Türkiye'de E-ticaret Sektörü Tartışıldı
Türkiye e-ticaret sektörü Webrazzi E-Ticaret'13 Konferansı'nda enine boyuna tartışıldı.
Türkiye'nin lider teknoloji blogu Webrazzi, e-ticaret sektörünün nabzını tutmaya devam ediyor. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Webrazzi E-Ticaret Konferansı'na e-ticaret sektörünün önde gelen isimleri katılırken, sektördeki son yatırımlar ve öne çıkan kategoriler, merak uyandıran bir gündemle bir kez daha masaya yatırıldı. Bankalarararası Kart Merkezi (BKM), hükümetin 2023 kalkınma hedeflerine ışık tutacak açıklamalarda bulundu.
Türkiye'nin lider teknoloji blogu Webrazzi, E-Ticaret'13 Konferansı ile Türkiye'nin e-ticaret sektörünü bir kez daha mercek altına aldı. Bu yıl dördüncü kez düzenlenen etkinlikte Türkiye e-ticaret pazarının bugünkü durumu, sektörün öne çıkan isimleri tarafından yorumlandı. Konferansta, başta e-ticaret yatırımları, e-ticarette öne çıkan kategoriler ve e-ticaret hedefleri olmak üzere birçok konu tartışmaya açıldı.
2023 hedefi 316 milyar TL
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, Türkiye'de internet üzerinden kartlarla yapılan işlemlerin 2005'te 1 milyar TL, 2010'da 15 milyar TL, 2011'de 23 milyar TL, 2012 de ise 31 milyar TL olduğunu paylaştı. İnternet üzerinden kartlarla yapılan işlemlerin 2015 yılında 62 milyar TL'ye ulaşmasını beklediklerini paylaşan Soner Canko, bu rakamın 2023 yılında 316 milyar TL'ye yükselebileceğini belirtti. Türkiye'de bulunan 54 milyon kartın, 17 milyonunun internet alışverişlerine katıldığı bilgisi, BKM'nin sunduğu en güncel veriler arasındaydı. Soner Canko, aynı zamanda devlet ödemeleri, sigorta ve "mail order" gibi kalemlerin çıkarılmasından sonra, bilinen anlamdaki e-ticaret pazarının, 2012 yılında 10 milyon TL'nin altında olmadığını söyledi.
Yemeksepeti yurtdışında satın almalarla büyüyecek
Yemeksepeti CEO'su Nevzat Aydın, Yemeksepeti'nin önümüzdeki ay bir ülkede, gelecek altı ay içinde ise toplamda üç yeni ülkede açılacağını söyledi. Aydın, Yemeksepeti'nin başka pazarlara girerek büyüyeceğini ve yurtdışında satın almalarla yola devam edeceklerini açıkladı.
212 Capital Partners: "Doğru ekibi bulursak e-ticaret yatırımlarına devam etmek istiyoruz"
212 Capital Partners Kurucu Ortağı Numan Numan ve 212 Capital Partners Direktörü Ali Karabey, e-ticaret sektöründeki yatırımlar hakkında önemli bilgiler paylaştı. 212 Capital Partners'ın üç adet e-ticaret yatırımı bulunduğunu söyleyen Ali Karabey, "Şu ana kadar 400 girişim, yatırım almak için 212 Capital Partners'a başvurdu. Bu girişimlerin yüzde 31'i e-ticaret projesi. Biz hala e-ticaret şirketlerini incelemeye devam ediyoruz çünkü Türkiye'deki e-ticaret girişimlerinin geleceği var. Bu yüzden toplam yedi yatırımın üçünü e-ticaret sitelerine yaptık" dedi.
Tesettür kategorisi yükselişte
E-ticaret şirketleri için altyapı sağlayan Ideasoft'un Genel Müdürü Seyhun Özkara, son altı ayda organik ve doğal ürünler, beyaz eşya, takı ve mücevherat, ev tekstili kategorilerinin yanı sıra tesettür kategorisinin de yükselişte olduğunu paylaştı. Bunun yanı sıra, Hepsiburada Ticari Genel Müdürü İlker Baydar, Hepsiburada'nın 2012 cirosunu 300 milyon dolar olarak açıklarken, anne ve bebek kategorisinde yer alan e-ticaret sitesi Unnado'nun kurucu ortağı Göktuğ Okan Oğuz ise Unnado'nun 500 bin kullanıcıya ulaştığını ve üçüncü tur yatırım almayı düşündüklerini paylaştı.
Webrazzi E-ticaret'13 Konferansı'nın Elmas Sponsoru Ideasoft ve Turkcell, Platin Sponsoru PayU ve TEB, Altın Sponsoru Akakce.com, BKM, Crenvo İK, Evim.net, Hepsiburada, Pozitron ve tmob, Dijital Medya Sponsoru Medyanet, İletişim Sponsorları ise Karnaval ve Marjinal Porter Novelli oldu.
Webrazzi, 2013 yılı içerisinde konferanslarına tüm hızıyla devam ediyor. Webrazzi Dijital'13 20 Mart, Webrazzi Mobil'13 17 Nisan, Webrazzi Startup'13 22 Mayıs ve Webrazzi Summit Eylül'de gerçekleşecek. Webrazzi E-Ticaret'13 Konferansı'nda ele alınan konulara ve etkinlikle ilgili diğer detaylara www.webrazzi.com adresinden ulaşabilirsiniz.