Haberler

Türkiye'deki Akademik Özgürlük İngiltere'de Tartışıldı

Abone Ol

Türkiye Araştırmalar Merkezi CEFTUS'un 'Türkiye'de akademik özgürlük' başlıklı paneli İngiltere Parlamentosu'nda yapıldı.

Türkiye Araştırmalar Merkezi CEFTUS'un ' Türkiye'de akademik özgürlük' başlıklı paneli İngiltere Parlamentosu'nda yapıldı.

11 Ocak'ta yayınlanan ve 1128 akademisyenin imzaladığı Barış için akademisyenler bildirisi sonrası yaşanan gelişmelerin değerlendirildiği panelin ev sahipliğini İngiltere İçişleri Komisyonu Başkanı İşçi Partisi milletvekili Keith Vaz üstlenirken, toplantıya konuşmacı olarak CHP Genel Başkan eski yardımcısı ve parti meclis üyesi Gülseren Onanç ile söz konusu bildirinin imzacıları arasında bulunan Middlesex Üniversitesi Öğretim üyesi Dr Janroj Keles ile Essex Üniversitesi'den Sinem Arslan da katıldı

İngiltere Öğretim Üyeleri Sendikası Başkanı Dr Elizabeth Lawrence'in de yer aldığı toplantıda ilk sözü alan Onanc, mecliste grubu bulunan dört parti olmasına rağmen AKP ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yasama ve yürütme üzerindeki mutlak hakimiyetinin, muhalefete farklı seslere yaşam hakkı tanımadığını savundu.

Bu durumun Kürt sorununa bakış konusunda da etkisini hissettirdiğini vurgulayan Onanç, hükümetin Kürtleri dışlayan bir laiklik ve güvenlik anlayışını benimsediğini öne sürerek hükümetin her türlü itirazı görmezden gelmesi ve müzakere sürecinin yeniden başlatılmasına karşı çıkmasının sorunları derinleştirdiğini iddia etti.

Panelistlerden Sinem Arslan ise imzacı akademisyenlerin özellikle hükümete yakın medya organları tarafından ciddi bir karalama kampanyası ile hedef gösterildiğine dikkat çekerek, okulların kapanması ile birlikte söz konusu soruşturmaların yoğunlaştırılacağı kaygısı taşıdıklarını ifade etti.

Toplantıda söz alan Dr Janroj Keleş yaşanan gelişmelerin Türkiye'deki devlet anlayışının bir sonucu olduğunu, tarih boyunca sürekli kendisini tekrarlayan baskıcı yöntemlerin, yeniden, bir kez daha yaşandığını savundu. Janroş Keleş, baskıcı anlayışın düşünce hayatındaki negatif etkilerinin giderek etkisini artıracağı ve kendilerine çalışma alanı bulamayan genç akademisyenlerin ülkelerini terk etmeye zorlanacakları kaygısı taşıdığını da belirtti.

Toplantının son konuşmacısı İngiltere Öğretim Üyeleri Sendikası Başkanı Dr Elizabeth Lawrence ise akademik alandaki özgürlüklerin devletler tarafından garanti altına alınmasının hayati bir önem taşıdığını vurgulayarak akademisyenlerin düşünceleri yüzünden cezalandırılma veya işsiz kalma tehdidi yaşamalarının kabul edilemez olduğunu ifade etti. Lawrence Türkiye'deki akademisyenlerle dayanışma içerisinde olduklarını da sözlerine ekledi. - Londra

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Gülseren Onanç İşçi Partisi Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title