Haberler

Türkiye'de İlk Kez Çay ve Çay Teknolojileri Fuarı Düzenlenecek

Abone Ol

Türk çayının markalaşmasına katkı sağlamak amacıyla ilk kez düzenlenecek, 'Global Tea Expo & Forum/Çay ve Çay Teknolojileri Fuarı' öncesi, sektör temsilcileri Rize'de bir araya geldi.

Türk çayının markalaşmasına katkı sağlamak amacıyla ilk kez düzenlenecek, 'Global Tea Expo & Forum/Çay ve Çay Teknolojileri Fuarı' öncesi, sektör temsilcileri Rize'de bir araya geldi.

İstanbul'da 10- 12 Nisan tarihlerinde Trio İstanbul tarafından düzenlenecek 'Global Tea Expo & Forum/Çay ve Çay Teknolojileri Fuarı' için Rize Ticaret Borsası'nda (RTB) yapılan toplantıya, etkinliği düzenleyecek Trio İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Cingöz ile Genel Müdür Feraye Özfescioğlu, Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak, Hürriyet Gazetesi yazarı Vahap Munyar, Habertürk Gazetesi yazarı Abdurrahman Yıldırım ile Çaykur ve özel sektör firmalarının temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan Trio İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Cingöz, Türkiye'de ilk kez çay için bir fuar düzenlendiğini belirterek, "Dünyaya baktığınızda ülkelerin önce sahip oldukları özellikler ile markalaştıkları görülüyor. İtalyan modası ya da Alman arabaları gibi. Neden Türk çayı da bir marka olmasın?" dedi.

TÜRK ÇAYININ VİZYONU BELİRLENDİ

RTB Başkanı Mehmet Erdoğan ise, Türkiye'nin milli içeceği olan çayın 2023 vizyonu kapsamında 50 bin ton ihracat hedefi olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Dünyanın en doğal çayını üreten ülke olarak Türk çayına 2023 yılı için bir vizyon belirledik. Bu vizyon kapsamında dünyaya 50 bin ton çay satabilen, bunun yanında iç pazardaki talebi karşılayan ve 300 bin ton çay üreten bir sektör olalım istedik. 50 bin ton kuru çayı satarken katma değeri yüksek şekilde tercih edilebilen bir çay durumuna getirmeyi amaçladık. İstanbul'da düzenlenecek olan çay forumu bu vizyonumuza katkı sağlayacaktır."

VAHAP MUNYAR: İHRACAT RAKAMLARI ÜRETİME GÖRE DÜŞÜK

Hürriyet Gazetesi yazarı Vahap Munyar da, çayda farklı pazarlama yöntemleri ve farklı lezzetlerle dünyaya biraz daha açılabilmek gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

"İhracat rakamları üretime göre çok fazla ileride değil. Böyle ürünler için hazır olan pazarlar var. Başta Almanya olmak üzere Avrupa'daki Türkler. Anadolu topraklarından dünyaya göç etmek zorunda kalmış topluluklara ulaştırılabilir. Buraları daha kolay gidilebilecek pazarlar olarak değerlendirerek özel tanıtımlarla oralara yönelmek lazım."

ABDURRAHMAN YILDIRIM: ÇAYI YANLIŞ DEMLİYORUZ

Habertürk gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım ise, Türk çayının milli içecek haline geldiğini belirterek, 1940'lı yıllarda tanışılmasına rağmen ayranın yerini aldığını söyledi. Yıldırım, "Hayatımız hakikaten çok yoğun şekilde çayla geçiyor. Çayda kaliteli demleme sorunumuz var. Çayı yanlış demliyoruz. Tersinden bir çay demleme şeklimiz var. Çaykur ve Ticaret Borsası bu konuda öncülük ederek ideal çay demleme şeklini bulur ve daha fazla lezzet alırsak belki daha fazla dışarıya tanıtım aşamasında bunun da bir katkısı olur" diye konuştu. - Rize

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Abdurrahman Yıldırım Vahap Munyar Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title