirmeyen, yangın riski oluşturmayan, yapı ömrü boyunca her türlü zorlu hava koşullarına karşın yalıtım performansını koruyan Multipor, içeriğindeki doğal ham maddeler sayesinde tamamen mineral esaslı bir ürün olduğundan, binaların nefes almasına olanak tanıyor."

Kaynak: AA / Güncel

Abdurrahman Kılıç Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title